Kalasdags - Hej där!

Hej där!

Här intervjuar vi olika kalasfixare och andra aktörer vi vill veta mer om.

Hej där House of Deco!

Ni har startat en webbutik som säljer kalasdekorationer, berätta mer om era produkter och hur det fungerar!

Vi säljer färdiga dekorationsboxar som ingår alla dekorationer till kalaset eller festen. Utifrån temat som kunden väljer får man med allt ifrån girlanger, ballonger, tallrikar och glas. Det ska vara enkelt och resultatet ska bli perfekt. För oavsett om du har noll tid eller all tid i världen, vill du såklart ha kul och skapa unika kalas. Därför tar vi hand om den tidskrävande uppgiften att leta upp de perfekta dekorationerna så Du kan hylla dem du älskar. 

 

Hur föddes idén till att sälja kalasdekorationer och vilka är ni?

House of Deco grundades i vår kärlek till temafester. Under flera års tid har vi planerat och genomfört otaliga middagar, födelsedagsfester, Halloweenfester och Nyårsfester och alltid med dekorationer i fokus. Vi har lyckats bygga upp ett rykte om oss att planera de roligaste festerna och aldrig utan ett tema, vilket varit både till våra gästers glädje och förtvivlan. House of Deco växte fram i frustrationen av att vi inte hittade de perfekta dekorationerna till dessa fester. Tillställningar behöver människor och god mat, men för att sätta guldkant och göra det till en fest, behövs en röd tråd – det är där dekorationer kommer in. Så för att ta tillvara på livets alla guldklimpar kom vi på den briljanta idén att sälja färdiga dekorationsboxar för alla minnesvärda ögonblick.

 

Sophia närmar sig en examen som Konceptutvecklare inom Event och Besöksnäring från IHM Business School. Sophia har tidigare erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen inom Sverige så väl som Österrike och Grekland. Hon har även jobbat med event och möten på en av Sveriges största hotellkedjor. Sophia är en fena på strategisk planering och projektledning och har en enorm drivkraft.

 

Jenny närmar sig en kandidatexamen i Marknadskommunikation och IT från Stockholms Universitet. Jenny har jobbat inom sälj för större koncerner såsom XXL och RNB samt arbetat som projektledare och administratör för ett eventbolag i Stockholm. Jennys styrka är en stor kreativitet och en förmåga att sälja vad som helst.


Vad är ert bästa dekorationstips för barnkalas?

More is More!

Det kan aldrig bli för glittrigt eller för färgglatt! 

Postat 2017-04-12 11:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Linda Palm

Linda Palm, författare till nysläppta boken 'Bästa kalaset'.

Grattis till nya boken ! Berätta… varför har du skrivit en bok om kalas?

Tack! Boken har fått ett varmt mottagande så det känns väldigt bra.


Jag skrev boken om temat kalas för att det är en del av barnens vardag. Debatt har pågått och pågår ständigt i olika media-kanaler kring kalas. Hur och vem man ska bjuda? Kalas kan vara festligt och roligt och kalas kan vara jobbigt. Det är ett känsligt område.

Det fanns en stark önskan från föräldrar och pedagoger jag mött, att skriva en barnbok som tar upp om kalas och problematiken runt det. Jag bollade tankar med illustratören Johanna Lundqvist Björn. Vi använde våra olika kompetenser på ett fiffigt sätt och skapade denna lekfulla men viktiga bok, som vi är riktigt stolta över.

Boken handlar om kalas, men främst om hur vi är och gör mot varandra vid sidan om kalaset. Kalas kan vara svårt att hantera, oavsett man är förälder eller lärare.

'Bästa kalaset' har illustrerats av Johanna Björn Lundqvist.


Jag tycker att vi många gånger glömmer att ha med barnen i diskussionen. Det här är mitt bidrag till att lyfta med dem i samtalet.

Jag har förstått att du inte bara är författare utan även föreläsare samt förskollärare i botten. Berätta lite om dina olika roller/arbeten och varför du mixar.

