Kalasdags - Redaktionsbloggen

Redaktionsbloggen

Här skriver vi om kalasdags.se, vad som händer, hur vi tänker, vart vi är på väg och lite blandat

Så firar du Halloween 2020 (corona-säkert)

Folkhälsomyndigheten avråder nu barn från att gå bus- eller godis i år på grund av smittspridningen. Tur då att det finns andra sätt att fira Halloween på! Vi ska ge er våra bästa tips på ett Halloween-firande som är social distancing-anpassat.

Innan vi drar igång med tipsen på hur du kan fira Halloween i år så tänkte vi gå igenom lite fakta kring årets läskigaste högtid: vad är Halloween? Och vilken dag infaller Halloween år 2020 på?

När är Halloween i år?

Halloween inträffar den 31 oktober varje år enligt amerikansk och irländsk tradition. Detta innebär att Halloween 2020 firas på en lördag. När Halloween ska firas i Sverige råder det dock delade åsikter kring. Halloween här är nämligen en tämligen ny tradition. I Sverige har vi, runt samma tid på året, sedan länge firat Alla helgons. Många menar således att Halloweenfirandet bör ske på Alla helgons afton, vilket alltid är på fredagen den veckan som den 31:a inträffar. I år blir det alltså fredagen den 30 oktober.

Varför firar man Halloween?

Halloween är en gammal högtid som härstammar från Irland och USA. Ursprungligen är det en keltisk tradition som handlade om att de dödas själar återvände till jorden under natten till Halloween. Detta tog irländarna sedan med sig till USA under 1800-talet, och det är någonstans på den vägen som dagens Halloweenfirande började ta form. På 50-talet blev det en ordentlig storhelg i USA och det är framförallt då som det blir en högtid för barnen, främst genom att de börjar gå trick or treating (bus eller godis) i sina bostadsområden.

Halloween kom till Sverige redan under 1960-talet, men det var egentligen på 90-talet som Halloween verkligen började firas på det sättet som vi känner till idag: med utklädningskläder, bus- eller godis och pumpadekorerade hem.

5 tips på hur du kan ha ett corona-säkert Halloweenfirande

1. Ställ till med pumpatävling

Pumpan - Halloweens kanske främsta landmärke! En urgammal tradition är att skära ut ansikten i pumporna, så kallade Jack-o’-lanterns. Den här aktiviteten bör anpassas efter barnens ålder eftersom det behövs en kniv för att skära ut ansiktet samt göra ett lock på toppen. Gräv sedan ut innehållet och glöm inte att spara pumpakärnorna, dom är riktigt goda att rosta och ha på morgongröten eller strö över en sallad.
Om ni är flera stycken som vill göra en pumpakarvningstävling så kan ni köpa lite mindre
pumpor i olika färger och former, dessa brukar finnas i vanliga mataffärer. (Tips: i år säljer även IKEA små dekorationspumpor för 25 kr styck). Använd fantasin och våga skapa något annat än bara det klassiska Jack-ansiktet. Med hjälp av en penna kan du måla på pumpan innan du börjar skära med kniven. När alla är klara med sina pumpor gör ni en omröstning där alla får rösta på den pumpan de tycker bäst om. Kom ihåg att ordna med ett pris till vinnaren (kanske en rosett att sätta på pumpan eller något gott Halloween-godis). Om ni är många kan ni utse flera olika priser: läskigaste pumpan, den mest kreativa, roligaste osv.

2. Läs spökhistorier

Finns det något mysigare än att kura ihop sig under en filt och berätta en riktigt läbbig
spökhistoria… Om du inte känner att du har fantasin att hitta på en egen saga så finns det en hel uppsjö med läskiga barnböcker att få tag på. Under oktober månad brukar biblioteken och bokhandlarna ställa fram alla sina rysare från hyllorna så att det är enkelt att hitta. Även för denna aktivitet gäller det såklart att anpassa efter barnens åldrar. Visst kan många barn tycka att det är spännande att bli lite skrämda, men vi vill fortfarande att alla ska kunna sova ordentligt om natten. Här har vi har några tips på böcker för olika åldrar.
5 läskiga boktips för svårskrämda barn:
● Dropp dropp av Aron Landahl
● Super-Charlie och Spökfällan av Camilla Läckberg
● Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget av Jonna Björnstjerna
● Mortina : ett helt vanligt zombiebarn av Barbara Cantini
● För de allra minsta finns Lilla spöket Laban som pekböcker

3. Spöka till fruktstunden

“Frukt är inte godis” tycker många barn, och visst kanske det är lite hårt att ta bort allt godis från Halloween. Men det hindrar ju inte från att göra lite nyttigt Halloween-godis - också! Ta fram kniv och potatisskalare och förvandla frukten till spöken och mumier!

