Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Packa med midsommarmaten


Vi har rest iväg några gånger den senaste tiden. Inte så långt varje gång, men ändå så att barnen har fått packa en hel del. Vilket de gärna gör. Sju-åtta olika väskor fyller de små packningsentusiasterna på nolltid och då har de hunnit med både bokhyllan och garderoben.

De måste ha hört någonstans att det är bra att passa på att läsa mycket på semestern, för halva bokhyllan packas bokstavligt talat ned. Samt att det kaaan blåsa lite svalare vindar om kvällarna även vid Medelhavet, för gott om både badkläder och tjockare tröjor blandas med armpuffar och strandrackets. Det tar emot lite att förklara att allt måste packas om. Dels för att det finns en maxvikt på planet och dels för att vi ju trots allt inte vill se alla våra saker utspridda på bandet, vilket är ett troligt scenario annars.

Något jag har blivit van vid är att packa med mat. Vid fint väder tar jag gärna cykelvagnen med barnen och rullar iväg till en park där jag och maten/fikan sitter som en utgångspunkt mitt i leken. Nu till midsommar har jag fått i uppgift att göra desserter till alla. Saker som går att förbereda är bra, tycker jag. Framför allt med en liten elvamånaders med långa armar som i vaket tillstånd inte uppskattar att jag står i köket några längre stunder.

Idag, då hon sov, förberedde jag olika efterrätter som vi ska äta under morgondagens firande. Jordgubbar med grädde hör ju till på midsommar, men jag tycker att det är gott och kul att använda de ingredienserna på fler sätt än att bara vispa grädden. Därför blir det Vaniljpannacotta med jordgubbar som avslutning på sillunchen, citron- och chokladtryfflar till kaffet och sedan min favoritchokladmousse med hallon, jordgubbar och hackad choklad efter grillningen på kvällen.Vit chokladtryffel med citron och kakao
ca 20 stycken

Ingredienser:
½ dl grädde
25 g smör
200 g hackad vit choklad
Finrivet skal av ½ citron
2 msk pressad citron
Kakao att rulla tryfflarna i

Gör så här:
Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort den från värmen
Rör ned smöret och de vita chokladbitarna tills allt smält
Blanda ned citronsaften och det rivna citronskalet
Låt allt stå i kylen i ca en timme
Forma små bollar med en t-sked och rulla dem i kakao


Chokladmousse

Ingredienser:
4 ägg
200 g mörk choklad
2 msk starkt kaffe
5 dl vispgrädde

Gör så här:
Dela på äggulorna- och vitorna
Vispa äggvitorna till hårt skum
Smält chokladen och blanda ned en äggula i taget
Blanda ned försiktigt ned äggvitsskummet i chokladröran
Vispa grädden och blanda ned den lika försiktigt
Häll upp i glas och låt de stå kallt


 

Postat 2011-06-23 22:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'