Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Garnera pepparkakor i advent


Att fira advent är mysigt. Massor av tända ljus, lussebullar, önskelistor, godis, förväntan inför julen och pepparkaksbak!

Just första advent har blivit något alldeles extra, men så har det inte alltid varit. Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus som betyder ankomst och advent är den inledande högtiden på det västerländska kyrkoåret. Förr var det här en tid då alla varvade ned och tog det så lugnt som möjligt för att samla sig inför julen. Då bytte bönderna ut det mest krävande arbetet på gården mot lite mer stillsamma sysslor.


Advent inleds alltid fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. I år firas alltså första advent redan i november, men det är ju mörkt ute. Så tänd första ljuset, kavla ut degen och baka pepparkakor.

Glasyren på våra pepparkakor blev smurfigt blå till våra linser. Karamellfärg har effekt kan man säga och barnen hade ett riktigt garneringskalas igår. Glöm inte att göra hål i hjärtana innan ni gräddar dem om ni vill hänga upp dem i fönstret!
Postat 2010-11-28 08:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Några tankar om yrken och farmors goda risrutor


Oj, vad det finns gott om tankar i huvudet på min äldsta dotter som snart fyller fem år. Bland annat om vad hon ska bli då hon blir stor. Ett tag pratade hon om att hon skulle bli doktor och att hon då skulle fixa en medicin som gjorde att vi aldrig skulle dö. En fin tanke och en bra målsättning, men något svårt. Därefter har hon en tid valt mellan att bli tandläkare och att jobba i affär.

 

Nu senast sa hon beslutsamt ”nej, jag vill nog ändå ha ett vanligt jobb”. Då jag undrade vad ett vanligt jobb innebar fick jag svaret ”att man skriver ut en del papper och att man skriver en massa på datorn”. Ok. Det är härligt med drömmar och målmedvetenhet. –Och det ska bli spännande att följa hennes tankar!

 

Sist hon träffade sin farmor bjöds det på riktigt goda bitar som jag kommer att göra så fort som möjligt själv. Prova, de är underbara!


Ris- och marshmallowsrutor

Ingredienser:

50 g smör

40 st marshmallows

15 dl naturella rispuffar

 

Gör så här:

Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form. Även över kanterna.

Smält smöret på låg värme och rör ned samtliga marshmallows medan de smälter på riktigt låg värme

Rör ned rispuffarna ordentligt i den sega massan

Häll ned massan i formen och ställ den svalt i minst en timme

Ta ut hela kakan ur formen och skär den i mindre rutorPostat 2010-11-15 21:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Höstlov, vinterkyla och mat för många


Då hösten börjar övergå i vinter är det dags för höstlov i Sverige. Förr var alla barn lediga för att kunna hjälpa till med potatisskörden, vilket gjorde att det kallades potatislov. Denna innebörd har dock ändrats för de flesta och nu fylls höstlovet oftast av helt andra aktiviteter.

 

I samband med lovets slut varnas det för snökaos.. Går det inte väldigt fort fram just nu? Det var inte länge sedan träden hade löv och nu gäller det att titta ordentligt medan de sista vackra färgerna faller till marken.

 

Varje årstid har sin charm och det är gott att äta varm mat ute. Jag köpte mig en mat-termos för inte så länge sedan, vilken invigdes i helgen. De annars ganska tråkiga kokta wienerkorvarna sågs i en helt ny glans då de trollades fram ur termosen. Rykande och varma. Enkelt och smidigt. Ett bra tips för er som ännu inte provat. Fast jag tror att jag ska testa en soppa eller något nästa gång nu då snön väntas i jakten på den perfekta maten till min nya mat-termos.

 

Man står sig ett tag på korv med bröd och bullar, men då man landat i värmen hemma är det gott med lite mer ordentlig mat. Något jag har gjort flera gånger till större sällskap är pasta där alla själva plockar i vad de vill ha. Lite som tacos. Det går att variera hur mycket som helst och alla hittar väl alltid något som passar.


Exempel på vad jag har haft i skålarna:

Stora pastasnäckor

Fetaost i tärningar

Svarta och gröna oliver

Majs

Paprika i bitar

Ostkuber

Gurka

Tomater

Finhackad rödlök

Grillad kyckling

Rostbiff

Acocado i bitar

Sockerärtor

Soltorkade tomater

Cream fresh

Ädelost

Såser och kryddor

Etc


 

 

Postat 2010-11-08 21:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'