Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Skidstuga och sjukstuga

För en vecka sedan packade vi bilen full av varma kläder och god mat och begav oss till en hyrd stuga i Hälsingland. Kallt som sjutton var det (-23 vid några tillfällen), men klart och soligt. Vi kom fram ganska sent, men barnen som hade sovit i bilen, packade glatt upp och det såg ut att bli en bra helg med skidskola, skattjakt och mysiga middagar i den varma stugan.

Kort därpå vaknade dottern med feber och halsont. Hoppet överger inte en direkt, men ganska snart fick även jag inse att det bara var att ställa om. Så skidskolan blev en tjej kort och de mysiga middagarna blev också frukost, lunch och fika. Tur att jag hade fyllt halva bilen med goda saker. Otur dock att vi sedan fick känna på halsont och feber en efter en i familjen… Då vi kom hem på söndagen bäddade vi ned tre små varma och det sista jag hörde innan god natt var ”mamma, det är skönt att vara hemma från Nordpolen”.

Sedan dess har de inte bara varit hemma därifrån, utan även från skola och förskola. Antibiotikan står uppradad i kylen och en sort ska tas till mat och en annan får inte tas till mat… En ska tas två gånger och en annan tre gånger per dag. Det enda de har gemensamt är de tio dagarna. Små barn kan avledas vid intaget och stora förstår vikten av att ta den. Utmaningen ligger i att få vår treåring som by the book har fått en äkta treårings vilja. – Och han vill INTE ta penicillin! Fruktsmak eller inte. Glass efter eller inte. Godis eller inte. Det spelar ingen roll, den ska bara inte ned. Han är ju frisk och behöver den inte. Tio dagar… Alla tips på ett smidigt intag är välkomna.

Vad gör man då med tre barn, varav två är ganska pigga och en hängig som ett gulligt litet löv? Vi har sett på film, bakat, ritat, byggt en bondgård av lego och försökt förverkliga en egenhändigt målad skiss över ett flygplan av två soffor, tre täcken, fem filtar och en massa kuddar… Mat som funkar för de flesta barn även då aptiten inte är på topp är pannkakor. Har man dessutom ont i halsen, är ju glass ett måste till. Så enkelt kan en sjukdag hemma bli till lite av en fest.

 

Enkel pannkakssmet.

2,5 dl mjöl
6 dl mjölk
3 ägg
Lite salt
Smält smör

Vispa ihop allt och låt smeten stå en stund. Stek sedan pannkakorna på medelhög värme i mycket smör. Enkelt, gott och uppskattat.


Om någon kommer ut i skidbacken är de även goda kalla... :)


 

Postat 2012-02-09 22:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'