Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Läskiga drömmar och goda grönsaksspett

I slutet av sommaren hörde jag att det var det många barn som drömde om insekter. Så även sonen. Han vaknade mitt i natten och berättade om myror som flög, men lugnades av min man, sa jaha, ok, och somnade om.

På morgonen pratade han om natten och då jag sa att pappa väl hade berättat att det var en dröm, höll han inte riktigt med.

-          Nej, han sa att de hette något annat.

-          Vad kan det ha varit då? Skogsmyror?

-          Nej, han sa att de hette något annat. Och de flög!

-          Men de fanns ju inte på riktigt, det var ju bara mardrömmar.

-          Jaa, just det. Så hette de!

Härligt att leva i närmare fyra år utan att veta vad en mardröm är. Då sover man bra. :)


De här små nyckelpigorna har ännu inte ingått i några drömmar, men passar bra till att göra grönsaksplocket lite roligare för barnen. Jag köpte blomsterpinnar i ett växthus och trädde bara på stora bitar av ost, gurka och paprika. Klart! 

Postat 2012-09-19 15:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Packa med midsommarmaten


Vi har rest iväg några gånger den senaste tiden. Inte så långt varje gång, men ändå så att barnen har fått packa en hel del. Vilket de gärna gör. Sju-åtta olika väskor fyller de små packningsentusiasterna på nolltid och då har de hunnit med både bokhyllan och garderoben.

De måste ha hört någonstans att det är bra att passa på att läsa mycket på semestern, för halva bokhyllan packas bokstavligt talat ned. Samt att det kaaan blåsa lite svalare vindar om kvällarna även vid Medelhavet, för gott om både badkläder och tjockare tröjor blandas med armpuffar och strandrackets. Det tar emot lite att förklara att allt måste packas om. Dels för att det finns en maxvikt på planet och dels för att vi ju trots allt inte vill se alla våra saker utspridda på bandet, vilket är ett troligt scenario annars.

Något jag har blivit van vid är att packa med mat. Vid fint väder tar jag gärna cykelvagnen med barnen och rullar iväg till en park där jag och maten/fikan sitter som en utgångspunkt mitt i leken. Nu till midsommar har jag fått i uppgift att göra desserter till alla. Saker som går att förbereda är bra, tycker jag. Framför allt med en liten elvamånaders med långa armar som i vaket tillstånd inte uppskattar att jag står i köket några längre stunder.

Idag, då hon sov, förberedde jag olika efterrätter som vi ska äta under morgondagens firande. Jordgubbar med grädde hör ju till på midsommar, men jag tycker att det är gott och kul att använda de ingredienserna på fler sätt än att bara vispa grädden. Därför blir det Vaniljpannacotta med jordgubbar som avslutning på sillunchen, citron- och chokladtryfflar till kaffet och sedan min favoritchokladmousse med hallon, jordgubbar och hackad choklad efter grillningen på kvällen.Vit chokladtryffel med citron och kakao
ca 20 stycken

Ingredienser:
½ dl grädde
25 g smör
200 g hackad vit choklad
Finrivet skal av ½ citron
2 msk pressad citron
Kakao att rulla tryfflarna i

Gör så här:
Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort den från värmen
Rör ned smöret och de vita chokladbitarna tills allt smält
Blanda ned citronsaften och det rivna citronskalet
Låt allt stå i kylen i ca en timme
Forma små bollar med en t-sked och rulla dem i kakao


Chokladmousse

Ingredienser:
4 ägg
200 g mörk choklad
2 msk starkt kaffe
5 dl vispgrädde

Gör så här:
Dela på äggulorna- och vitorna
Vispa äggvitorna till hårt skum
Smält chokladen och blanda ned en äggula i taget
Blanda ned försiktigt ned äggvitsskummet i chokladröran
Vispa grädden och blanda ned den lika försiktigt
Häll upp i glas och låt de stå kallt


 

Postat 2011-06-23 22:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bubbelvatten med smak för miljön


Då vi var små fick jag och min bror, efter lång längtan, vad vi ansåg vara den ultimata prylen.. En så kallad läskmaskin! En alldeles egen bubblande maskin med glasflaskor där allt man behövde göra var att hälla i en sliskig sörja (dock inte varje dag..). Så blev det läsk!

Det var verkligen spännande. I alla fall i början. Sedan var det inte så gott att dricka de söta bubblande dryckerna som inte smakade vad de lovade. Detta är säkert annorlunda idag. Jag vet inte. Däremot har tanken om en egen bubbelmaskin förblivit ett minne, även om jag är väldigt förtjust i kolsyrat vatten. Gärna med smak.

Samtidigt vet jag ju att det varken är miljövänligt eller ekonomiskt att släpa hem flaskor.. Så häromdagen tog jag tag i det hela och köpte en (utan att göra alltför mycket reklam..) Sodastreamer. Som om inte det var nog hade jag under julhelgen tömt frysen på en massa bär från svärföräldrarnas sommarställe och kokat saft. Tre olika, helt rena smaker. Hallon, krusbär och svartvinbär. Bär och socker. Om de inte ska förvaras en evighet och om de hålls i kylen, behövs inget annat.

Med risk för att jag låter lite väl lik Ernst, men åh, vad det blir gott med ren, hemmagjord hallonsaft blandad med mitt hemmabubblade vatten! Så ekologiskt, så smakfullt och så miljövänligt!
J

Har du också bär i frysen och sug efter att koka egen saft? Det är kul och blir väldigt gott! Dessutom hade jag två femåriga provsmakare som fick vara med och bestämma sötman. Om man vill kan man ju dessutom pyssla och fixa egna etiketter... Så långt kom vi aldrig. Jag tror att det fungerar bättre tidsmässigt om man bestämmer sig för att bara göra en smak åt gången.
Saft

Ingredienser:
2 kg frysta hallon, jordgubbar, svarta vinbär eller krusbär. (Blanda bären om du vill)
6 dl vatten
Ca 3 dl socker per halvliter avrunnen saft

Gör så här:
Koka upp vattnet i en stor kastrull.  Lägg i bären och låt dem koka tills de har blivit mosiga, ca 10 min
Häll massan i en silställning för saft och låt saften rinna ur, vilket tar ungefär en halvtimme
Mät upp den avrunna, koncentrerade saften och koka upp den på nytt
Tillsätt socker efter smak  Provsmaka lite i taget med vatten tills du är nöjd
Ta kastrullen åt sidan och ta bort skummet från ytan med en sked
Häll saften i rena varma flaskor och förslut dem väl
Ställ flaskorna i kylen då de har svalnat

 

Postat 2011-01-18 20:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'