Jag omger mig ständigt av barn, föräldrar och pedagoger.

Det är det vardagliga och igenkännande, jag vill skriva om.

Att göra det svåra lätt!

Fotograf: Örjan Jakobsson

Författarporträtt Linda Palm av Örjan Jakobsson


För att kunna möta barnen på rätt nivå, är det viktigt att veta hur de tänker, känner och funderar i olika målgrupper. Därför tror jag att mina uppdrag som fyrabarnsmamma, förskollärare och föreläsare ger en bra kombination till research och inspiration.

En del berättelser blir barnböcker, andra läromedel. Jag tror på boken som underlag till ett lekfullt lärande. En inspiration för samtal. Därför ligger de två kategorierna så nära varandra, för min del.

Jag har arbetat i många år som förskollärare och tycker nu det är superkul att inspirera andra i arbetet med värdegrund och barnkonventionen, genom mina böcker och föreläsningar!

Vad tycker du man ska tänka på (som förälder och även barn) för att kalaset ska bli lyckat och roligt för alla?

 • Hur vi är och vad vi gör mot varandra både före, under och efter kalaset.
 • Jag tror att vi mår gott av att inte jämföra med varandra, istället se att variation av olika kalas berikar. Ett traditionellt barnkalas med gräddtårta, fiskdamm och närvarande föräldrar kan vara lika kul som en häftig upplevelse i en bowlinghall.
 • Använd inte kalas som någon form av statussymbol eller maktmetod och om det förekommer, prata om det.
 • Som vuxna kan vi många gånger förebygga konflikter och skapa ett gott klimat av sunda tankar och värderingar genom bra kommunikation med varandra. I den här intervjun utvecklar jag dessa tankar.
 • Att lyssna och att samtala med våra barn och andra vuxna.
 • Läs gärna boken, lyssna på barnens tankar och prata om innehållet. Det blir ett lekfullt men viktigt lärande!

Vill du veta mer om Linda Palm kika gärna in på hennes egen webbsidafacebooksida eller instagram. Här kan du också lyssna på ett radioklipp i SR P4 där Linda berättar om nya boken och författandet.

Här köper du boken 'Bästa kalaset".

Postat 2015-08-26 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, SandT

Therese Forslund, en av två grundare till webbutiken SandT (S and T)

Berätta mer om er webbutik där man b.la finner gluten och mjölkfria alternativ

I vår webbutik hittar man allt man behöver för ett välsorterat och hälsosamt skafferi, de mest nödvändiga kosttillskotten som vi ofta har brist på, choklad, te, bars och andra tilltugg som kan vara bra att ha när tiden är knapp och blodsockret är lågt.

Tanken bakom vår shop är att man ska kunna hitta ekologiska produkter för bakverk och matlagning utan att behöva oroa sig över att de innehåller onödiga tillsatser, gluten eller mjölkprodukter. Det ska vara enkelt!

Här kan du läsa mer om SandT, födoämnesallergier, recept och inspiration.

Har ni tips för höstens alla kalas hur man hanterar födesämnesallergiker?

Barn med födoämnesallergier ökar hela tiden och i dag sägs det att det i genomsnitt går 2 barn per barnkalas som har någon slags födoämnesallergi.

Barnkalaset kan vara ångestladdat för både det allergiska barnet och föräldrarna på olika sätt. Mina tips är därför att alltid fråga efter eventuella allergier i inbjudan, trots att du kanske vet att Calle och Filippa har allergier. Erbjud föräldrarna att stanna kvar på kalaset om de önskar det. Var öppen med hur du själv känner för att fixa inför kalaset, vill du baka eller handla till alla så var öppen med det och jag garanterar att föräldrarna till det allergiska barnet blir lika glad som när snön faller på julafton över det.

