Kalasdags - Recept & Koncept - Fira Skärtorsdagen om en vecka!

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Fira Skärtorsdagen om en vecka!

Många barn har koll på att man kan klä ut sig för att få godis på skärtorsdagen, men hur många vet att namnet skärtorsdag kommer av verbet skära i betydelsen rena?

På skärtorsdagsnatten höll Jesus påskmåltiden för sina lärjungar och instiftade nattvarden. Senare på natten förråddes Jesus av Judas och Jesu lidande började. Enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Jesus blev dömd. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt.

Dagens söta små färgglada påskkärringarna har inte heller så mycket att göra med de riktiga häxorna som sades flyga till Blåkulla under skärtorsdagsnatten på 1600-talet och som fick allt annat än godis då de visade sig. Under denna natt inleddes även häxsabbaten som gick ut på att skydda sig mot häxorna med bl a stålkors, påsksmällare och påskeldar.

Att fira med påskägg och vårtecken i naturen låter som en mysigare anledning till att se fram emot skärtorsdagen om en vecka, tycker jag.


  

Det finns vårtecken överallt!

Inlagt 2011-04-14 22:07 | Läst 6018 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'