Bananspöken
Bu vilka läskiga bananer! Enkla att göra är dom också. Skala en banan och skär den på mitten.
Ställ sedan bananhalvan på en tallrik med toppen uppåt och dekorera ögon och mun med
strössel eller chokladsås.

Äppelmumier
Dom här äppelmumierna går väldigt snabbt att göra. Allt du behöver är en potatisskalare. Skala äpplet på måfå horisontellt för att få det att se ut som att äpplet är inlindad i sitt skal: precis som en mumie. Som med bananspökena kan du ge mumierna ögon av strössel eller chokladsås.

Mandarinpumpor
Om du inte har fått tag på en riktig pumpa så kan dom här mandarinpumporna vara ett
alternativ. Skala hela mandarinen (spara skalet, med sin oranga färg kan det användas som
annan Halloween-dekoration). Skär sedan av toppen på en gurka och tryck fast i ena änden av mandarin - voilá så har du en liten mini-pumpa!

4. Anordna ett spökdisco

Varje fest kräver ett dansgolv! Förvandla vardagsrummet till ett spökslott genom att hänga upp spindelväv, leksaksinsekter och girlanger i svart och lila. Släck ner ordentligt och låt bara några myslampor vara tända. Låt sedan alla gäster klä ut sig till det läskigaste dom kan tänka sig: spöke, häxa, troll, Frankenstein's monster eller kanske en vampyr - bara fantasin sätter gränser här. Medans gästerna gör sig i ordning kan du fixa snacks och häxbål.
När alla är festredo är för det dags att parta loss i sann spökrocksanda. Leta fram
Halloween-listor på Spotify, det finns massor att hitta. Annars kan du sätta på den här spellistan med Halloween-sånger .

5. Ha skräckfilmskväll

Inget kickar igång Halloween-känslan bättre än en riktigt läskig Halloween-film. Gosa till det ordentligt med popcorn, myskläder och kuddar (att gömma sig bakom om det blir riktigt läskigt).


Här är 6 exempel på klassiska Halloween-barnfilmer:
● Caspar (1995)
● Hocus Pocus (1993)
● Hotell Transylvanien (2012)
● Halloween med Billy Bilsson (2020)
● Familjen Addams (2019)
● Ghostbusters (1984)

Det var alla tips. Ha nu en riktigt ryslig Halloween!


Artikel skriven av Ida för Babysits , appen där du hittar barnvakt i närheten.

Postat 2020-10-21 19:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Happy Halloween!

Hur firar ni skräckens helg?

Vi har myst på torpet, gjort dessa pumpor och sovit på vinden... Det spökade redan innan vi gick och la oss, eller var det hunden Iris som lät? Vi är osäkra. Eller vill vara osäkra. Det är något med skräck och barn och även vuxna barn under Halloween, att få skrämmas och låta sig skrämmas på skoj. 

Så här blev våra pumpor. Det är mörkt på torpet, precis sådär läskigt mörkt som det ska vara!

 

Missa inte vårt väldigt välbesökta Halloweentema som växer för varje år! Här har ni ännu mer inspiration om hur man kan göra riktigt läskiga pumpor. 

Postat 2015-10-30 11:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Efterlysning: Bästa buset! (avslutad)

Just nu har du chansen att vinna Skönheten och Odjuret i ett combopack (dvs Blu-Ray och DVD i samma förpackning). Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att skicka in ditt och dina barns bästa bus eller godis-bus!

Skicka in buset i kommentarsfältet här nedanför. Alla inskickade (och ofarliga :)) busförslag kommer provas och utvärderas av vår testpatrull och efter höstlovet utser vi fem vinnare!

Filmen Skönheten och Odjuret är Disney trettionde klassiker och har precis kommit i en specialutgåva. Filmen gjordes 1991 och är en av Disneys mest älskade romantiska sagor - om mod, magi och fylld med härlig musik. Vinner du inte ett ex kan du köpa den på discshop!

TIPS! Var noga med att ange din epost - eller ännu hellre - logga in som medlem och skicka in svaret.

bus eller godis Skönheten och Odjuret
Postat 2010-10-25 21:17 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'