Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Har ni provat Sagogryn?





Jag minns mellanmål gjorda på grynen med det underbara namnet sagogryn från då jag var liten. Då en kompis som varit på en ny, trendig restaurang i Stockholm berättade att hon till efterrätt fått sagogrynssoppa, blev jag åter påmind och förde min barndom vidare till mina egna barn i form av mellanmål.

 

Det finns flera varianter av rätter med denna ingrediens och det går förstås att göra den mer eller mindre söt genom att koka grynen i saft osv. Jag valde att göra den med mjölk idag och det blir lite grötigt, men betydligt roligare att äta än just gröt. Kanske mycket på grund av namnet?

 


Ingredienser:

1 liter mjölk 3%

1 dl sagogryn

1 hel kanelstång

Några klickar smör

 

Gör så här:

Låt mjölken, sagogrynen och kanelstången koka på medelsvag värme under omrörning i ca 25 minuter.

Ta bort kanelstången och rör i smöret.

Servera med färska bär eller sylt och mjölk.


(Jag hittade mina gryn på en helt vanlig stormarknad bland baksakerna.)

 

Postat 2010-07-30 20:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barns lycka över nya saker!



Att ge ett barn en leksakskatalog lagom till jul kan lätt resultera i en och annan inringad önskan… Jag skulle inte säga att våra barn är bortskämda med att få allt de uttrycker att de vill ha och det kan det ju vara kul att överraska ibland med.

 

Min 1,5 åring har denna sommar upptäckt den så kallade Foppatofflan. Han har den senaste veckan, vid olika kalas och träffar, mycket lycklig lånat följande:

Ett par Hello Kitty i stl 28, ett par vita med färgglada blommor i stl 22, ett par blå med Bamse i stl 26 och ett par gula i stl 25.. De finns överallt och då han kommer och säger ”ta av skoona” om sina egna, vet vi att han har hittat ännu ett fynd att låna.

 

Jag har milt uttryckt inte fallit för de plastiga, men onekligen sköna, skorna själv och har uppenbarligen inte heller gett mina barn denna utrustning. Förrän nu… Häromdagen gick mannen med båda barnen till en skoaffär och ekiperade dem med varsitt, egenutvalt, par. Vilken lycka! De kom hem som solar och har inte tagit av dem många gånger sedan dess. Om syrran glömmer sina då hon går ut springer lillkillen efter henne och ropar ”skooona, ta på skoooona!”

 

Ännu en sak i raden av saker som nog ingår i barndomen och som vi vuxna inte uttryckligen lär barnen, är viljan att sova bredvid nya saker de gillar. Det är väldigt gulligt tycker jag, även om det inte alltid är det mest praktiska. Då sonen absolut ville somna med sina nya fluffiga skor, fanns det liksom ingen anledning att säga nej. -Och han sov väldigt gott den natten. J


Postat 2010-07-25 21:42 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mera mat på stora fat!



Igår hade vi bjudit in några kompisar på grillmat. Eftersom även eftermiddagarna är riktigt varma och soliga nu, skar jag upp olika frukter i stora rena bitar, medan barnen badade i lilla barnpoolen. Svårare än så behöver, och ska, det inte vara. Lite senare, då det blivit nååågot svalare, var det åter frestande att tända grillen och hungern var inte förstörd. Inte som då jag fascinerats av att köpa en påse jordnötsringar på nästan ett halvt kg.. Med det som försnacks var alla barn inte fullt så hungriga till middagen..

 

Fruktfatet på min bild:

Vattenmelon (Finns utan kärnor –något som låter galet, men som är väldigt praktiskt)

Nektariner

Jordgubbar

Citronskivor

 

Lägg gärna på hallon nu också då de svenska börjar mogna i värmen!



Postat 2010-07-16 22:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mat på stora fat!



Mitt i denna varma sommar är det väldigt fint till havs och vi har precis hälsat på fina vänner i Vaxholm. Jag är väldigt förtjust i stora fat med färgrik mat. Det i kombination med sommarens fräscha ingredienser blir så bra! Vi blev bjudna på just detta efter sol och bad. Ingredienserna går såklart att variera, men inspireras gärna av denna mix som gillades av både barn och vuxna.