Gör det enkelt, barn älskar i regel chokladbollar och glass. Det är enkelt att slänga ihop chokladbollar på glutenfritt havregryn och mjölkfritt smör och för att undvika missförstånd så är det bästa att göra en stor sats av dessa till alla barnen på kalaset. Glass finns med både havrebas, Otaly, och sojabas, TofuLine. En annan mysig sak är att göra glasspinnar av smoothie på exempelvis havredryck, banan och hallon, tillsätt eventuellt lite honung och frys in i glassformar.

Min erfarenhet av barn med födoämnesallergier är att de sällan blir besvikna eller ledsna över att de inte kan äta allt som är framdukat utan är snarare tacksamma över tydliga instruktioner så att de slipper vara oroliga över att drabbas av en allergisk reaktion.

Tänk på att inte tycka synd om barnet, det är deras vardag och deras livsstil, de behöver inte höra att det är synd om dem för det är det inte så länge vi vuxna har koll på att barnen får i sig den mat de tål.

Therese tipsar också om ett supergott recept på tårta som är helt gluten och mjölkfri

allergi födoämnesallergi glutenfritt mjöljfritt SandT
Postat 2014-09-04 12:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Happyfish

Monica Kreitz grundare och upphovsman till www.Happyfish.se

Berätta vad är det för roliga kalasprodukter ni tagit fram!

Happy Fish har tagit fram fiskformade godispåsar! Den nya fiskformade godispåsen fungerar precis som vanliga godispåsar fast ser ut som en fisk!

Vår roliga godispåse gör kalaset dubbelt så kul och passar perfekt till barnkalasets fiskdamm och till kalas med pirat-tema, eller varför inte bara göra lördagsgodiset ännu mer uppskattat! Vi på Happy Fish vill göra kalas och vardagen roligare genom att göra godispåsen till en del av presenten och sprida glädje genom färg och form.

Hur föddes idén till att ta fram och sälja fiskdammspåsar och vart kan man hitta era produkter?
För flera år sedan när jag var student så var jag stressad över att jag inte hade nått den nivå som jag förväntat av mig själv att vara vid den åldern, och då min hobby även var mitt yrke så var det väldigt svårt att "stänga av". Som avslappning började jag måla med vattenfärg och experimentera med att vika origami.

En dag hittade jag en origamivikning som blev en liten fisk. Den var jättesöt och gjorde mig dessutom glad att se på.

Jag började måla mina egna papper och vika en väldig massa fiskar! "Helt plötsligt" hade jag vikt så många fiskar att Jag började hänga upp dem i tunna snören i taket så att när man klev in i min lägenhet så såg det ut som ett akvarium.

Efter ett tag hade jag så många fiskar att jag inte visste vad jag skulle göra av dem, så jag började fylla fiskarna med godis och ge bort dom till vänner. De uppskattade både idén och designen! Då fick jag min vision!

Jag ville se ett helt hav av glada människor med färgglada fiskar i händerna framför lösgodiset i butikerna. "Fiskformade godispåsar! Det är vad jag vill ha!" När jag inte fann något i samma stil eller något liknande på marknaden så bestämde jag mig för att själv börja tillverka dem.

Vår fiskformade godispåse kan framför allt hitta på vår hemsida, www.happyfish.se men man kan även hitta vår produkt hos:

Partykungen.se
Karl Herberts Gotteria, i infra city
Birka gott, i Stockholm

Vad är ditt bästa fiskdammstips?
Förutom att använda fiskformade godispåsar till fiskdammen så tycker jag personligen att det blir mycket roligare när den person som hjälper barnen att fiska vid fiskdammen klär ut sig, exempelvis till en pirat, sjöjungfru eller fiskare för att göra upplevelsen och helheten ännu roligare.

Stort tack Monica och lycka till med www.happyfish.se!

Vill du också prova att vika en origamifisk? Titta på den här videon och gör ett försök!

fiskdamm fiskdammspåsar godispåsar
Postat 2014-02-13 21:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Sanna, Christina och Linnea

Sanna Kaakinen Linnea Svensson Christina Kaakinen - arrangörer av Mammamingel 2013

Ni ska ordna ett mammamingel i slutet på Maj, vad är ett mammamingel?

