Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Äntligen höst och äppelsäsong!


Vi är mitt inne i den bästa årstiden nu, tycker jag. Det är i princip alltid soligt väder med hög luft och blå himmel i slutet av september och början av oktober. Även i år stämmer det. Snart börjar löven på träden att skifta i orange och rött och hela luften doftar fräscht och av nystart. Det lät som en katalogbeskrivning, men jag är väldigt förtjust i hösten.

Det verkar vara ett riktigt äppelår i år om man tittar runt i trädgårdarna omkring oss. Svärföräldrarna har varit förbi med lådvis av äpplen och för några veckor sedan sa en kompis till mig med något som skulle kunna beskrivas som ångest i blicken ”Vi har så mycket äpplen att du måååste komma och plocka”. Hur illa kan det vara tänkte jag, tills jag fick erfara känslan från boken äppelfesten från 70-talet, som barnen brukar välja att läsa som godnattsaga. Det kändes som om det kom fler äpplen ju mer vi plockade. Efter några kassar var det nog och då fanns det äpplen kvar precis överallt ändå.

Min son älskar äpplen, så jag tog med honom till ett musteri i samband med att vi åkte och lagade mat med min mormor. Eller ja, det kallades musteri, men visade sig vara en kallpress i ett garage hos en farbror som hade fullt upp denna krispiga helg med bilar som stod på rad för att få lämna in sina äpplen. Så gjorde även vi och han lovade snällt att ringa då han var klar.

Vi hann både luncha och fika med mormor innan han ringde och meddelade att vi kunde komma och hämta vår must. ”Toppen”, svarade jag. ”Hur många liter blev det?”. ”Trettioen”, fick jag till svar och undrade om jag hört fel. Några kassar äpplen hade pressats ned till trettioen LITER äkta äppeljuice. Inget socker och inget vatten. Det var effektivt! Så vi åkte dit och betalade den något utarbetade mannen för arbetet och skvalpade hem med bagaget fullt av dunkar. God blev den också och nu har vi antioxidanter och must till alla möjliga tillfällen. Något jag skarpt rekommenderar!

Klicka här för länk till Sveriges alla musterier

Postat 2011-10-01 23:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'