Kalasdags - Redaktionsbloggen

Redaktionsbloggen

Här skriver vi om kalasdags.se, vad som händer, hur vi tänker, vart vi är på väg och lite blandat

Marshmallows är enklare att göra än man kan tro!

Här kommer mer baktips till kommande kalas. Mina barn älskar att baka marshmallows, speciellt med polkakross i. Ett tips är att smörja in händerna med neutral olja före du börjar, så fastnar det inte på händerna. Vänta med att skära upp i bitar tills de ska serveras, så håller de sig mjuka längre!

Gör så här:
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt stå 10 min. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 1½ min. Rör om. Häll gelatin och den heta sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt 10-15 min. Tillsätt krossade polkagrisar på slutet .

Lättast går det att vispa i en degblandare med visp. Använder man elvisp går det lättare om man höjer och sänker vispen mot slutet.

Pensla en form, ca 20x20 cm, och en slickepott med lite olja. Häll smeten i formen med hjälp av slickepotten. Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 tim, gärna längre. Klipp eller skär skummet i små bitar och rulla dem i florsocker. Förvara i väl försluten plastpåse.

Receptet gäller för 60 st

Ingredienser
2 msk gelatinpulver
1 dl vatten
4 dl strösocker
1 1⁄2 dl vit sirap
3 msk vatten
75 g krossade polkagrisar
röd hushållsfärg
olja till formen
florsocker

Postat 2015-04-08 16:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Syltkakor med ansikten!

Att baka till kalas kan vara något av en utmaning.  Alla gillar olika. Vi brukar slopa tårtan och ha en glasskiosk istället men kakor som syltkakor brukar vara populärt. Om inte annat är syltkakor med ansikten både roliga att baka och att se på, förhoppningsvis tycker de små kalasbarnen om dem med. Skulle man ha ett mindre kalas och ha barn som älskar att baka, kan man ha ett bakkalas; då skulle jag tipsa om denna kaka, som har många namn, vi kallar dem för ansiktskakor.

Gör så här:  

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj 2 bakplåtar. Mät upp smör och mjöl i en matberedare och kör till en smulig blandning. Tillsätt socker äggulor och vaniljsocker, rör om till en mjuk deg. Vira sedan in degen i plast och låt den vila kallt i några minuter. Kavla ut degen och stansa ut runda plattor, tex med ett uppochnedvänt glas. Receptet nedan blir ca 15 kakor. Skär sedan ut runda ögon, gör en mun, använd kniv eller liten skalpell. Skapa ansikten av hälften av kakorna.  Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills de blir lätt gyllenbruna, låt dem sedan svalna. Vispa ihop florsocker, smör och vatten. Bred sedan krämen över de släta kakorna och därefter sylten. Man kan bara ta sylt om man föredrar det. Kläm sedan försiktigt fast ansiktskakorna ovanpå. 

Ingredienser: 

200 g smör

4 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl florscoker

2 äggulor

2 tsk vaniljsocker

4-6 msk sylt (jordgubb eller hallon)

Smörkräm:

2 dl florsocker

75 g smör

1 tsk hett vatten

Postat 2015-04-08 15:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'