 


Min vän blandade:

  • Romansallad
  • Ruccola
  • Bitar av vattenmelon
  • Grillad majskolv
  • Skivor av Brieost
  • Grillad grön sparris
  • Svarta oliver
  • Klyftor av tomat
  • Avokado i bitar
  • Grillad kyklingfilé marinerad i citronsaft, olja och örter
  • Ugnsrostad färspotatis i halvor



Det var så himla gott och fint att se på.

Tack för att jag får tipsa fler om det och heja mat på stora fat!

 

 

Postat 2010-07-13 22:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rabarber med knaprigt havretäcke


Det finns gott om rabarber nu! Jag fick en bunt av svärmor häromdagen och i stället för att frysa in den till ett bra tillfälle (som jag har gjort med den jag fick av en god vän), så lagade jag en slags paj. Smördegspajer tillhör inte mina favoriter, så jag svängde ihop en klickbar smet med smör, havregryn o råsocker mm. För att få till en extra smak på den annars ganska sura rabarbern, rörde jag i lite kanel också. Resultatet blev som knäckiga små toppar av havrekakor på den mjuka och sötsyrliga rabarbern.

 

Ingredienser:

Ca 8 stänger rabarber

½ msk potatismjöl

1 tsk kanel

6 msk råsocker

2 dl havregryn

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl socker

150 g smör

 

Gör såhär:

Rensa rabarbern noga och skär den i små bitar.

Blanda rabarberbitarna med potatismjölet, kanelen och råsockret och lägg dem i en ugnsfast form.

Blanda havregrynen, mjölet och sockret i en bunke. Klicka i smöret och blanda ihop allt till en massa.

Klicka havregrynsmassan över rabarberbitarna och grädda pajen i ugnen i 225 grader tills ”topparna” fått fin färg. Det tar ca 20 min.



Servera den varm eller kall med vaniljsås eller glass!




Postat 2010-07-11 22:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kreativt kaos med bullbak!


Att sätta en deg är enkelt. Mannen var ute och handlade och dottern lekte med grannarna utanför fönstret. Så jag och 1,5-åringen blandade snabbt ihop ingredienserna. Radion spelade sommarhits, solen sken och ”åsså hälla” och ”åssa blanda” funkade fint. Klart att grabben ska lära sig hur man bakar bullar!

 

Då det var dags att baka ut bullarna hade hällandet och rörandet gått över i en lek med raderna av alla prinsessprydda bullformar som gick att skrynkla ihop till bollar. -Och allt som har med bollar att göra är ju väldigt kul. Det ska uppmuntras det med men inte i det här sammanhanget, vilket innebär konflikt då man är 1,5. Samtidigt kom 4,5-åringen in med tre grannkompisar och ville vara med.

 

Som höggravid med en ugn på 225 grader en dag efter ett så kallat tropiskt dygn, kände jag mig ganska slut. Men radion spelade fortfarande sommarhits och sonen hade kommit över bullformarnas nya användningsområde och satt nu koncentrerad på sin stol med en bit deg och en minikavel –”baka bullar”! Alla barnen slog sig ned och mjölet flög åt alla håll medan kreativiteten flödade.

 

Att låta saker ta sin tid och att få skapa något själv går alltid hem hos barnen. Speciellt då det går att äta! J Det fungerar ju lika bra på ett pizzaparty som på en spontan bullfest.

 

Prinsessformarna gör det ännu lite roligare och på bilden syns mina vaniljbullar. Jag brukar göra hälften med kanel och hälften med vanilj. Blanda bara 5 msk marsanpulver med 2 dl mjölk och strö över lite extra vaniljsocker till en halv deg. Det blir både saftigt och gott.

 

Nybakade bullar och glada barn är det bästa som går att upplevas i ett kök!


Det finns en mängd med olika recept på vanliga vetebullar som egentligen skiljer sig ganska lite, bland annat brukar de som finns på mjölpaketen vara bra. Tänk bara på att använda riktigt smör. Om ni inte har ett bra recept, är det såklart bara att ni hör av er.

Postat 2010-07-04 23:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'