Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Fira med en ljuvlig tårta!


Ibland händer allt på en gång. –Och då det gäller att fira så är det bara att ta alla tillfällen i akt!

Redan under de första veckorna av vår semester hann mormor komma hem från sjukhuset, lillkillen bli helt blöjfri natt som dag, storasyster fick en efterlängtat lös tand, lillasyster lärde sig gå och allt detta innan vi ens hann planera för ettårskalaset!

Precis som sonen förstått, så kan man även trösta genom att uppvakta med en tårta. Som t ex då hans kompis pappa hade brutit armen och sonen helt självklart började ta fram bunkar –”Då får vi baka en kaka till honom”! Just de senaste  veckorna har vi dock bakat och firat och fikat och hurrat. Tyvärr har min kamera åkt i golvet, så jag har inte kunnat föreviga all mat. Men jag måste rekommendera den tårta jag bakade till släktkalaset häromdagen! En riktigt god och välmatad tårta där dessutom hela äggen kommer till användning. Tryffelkrämen blev magisk!

Först rostade jag ca 350 gram mandel i en torr stekpanna. Sedan hackade jag mandlarna fint.
Samtidigt vispade jag sju äggvitor med 4 dl råsocker flor kraftigt, varpå jag rörde ned den hackade mandeln.
Denna smet bredde jag sedan ut till en cirkel på ett smörat bakplåtspapper och gräddade allt i 175 grader i ca en timme.
Äggulorna lät jag sjuda under omrörning i en kastrull (teflon, då smeten blir grå av aluminium) tillsammans med 2,5 dl vispgrädde och 4 dl råsocker flor tills allt tjocknat. Då tog jag kastrullen från plattan och smälte ned 150 g smör (jag har inte sagt att det är en kalorifri tårta..) och 200 g hackad vit choklad. Denna kräm fick sedan svalna i kylskåp och sedan bredde jag på den på mandelbottnen strax innan servering. På toppen satte jag en massa färska jordgubbar som fick bryta av den söta tryffelchokladkolakrämen.

Hoppas att ni blev sugna på att testa. Jag kommer garanterat att bjuda gäster på den igen!
Här kommer i alla fall en mer samlad lista över ingredienserna:
350 g hel mandel
8 dl råsocker flor
7 ägg
2,5 dl vispgrädde
150 g smör
200 g vit choklad

Glad sommar!


 
På bilden syns en annan liknande tårta som jag bakade till ett kalas i södern med en botten av mandelmassa och sedan smörkräm och grädde med jordgubbar.Postat 2011-07-23 21:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'