Mammamingel 2013 är ett event som riktar sig till mammor i alla åldrar ifrån hela Sverige. En plats där man helt enkelt träffar andra likasinnade människor som kanske har samma intressen, och som man får möjlighet att lära känna och knyta kontakt med.

Vad kommer man som besökare kunna göra? Vilka riktar ni er till? Får inga pappor komma?

Under eftermiddagen och kvällen finns möjlighet att shoppa ifrån våra fina utställare, delta i mängder av som stora som små tävlingar och lyssna till intressanta föreläsningar. Vi kommer även att äta trerätters middag tillsammans och bjuda på ett och annat ifrån våra samarbetspartners.

Vi riktar oss till mammor i alla åldrar ifrån hela Sverige. Vi har denna gång valt att inte rikta oss till pappor, men tankarna finns om att arrangera ett event även för dom längre fram.

Så, berätta om detaljerna, vad kostar det, hur anmäler man sig osv?

Vi har 6 stycken olika biljettmöjligheter, bokning sker via mammamingel@outlook.com senast den 2 maj 2013. Vi har endast 100 stycken biljetter så boka i tid! Läs mer om detaljer och olika biljetter här

Arrangörer: Sanna Kaakinen (http://mammasvardag.se), Linnea Svensson (http://hjarternio.blogspot.se/) och Christina Kaakinen (http://mittandraliv.vimedbarn.se/)

Ladda ner Mammamingelaffishen

Postat 2013-04-14 20:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Olika Förlag!

Karin Salmson från Olika Förlag

Berätta om er idé med Olika förlag
- På sätt och vis började det med att få barn och upptäcka hur stereotyp och traditionell barnlitteraturen är.

Sedan såg vi på forskningen och fick bekräftat att vår upplevelse var korrekt. Och steget från det var inte så långt, känslan av att det här måste vi göra något åt!

Vilka böcker kan man hitta hos er?
- Alla sorter! Vi ger ut böcker som har en bra, rolig, spännande eller tankeväckande historia med lockande bilder. För vår tanke är att bredda normen genom att inkludera fler i barnböcker.

Har vi en flicka som gillar att uppfinna – som i böckerna om UppfinnarJohanna - eller en pojke som tycker om att ta hand om yngre barn på förskolan - som i Allan & Mike på promenad - så är det inget konstigt som måste problematiseras, utan självklart. Samma sak gäller för Vilma som upplever vardagsäventyr i böckerna om henne och Loppan, att hon tar sig fram i rullstol är en ickefråga i berättelsen, eller vilken familjeform det är, eller etnicitet som figurerna har.

Det är så vi kan skapa förändring, samtidigt som vi ger fler barn möjlighet att hitta spegling i den samtida litteraturen.

Hur köper man era böcker?
- Alla nätbokhandlare har våra böcker, men även flera av de mindre barnbokhandlarna köper in – om inte alla så en hel del av titlarna. Sedan kan en alltid köpa direkt från vår hemsida www.olika.nu där vi har en webshop.

Precis som mycket annat kring barnen så är även kalas ett område där vi erbjuds och väljer könsstereotypt. Det är i själva verket ganska svårt att hitta inbjudningskort och andra kalasprylar som inte är "flickiga" eller "pojkiga"? Vad tänker du om det?
- Att det inte är så förvånande. Vi släppte ju Kivi & Monsterhund förra året, den första boken som använder hen istället för hon eller han. Reaktionerna på det visade tydligt på hur obehagligt många tycker att det är om en inte kan sortera världen i hon eller han, kvinna eller man.

Det finns ju också forskning som visar hur vi tolkar barn olika beroende på vilket kön vi tror att det är, och hur besvärade människor blir inför både barn och vuxna när vi inte vet könet. 

Men en önskan hade ju varit att tematiska kort inte könades så fasligt, för att påstå att ett rosa kort med små djur eller ett blått kort med bilar kan köpas av alla barn är ju mest löjligt eftersom vi alla, inklusive barn, är medvetna om könskoderna.

