Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Fira alla tillfrisknade!


Efter ännu en lång vinter är det många som undrar om även april ska börja ingå i vintermånaderna.. Det kom ju en hel del sol och massor av fågelkvitter förra veckan, men idag snöade det igen. Februari kallades lite skämtsamt för vabruari och jag känner flera små stackars nyfödda vinterbarn som fått rs-virus.

Jag tror trots allt att våren kommer tillbaka snart och att det kommer att innebära färre mail om sjukdomar från vänner och förskola. Till dess är det bara att pigga upp alla sjuka och/eller fira alla som blir friska efter sina olika sjukdomar. Till exempel genom att baka min mans nyttiga och goda valnötsbröd. Det tar en stund i ugnen, men det kompenseras med att det inte behöver jäsa innan och det smakar riktigt gott av en mängd olika nötter och solroskärnor mm.

Ingredienser:
6-7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
2,5 dl havregryn
1 liter filmjölk
2 dl valnötter
3 dl solroskärnor (skalade)
2 dl mörk sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
smör till formen


Gör så här:
Blanda vetemjölet, grahamsmjölet, rågmjölet, havregrynen, saltet och bikarbonaten i en bunke.
Häll ned filmjölken, valnötterna, solroskärnorna och sirapen och blanda runt ordentligt. Den ska bli kladdig och inte mjölig som en vanlig deg med jäst.
Smöra två avlånga bakformar och fördela smetdegen jämt. Spara ca tre cm till kanterna.
Grädda först bröden i 200 grader i 60 minuter. Sänk därefter till 175 grader och grädda dem i ytterligare 30 minuter.




Postat 2011-03-29 19:55 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Våffeldagen 25 mars!

När jag pluggade i Uppsala hade vi stor champagnefrukost i min lägenhet på Valborg. Till detta firande gjorde jag en ordentlig laddning våffelsmet. Smidigt för stora mängder våfflor och riktigt frasigt och gott. Tyvärr har jag ingen bild från tillfället... Men för er som vill prova något annat än de färdiga mixerna idag, kommer ett tips här.


Postat 2011-03-25 10:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att fira med semlor och våfflor


Fettisdagen
Det är inte direkt svårt att få tag i en semla i dagens läge. De säljs överallt just nu, men tanken från början är att de ska ätas den sista dagen innan påskfastan. Semlorna kallas även fastlagsbullar eller fettisdagsbullar beroende på vart man bor och fettisdagen har även kallats vita tisdagen då bullarna är gjorda av vitt mjöl.

Enligt några var släta brödbullar det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut dessa började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra sötsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. Många tycker dock att detta är en myt, även om det är en kul förklaring till varför semlan ser ut som den gör idag.

På förskolan lät de barnen göra sina egna semlor till mellanmålet, vilket så klart var en uppskattad aktivitet med snygga kreationer som resultat.


Våffeldagen
Nio månader innan jul meddelade ängeln Gabriel att maria var gravid. Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru. Vårfrudagen var tydligen lite svårt att säga (eller så hör man det man vill höra) för det har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket har gjort att vi har börjat äta våfflor denna dag.

All anledning till fest säger jag återigen och på fredag kommer jag nog både att bjuda på våfflor med spenat och sedan (mest) med grädde och jordgubbar. Våffeldagen firas alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen har flyttats till en söndag.




Ett sätt att göra semlan mer personlig.

Postat 2011-03-23 21:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Från pastaförsök till pannacottalåda


Vår son kollar gärna på matlagningsprogram och står ofta på en stol och hjälper till då jag bakar och lagar mat. Han häller i och blandar och testar nya kombinationer. ”Har vi en nyyy skål mamma” och ”det hääär blir bra” är vanliga kommentarer. Han är snart 2,5 år med stor potential att bli Sveriges mästerkock 2030.
J

I helgen fick han och jag för oss att göra egen pasta. Degen var enkel. Mjöl. olja, ägg, vatten, och salt. Riktigt seg och fin blev den och då den vilade i kylskåpet undrade jag glatt varför vi inte gör egna tortellini och ravioli varje vecka. Som om vi slängt bort hela livet på att koka torr pasta.

Tills jag förstod att det berodde på att vi inte har någon pastamaskin… (Det var inte i detta läge som kommentaren om att ”det blir bra” kom....) Att kavla degen tunt var inte helt smidigt och våra små knyten med soltorkadtomatfixfyllning blev som små degklumpar. Idén om att göra stora goda rutor med olika spännande fyllningar finns fortfarande där.. Men oj vad vi får kavla nästa gång.

Efter vårt hemmagjorda försök till färsk pasta, gjorde vi något som vi kan –pannacotta. Vi valde vit choklad med färska jordgubbar på toppen. Sedan packade vi ned dem i en låda och gick över till några vänner och bjöd dem på en överraskning.

Det kanske inte alltid blir som man har tänkt sig, men det gäller att hålla drömmar vid liv. En dag kanske de uppfylls?
J



Postat 2011-03-15 21:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Slottsäventyr och stora portioner fantasi


Ett äventyr behöver inte innebära en lång resa. Skaffar man tre barn på 4,5 år så räcker en tvådagars tur till Örebro långt. Det fick vi erfara då vi hastigt bestämde oss för att uppgradera mannens businessrum till ett familjerum. En natt och två välfyllda dagar.

Då affärsfolket packat ihop sina lap tops från frukostborden, övertog jag och barnen frukostbuffén, varpå vi laddade upp med vad vi trodde att vi skulle få se på det omtalade slottet. Tvåårige sonen var fast besluten om att leta efter Askungen och för femåringen var det inte första gången hon var där, så det fanns klara förväntningar om att det skulle vara öppet i Lasse-Majas gamla fängelsehålor. Hon kom ihåg historien om mannen som klädde ut sig till kvinna och om smitningarna.. Men tyckte samtidigt att det var lite konstigt det här med Lasse-Majas detektivbyrå i kombination med de skrämmande mörka cellerna.

Snön föll tungt då vi balanserade fram med barnvagnen längs svartån och barnens ögon var stora då vi kom fram till slottet. Kontrasten mellan förväntningarna på Askungen och de mörka cellerna gjorde att det inte spelade någon roll att det inte fanns någon guidad visning där just då. Att de för allmänheten öppna fängelsehålorna blivit ett tillhåll för frusna uteliggare gjorde inte heller något då fantasin om vilka som egentligen bodde på slottet var så tydlig och spännande.

Det är kul att lyssna till barns fantasier och att se hur en byggnad från 1300-talet triggar igång den. De små kronorna som såldes i presentshoppen gjorde att alla andra slott just nu jämförs med det i Örebro.

 


Postat 2011-03-04 23:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'