Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Äntligen höst och äppelsäsong!


Vi är mitt inne i den bästa årstiden nu, tycker jag. Det är i princip alltid soligt väder med hög luft och blå himmel i slutet av september och början av oktober. Även i år stämmer det. Snart börjar löven på träden att skifta i orange och rött och hela luften doftar fräscht och av nystart. Det lät som en katalogbeskrivning, men jag är väldigt förtjust i hösten.

Det verkar vara ett riktigt äppelår i år om man tittar runt i trädgårdarna omkring oss. Svärföräldrarna har varit förbi med lådvis av äpplen och för några veckor sedan sa en kompis till mig med något som skulle kunna beskrivas som ångest i blicken ”Vi har så mycket äpplen att du måååste komma och plocka”. Hur illa kan det vara tänkte jag, tills jag fick erfara känslan från boken äppelfesten från 70-talet, som barnen brukar välja att läsa som godnattsaga. Det kändes som om det kom fler äpplen ju mer vi plockade. Efter några kassar var det nog och då fanns det äpplen kvar precis överallt ändå.

Min son älskar äpplen, så jag tog med honom till ett musteri i samband med att vi åkte och lagade mat med min mormor. Eller ja, det kallades musteri, men visade sig vara en kallpress i ett garage hos en farbror som hade fullt upp denna krispiga helg med bilar som stod på rad för att få lämna in sina äpplen. Så gjorde även vi och han lovade snällt att ringa då han var klar.

Vi hann både luncha och fika med mormor innan han ringde och meddelade att vi kunde komma och hämta vår must. ”Toppen”, svarade jag. ”Hur många liter blev det?”. ”Trettioen”, fick jag till svar och undrade om jag hört fel. Några kassar äpplen hade pressats ned till trettioen LITER äkta äppeljuice. Inget socker och inget vatten. Det var effektivt! Så vi åkte dit och betalade den något utarbetade mannen för arbetet och skvalpade hem med bagaget fullt av dunkar. God blev den också och nu har vi antioxidanter och must till alla möjliga tillfällen. Något jag skarpt rekommenderar!

Klicka här för länk till Sveriges alla musterier

Postat 2011-10-01 23:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Laktosfria muffins med jordgubbar och havrekrisp

Igår kändes det som om jag var en del av konceptet familjen annorlunda. Barnen hade några extra kompisar hemma och en vanlig vardagsmiddag blev plötsligt som ett stort kalas, som såg ut att ha slutat med matkrig.

Samtidigt så tyckte jag att det var kul att fixa lite kalaskänsla med nybakade muffins efter maten, då ugnen ändå var igång. Mycket pga att jag blivit tipsad om ett recept på laktosfria sådana. Jag stoppade även i en fryst jordgubbe i varje, som gjorde dem ännu saftigare.

Efter ett ugnsvarmt hem, mycket lek och ett vardagskalas, somnade samtliga barn gott.. Och jag ser stora fördelar i att filmteamet trots allt aldrig behövde trängas med oss!


Laktosfria muffins med jordgubbar och havrekrisp
3 ägg
2 dl socker
50 g laktosfritt smör
1,5 dl laktosfri mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vanillinsocker
Ca 15 jordgubbar

Vispa äggen och sockret ordentligt
Smält smöret och blanda ned mjölken, så att även den blir varm
Rör ned mjölkblandningen i äggvispet
Blanda mjölet, vanillinsockret och bakpulvret och rör ned det försiktigt
Häll smeten i stora muffinsformar, lägg en jordgubbe i varje och strö över lite havrekrisp (se nedan)
Grädda muffinsarna tills de har fått en vacker färg, ca 20 minuter i 175 grader

Havrekrisp
50 g laktosfritt smör
1,5 dl havregryn
½ dl mjöl
½ dl socker

Lägg smöret, havregrynen, mjölet och sockret i en bunke och nyp ihop allt till en smulig massa.Postat 2011-02-04 11:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Några tankar om yrken och farmors goda risrutor


Oj, vad det finns gott om tankar i huvudet på min äldsta dotter som snart fyller fem år. Bland annat om vad hon ska bli då hon blir stor. Ett tag pratade hon om att hon skulle bli doktor och att hon då skulle fixa en medicin som gjorde att vi aldrig skulle dö. En fin tanke och en bra målsättning, men något svårt. Därefter har hon en tid valt mellan att bli tandläkare och att jobba i affär.

 

Nu senast sa hon beslutsamt ”nej, jag vill nog ändå ha ett vanligt jobb”. Då jag undrade vad ett vanligt jobb innebar fick jag svaret ”att man skriver ut en del papper och att man skriver en massa på datorn”. Ok. Det är härligt med drömmar och målmedvetenhet. –Och det ska bli spännande att följa hennes tankar!

 

Sist hon träffade sin farmor bjöds det på riktigt goda bitar som jag kommer att göra så fort som möjligt själv. Prova, de är underbara!


Ris- och marshmallowsrutor

Ingredienser:

50 g smör

40 st marshmallows

15 dl naturella rispuffar

 

Gör så här:

Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form. Även över kanterna.

Smält smöret på låg värme och rör ned samtliga marshmallows medan de smälter på riktigt låg värme

Rör ned rispuffarna ordentligt i den sega massan

Häll ned massan i formen och ställ den svalt i minst en timme

Ta ut hela kakan ur formen och skär den i mindre rutorPostat 2010-11-15 21:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'