Vad gör man om ens barn verkligen vill ha prinsess- eller Batman-kalas? Ska dom inte få det?
- Jo det är klart att en kan ha det! Men ett prinsesskalas kan ju innehålla mycket äventyr, och ett Batmankalas kan den fantasirike skapa "mjukare" attiraljer, lekar och annat till – också!

Vi tror inte på att ta bort, utan att lägga till. Och att ett långsiktigt arbete med att ge alla barn fler möjligheter och en större frihet inte handlar om att förbjuda enstaka saker utan att integrera det i sin uppfostran och i sitt förhållningssätt hela tiden.

Vår bok Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 ger just konkreta tips på saker en kan göra i vardagen för att skapa skillnad för barnen.

Kalas- och presenttips: Dojo har kalas

Ange rabattkoden "kalas2013" så dår du 25% rabbat vid köp av böckerna om Dojo när du köper dem i Olikas webbshop

Karin Salmson Olika Förlag
Postat 2013-01-28 18:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Evgenia från pArt-design!

Evgenia Parhatskaja från P-ArtDesign som erbjuder professionell ansiktsmålning och kroppsmålning till kalas, fest, event och mässor.

Vad är det roligaste med att vara ansiktsmålare?

Jag är en glad person och professionell konstnär som målar på duk och kropp. Att jobba som ansiktsmålare på fester och se glada barn och vuxna som jag har målat gör att jag älskar mitt jobb ännu mer.

Vad har du för bakgrund, hur blir man professionell ansiktsmålare? Finns det nån kurs?

Själv har jag totalt 13 års konstutbildning, bland annat 5 år i konstskola för begåvade barn och en pedagogisk utbildning till lärare i klassisk konst och skulptur.

Kropps- och ansiktsmålning hade jag som ett intresse redan när jag var 12 år gammal och nu gör jag det professionellt. Jag utvecklas hela tiden. Jag tävlar internationellt (topp 10 i världen och är etta i Sverige) och tar lektioner hos de bästa bodyartkonstnärerna i världen.

I Sverige kan man gå en kurs hos mig, där man lär sig grunderna, om material och tekniker mm. För att bli ansiktsmålare man måste kunna måla motiv.

Vilka motiv brukar vara populärast på barnkalas?

Populärast på kalas är det som födelsebarnet väljer :) Det kan vara en fjäril, prinsessa eller blå leopard för tjejer.. och spindelmannen, tiger eller en drake för killar.

Vad använder du för typ av färger och verktyg?

För ansiktsmålning använder jag bara professionella vattenbaserade färger från olika märken (Diamond FX, Kryolan, Superstar, Cameleon, Mehron, Mac mm) som finns knappt att köpa i Sverige. Penslar är mycket viktiga också, DaVinci är bäst. Många blir överraskade att jag har så många olika penslar när jag målar på kalas. Men det är inte konstigt - varje pensel har sin funktion och bestämd färg!

Vad är bra att tänka på innan man anlitar en ansiktsmålare?

 1. Anlita proffs, det är värt det! "Det finns knappt något här i världen som inte någon kan göra lite sämre och sälja lite billigare".
 2. Platsen och möblering ska förberedas innan ansiktsmålaren kommer. Det får gärna vara ett separat rum eller hörna där man kan måla i lugn och ro. Utöver det behövs ett bord (minst 65x65cm) och 2 vanliga stolar, dvs inga barstolar eller barnmöbler.
 3. Tiden per barn beror inte bara på hur snabbt ansiktsmålaren målar utan också på hur stilla barn sitter och att de kommer ett efter ett. Bra om en vuxen hjälper till med detta.
 4. Av hygieniska skäl måste barnen vara rena i ansikten innan dom sätter sig för att bli ansiktsmålade. En vuxen kan se till att torka bort snor och matrester.

Om man vill ge sig på det här hemma och ansiktsmåla barnen själv - vad ska man tänka på?

