Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Läskiga drömmar och goda grönsaksspett

I slutet av sommaren hörde jag att det var det många barn som drömde om insekter. Så även sonen. Han vaknade mitt i natten och berättade om myror som flög, men lugnades av min man, sa jaha, ok, och somnade om.

På morgonen pratade han om natten och då jag sa att pappa väl hade berättat att det var en dröm, höll han inte riktigt med.

-          Nej, han sa att de hette något annat.

-          Vad kan det ha varit då? Skogsmyror?

-          Nej, han sa att de hette något annat. Och de flög!

-          Men de fanns ju inte på riktigt, det var ju bara mardrömmar.

-          Jaa, just det. Så hette de!

Härligt att leva i närmare fyra år utan att veta vad en mardröm är. Då sover man bra. :)


De här små nyckelpigorna har ännu inte ingått i några drömmar, men passar bra till att göra grönsaksplocket lite roligare för barnen. Jag köpte blomsterpinnar i ett växthus och trädde bara på stora bitar av ost, gurka och paprika. Klart! 

Postat 2012-09-19 15:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fira med en ljuvlig tårta!


Ibland händer allt på en gång. –Och då det gäller att fira så är det bara att ta alla tillfällen i akt!

Redan under de första veckorna av vår semester hann mormor komma hem från sjukhuset, lillkillen bli helt blöjfri natt som dag, storasyster fick en efterlängtat lös tand, lillasyster lärde sig gå och allt detta innan vi ens hann planera för ettårskalaset!

Precis som sonen förstått, så kan man även trösta genom att uppvakta med en tårta. Som t ex då hans kompis pappa hade brutit armen och sonen helt självklart började ta fram bunkar –”Då får vi baka en kaka till honom”! Just de senaste  veckorna har vi dock bakat och firat och fikat och hurrat. Tyvärr har min kamera åkt i golvet, så jag har inte kunnat föreviga all mat. Men jag måste rekommendera den tårta jag bakade till släktkalaset häromdagen! En riktigt god och välmatad tårta där dessutom hela äggen kommer till användning. Tryffelkrämen blev magisk!

Först rostade jag ca 350 gram mandel i en torr stekpanna. Sedan hackade jag mandlarna fint.
Samtidigt vispade jag sju äggvitor med 4 dl råsocker flor kraftigt, varpå jag rörde ned den hackade mandeln.
Denna smet bredde jag sedan ut till en cirkel på ett smörat bakplåtspapper och gräddade allt i 175 grader i ca en timme.
Äggulorna lät jag sjuda under omrörning i en kastrull (teflon, då smeten blir grå av aluminium) tillsammans med 2,5 dl vispgrädde och 4 dl råsocker flor tills allt tjocknat. Då tog jag kastrullen från plattan och smälte ned 150 g smör (jag har inte sagt att det är en kalorifri tårta..) och 200 g hackad vit choklad. Denna kräm fick sedan svalna i kylskåp och sedan bredde jag på den på mandelbottnen strax innan servering. På toppen satte jag en massa färska jordgubbar som fick bryta av den söta tryffelchokladkolakrämen.

Hoppas att ni blev sugna på att testa. Jag kommer garanterat att bjuda gäster på den igen!
Här kommer i alla fall en mer samlad lista över ingredienserna:
350 g hel mandel
8 dl råsocker flor
7 ägg
2,5 dl vispgrädde
150 g smör
200 g vit choklad

Glad sommar!


 
På bilden syns en annan liknande tårta som jag bakade till ett kalas i södern med en botten av mandelmassa och sedan smörkräm och grädde med jordgubbar.Postat 2011-07-23 21:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Packa med midsommarmaten


Vi har rest iväg några gånger den senaste tiden. Inte så långt varje gång, men ändå så att barnen har fått packa en hel del. Vilket de gärna gör. Sju-åtta olika väskor fyller de små packningsentusiasterna på nolltid och då har de hunnit med både bokhyllan och garderoben.

De måste ha hört någonstans att det är bra att passa på att läsa mycket på semestern, för halva bokhyllan packas bokstavligt talat ned. Samt att det kaaan blåsa lite svalare vindar om kvällarna även vid Medelhavet, för gott om både badkläder och tjockare tröjor blandas med armpuffar och strandrackets. Det tar emot lite att förklara att allt måste packas om. Dels för att det finns en maxvikt på planet och dels för att vi ju trots allt inte vill se alla våra saker utspridda på bandet, vilket är ett troligt scenario annars.

Något jag har blivit van vid är att packa med mat. Vid fint väder tar jag gärna cykelvagnen med barnen och rullar iväg till en park där jag och maten/fikan sitter som en utgångspunkt mitt i leken. Nu till midsommar har jag fått i uppgift att göra desserter till alla. Saker som går att förbereda är bra, tycker jag. Framför allt med en liten elvamånaders med långa armar som i vaket tillstånd inte uppskattar att jag står i köket några längre stunder.

Idag, då hon sov, förberedde jag olika efterrätter som vi ska äta under morgondagens firande. Jordgubbar med grädde hör ju till på midsommar, men jag tycker att det är gott och kul att använda de ingredienserna på fler sätt än att bara vispa grädden. Därför blir det Vaniljpannacotta med jordgubbar som avslutning på sillunchen, citron- och chokladtryfflar till kaffet och sedan min favoritchokladmousse med hallon, jordgubbar och hackad choklad efter grillningen på kvällen.Vit chokladtryffel med citron och kakao
ca 20 stycken

Ingredienser:
½ dl grädde
25 g smör
200 g hackad vit choklad
Finrivet skal av ½ citron
2 msk pressad citron
Kakao att rulla tryfflarna i

Gör så här:
Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort den från värmen
Rör ned smöret och de vita chokladbitarna tills allt smält
Blanda ned citronsaften och det rivna citronskalet
Låt allt stå i kylen i ca en timme
Forma små bollar med en t-sked och rulla dem i kakao


Chokladmousse

Ingredienser:
4 ägg
200 g mörk choklad
2 msk starkt kaffe
5 dl vispgrädde

Gör så här:
Dela på äggulorna- och vitorna
Vispa äggvitorna till hårt skum
Smält chokladen och blanda ned en äggula i taget
Blanda ned försiktigt ned äggvitsskummet i chokladröran
Vispa grädden och blanda ned den lika försiktigt
Häll upp i glas och låt de stå kallt


 

Postat 2011-06-23 22:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'