Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Hylla alla duktiga pedagoger!


Idag har vi varit på fixardag med efterföljande sommarfest på förskolan. Från ösregn på förmiddagen, till att solen plötsligt tittade fram och torkade bort allt regn, lagom till då vi skulle göra fint. Föräldrar, barn och pedagoger minglade runt med spadar, kvastar, penslar och blommor. Med stor entusiasm fick både den lilla och den stora gården en ordentlig makeover innan det var dags att äta picknick tillsammans och lyssna på de stora grupperna som sjöng fina sånger.

Något jag ofta tänker på och som är så väl värt att fira är pedagogernas och barnskötarnas ansvarstagande och viktiga roll för alla barn. Hur många andra yrken finns det där man både får och får ge så mycket kärlek och så många kramar? Och där man varje dag är en förebild och idol som ska lära ut och vara en del under viktiga år i så många barns liv?

Då jag har varit med på barnens samlingar och då jag vid hämtning och lämning får höra roliga och fina saker som barnen har sagt eller gjort tillsammans med sina kompisar, känner jag hur bra de (och därmed vi) har det. -Och vad de lär sig! Sonen, 2,5 år kommer hem och pekar ut cirklar och kvadrater och känner igen alla sina kompisars namn som ett rinnande vatten i skrift. Det är helt pedagogernas förtjänst. Eller all den förberedande träningen inför skolstarten för femåringen med allt från gympa till kluriga mysterier att lösa. Det är så fascinerande och som sagt väl värt att fira.

Tack och hurra för förskolans alla pedagoger!Ni ska få ett recept också... Och idag blir det på den medhavda pastasalladen som vi åt på stora gården. Mättande, enkel och lätt att ta med!
Ingredienser:
Kokt pasta
Krispigt äpple i tärningar
Kokta ägg i fjärdedelar
Räkor
Tomat
Cheddarost i tärningar
Basilikablad

Till den hade vi en dressing med hackade örtkryddor, olivolja, flytande honung, lite salt och en skvätt vinäger.


Postat 2011-05-19 22:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fira alla tillfrisknade!


Efter ännu en lång vinter är det många som undrar om även april ska börja ingå i vintermånaderna.. Det kom ju en hel del sol och massor av fågelkvitter förra veckan, men idag snöade det igen. Februari kallades lite skämtsamt för vabruari och jag känner flera små stackars nyfödda vinterbarn som fått rs-virus.

Jag tror trots allt att våren kommer tillbaka snart och att det kommer att innebära färre mail om sjukdomar från vänner och förskola. Till dess är det bara att pigga upp alla sjuka och/eller fira alla som blir friska efter sina olika sjukdomar. Till exempel genom att baka min mans nyttiga och goda valnötsbröd. Det tar en stund i ugnen, men det kompenseras med att det inte behöver jäsa innan och det smakar riktigt gott av en mängd olika nötter och solroskärnor mm.

Ingredienser:
6-7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
2,5 dl havregryn
1 liter filmjölk
2 dl valnötter
3 dl solroskärnor (skalade)
2 dl mörk sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
smör till formen


Gör så här:
Blanda vetemjölet, grahamsmjölet, rågmjölet, havregrynen, saltet och bikarbonaten i en bunke.
Häll ned filmjölken, valnötterna, solroskärnorna och sirapen och blanda runt ordentligt. Den ska bli kladdig och inte mjölig som en vanlig deg med jäst.
Smöra två avlånga bakformar och fördela smetdegen jämt. Spara ca tre cm till kanterna.
Grädda först bröden i 200 grader i 60 minuter. Sänk därefter till 175 grader och grädda dem i ytterligare 30 minuter.
Postat 2011-03-29 19:55 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gratinerade havskräftor med cream fresh, vitlök och persilja


Jag har fått förfrågningar om fler förrätter med fisk- och skaldjur och därav kommer ännu ett sådant recept här. Det doftar gott från vitlöken och det går så fort att tillaga denna goda rätt. Dessutom passar det fint till hummer också om man skulle ha en sådan hemma eller firar något stort.


Ingredienser:
8-10 färska eller tinade f d frysta havskräftor
1 ordentlig persiljekvist
25 g smör
3 vitlöksklyftor
5 msk cream fresh

Gör så här:
Dela kräftorna längs med mitten och lägg dem med skalsidan nedåt i en ugnssäker form
Pressa ned vitlöksklyftorna i smöret och mosa det
Blanda ned cream freshen
Hacka persiljan grovt och blanda ned den med
Fördela blandningen över krärtstjärtarna och gratinera i 225 grader tills de fått fin färg

 


Postat 2011-01-03 23:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'