 • Man ska tänka på att man har flera vuxna som kan hjälpa till med kalaset och medan man målar.
 • Det kommer att ta längre tid än vad man tror! Om det tar ett proffs ca 5 minuter per barn så tar det 15 minuter för en amatör.
 • Förbereda en bekväm plats i en lugn hörna
 • Välj alltid vattenbaserade färger! Då undviker man risken för allergi plus att det lättare att tvätta bort från ansiktet och kläder. Färgen torkar och kladdar knappt.
 • Man sparar tid om man har många penslar eftersom man slipper tvätta penseln varje gång - färger blir renare och målningarna färggladare.
 • För att täcka hela ansiktet använder man makeup-svampar eller större penslar.
 • Testa göra några ansiktsmålningar någon dag innan kalaset för att känna dig säker på tekniker och motiv.

Vilka motiv kan vara lämpliga?

·       För tjejer: fjäril, katt, prinsessa, blommor.

·       För killar: tiger, spindelmannen, pirat och batman.

Vilka färger och verktyg är bra för amatörer?

I Sverige finns Snazaroo att köpa. De funkar bra för amatörer. Köp minst 5 penslar i syntet. 2 st små för svarta och vita detaljer, och medium penslar för andra färger.

Vill du boka Evgenia till ett kalas eller ett event? Mejla info@p-artdesign.com, ring 0762244207, kolla in hemsidan www.p-artdesign.com eller facebookgruppen.

ansiktsmålning belly painting bodyart Evgenia Parhatskaja kroppsmålning
Postat 2012-10-11 22:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Linda Skugge!

Linda Skugge, krönikör, bloggare, entreprenör, pr-konsult... och nu bilderboksförfattare!

Det är svårt att stätta EN etikett på Linda Skugge. Men hon lyckats ständigt vara aktuell med något, nu senast med barnboken "God natt min katt" (klicka här för att tävla om ett ex!).

Berätta lite om boken och varför du skrev den

Jag har haft denna idé länge, första synops skrev jag för fem år sen. Jag ville skriva om hur det känns när ens allra bästa vän - ett djur - dör. Och också få in en massa fakta om katter. Jag har ju barn i femårsåldern och det känns så klart extra roligt att skriva en bok som ens barn kan läsa.

...och Kristina Digman har fått illustrera! Vilket dreamteam. Hur var det att jobba ihop?
Ja det är helt fantastiskt att få jobba med Kristina! Hon är så lyhörd och begåvad. En lyssnare som sedan gör de mest ljuvliga bilder. Kristina är lika mkt kattmänniska som jag.

Blir det nån fortsättning på din barnboksförfattarkarriär tror du?
Ja absolut! Jag håller på att tillsammans med en illustratör att ta fram en synopsis nu. En svart historia. Inget förlag är klart.

Förutom vass krönikör och bloggare så är du numera också pr-konsult i skuggeco och ni ordnar massor med events, fester och kalas. Eftersom kalasdags ju handlar om barnkalas undrar vi om du har något planeringstips eller nån grej som alltid funkar?

Ja, vi gör i snitt två event i veckan. Och nu för nån vecka sen hade vi stor Harry Potterfest: http://www.skuggeco.se/mugglarportalen-medelhavsmuseet-sant/

Det viktigaste är att planera och att vara ute i god tid. Plus valet av lokal och att alltid låta barnasinnet få vara med när man planerar. Ett bra event ger ett minne för livet, vi ger folk minnen som de tar med sig. Så detaljerna är jätteviktiga! Tänk nytt, tänk annorlunda, våga göra lite udda saker.

Hur tycker du själv det är att ordna kidsens kalas?

