Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Glasyr på pepparkakor och citrontryfflar med saltlakrits

Igår bakade vi pepparkakor på eftermiddagen. Lilltjejen fick sitta och knapra små granatäppelkärnor (ett mycket bra tips som har funkat på alla våra barn) medan treåringen upprepade frågan ”får jag äta den biten” om små degkluttar. Stortjejen kavlade och matchade in så många formar som fick plats åt gången.  Mitt i ett kavlingstag utbrast hon ”så länge jag lever ska jag baka pepparkakor till alla jag känner”! Då de svalnat garnerade vi dem med glasyr som vi även använde som klister till godis. Jag har inte bilder på detta än, men då jag har hört många som tycker att det är svårt att göra egen glasyr, vill jag gärna dela med mig av ett mycket enkelt och beprövat recept.

Vit glasyr
1 äggvita
1 tsk vatten
Massor med florsocker

Jag brukar blanda allt till en jämntjock smet som inte rinner ihop då jag drar skeden genom den. Till en början kan det se ut som om man har hällt i alldeles för mycket florsocker, men då behövs det oftast mer… Det är bara att röra och röra. Sen blir den blank och fint och lagom klistrig. Dessutom torkar den snabbt plus att den inte smakar ättika. (Vilket kanske på gott och ont hade gjort den mindre tilldragande).

Med mina bilder ger jag tips på små plockfix som jag gjorde till 14 mammor för ett tag sedan. Gazpachio med rostade krutonger är en riktigt snygg och praktisk bufférätr eftersom den ska vara kall. Sedan olivbröd till den och lite olika tryfflar och små cupcakes som fick min syster i USA att känna sig både hemma och stolt.

Min favorit bland plocket:

Citrontryfflar med saltlakrits
Gör tryfflarna enligt denna länk men spritsa smeten på en platta av vit choklad (i formarna) och strö över lakritspulver (om du inte hittar riktigt lakritspulver fungerar det också att krossa turkisk peppar eller liknande godis). Söt vit choklad, sur citron och salt lakrits…Postat 2011-12-09 15:35 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'