Jag älskar att fixa kalas! Ska fixa ett kalas åt äldsta tjejens klass snart. Vill hitta på nåt annorlunda för att de ska slippa på ha disko i mörkt rum med musik på högsta och hysteriska lampor där ingen kan prata.  Det är roligare när barnen är lite större. Att ha kalas för en massa 3åringar tycker nog alla är lite kämpigt...

linda skugge
Postat 2012-03-16 16:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Kafé Kreaktiv

Pia Rydberg, grundare av Kafé Kreaktiv

Hej Pia, berätta mer om bakgrunden till din verksamhet, vad kan man göra hos Kafé Kreativ och vart finns ni?

På Kafé Kreaktiv kan man hyra symaskin, prova olika handarbeten, köpa restgarner och sytillbehör, köpa produkter från mitt eget varumärke Piloo-old is new som är både omsydda vintage- och secondhand kläder, samt produkter sydda i retro-tyger från 50-, 60-, 70-, och 80-talet. Exempel på produkter är väskor, kuddfodral, förvaringspåsar, haklappar, förkläden, mössor och bebisvantar. Man kan även lämna in syuppdrag tex. lägga upp byxor, sy in en klänning, laga hål, eller sy upp gardiner/kuddar. Sen erbjuder jag workshops i virkning, stickning och sömnad, mestadels för nybörjare. Vi arrangerar även andra typer av träffar som tex. vernissage, föreläsningar, möhippor, fotokvällar, barnkalas mm.

Bakgrunden är att jag har har ett brinnande intresse för att sy och handarbeta. Har sytt sen jag var 12 år och handarbetat ännu längre. Intresset kommer mycket från min mamma som lärt mig det mesta. Min dröm var att bli designer men kom aldrig in på den banan. Jag har ca. 13 års erfarenhet av utbildning - framförallt projektledning och försäljning av utbildning på IHM Business School, och på IFU/IFL vid Handelshögskolan. När jag slutade på IFU var jag affärsansvarig för en diplomutbildning som heter "Diplomerad Livförsäkringsrådgivare".

Med denna bakgrund, min mans idéer och min passion för sömnad och handarbete växte konceptet med att ha ett kombinerat kafé, syateljé och butik fram. Vi gillar tanken på ett "kombinationskafé". Mitt varumärke var redan registrerat sedan 2003, då jag vid sidan om mitt arbete sydde och sålde väskor och förvaringslösningar. Men nu var alltså tanken att sätta ihop konceptet och då växte Kafé Kreaktiv fram....

Så håller du i barnkalas med, hur ser de ut och är det någon speciell åldersspann samt antal som lämpar sig bäst?
Barnkalasen kommer att vara fokuserade på pyssel, så jag kallar dem gärna för pyssel-kalas, så man vet vad det är som gäller. Då dukar jag upp ett långbord med en passande pyssel påse (papper, flirtkulor, piprensare, tyger, pärlor mm.) och har en liten instruktion om vad man kan göra. Materialet är då anpassat till denna instruktion naturligtvis. När jag visat hur man göra, sätter barnen igång och kreativiteten brukar det inte vara något fel på! Jag går runt och inspirerar och hjälper till de som har lite "svårare". Även de föräldrar som är på plats hjälper till och skapar själva. Lämplig ålder för pysselkalas 7-12år.
Efter pysslet dukar vi om till fika och efter fikat blir det fiskdamm med godispåse. Sen är det dags att gå hem.

Eftersom vi är en kalassajt vill vi gärna höra vad ditt bästa pysseltips som passar ett barnkalas är!
Jag har än så länge bara haft ett kalas. Men det får bli att göra en figur/flicka med hjälp av en rund pappersskiva som man klipper en skåra i och gör till en kjol. Det var mestadels flickor på det kalaset så alla ville göra flickor. Man dekorerar kjolen med tyg, pärlor, band, rosetter etc. och sätter sen en blompinne igenom kjolen och sist sätter man på en flirtkula som blir huvud och på den sätter man på hår av garn och ritar ansikte och fortsätter att dekorera med tex. halsband, örhängen, tiara, hatt mm... brukar bli fantastska kreationer! Och de är lätt att bära med sig hem istället för en ballong! Och dessutom har du gjort den själv.

Postat 2011-10-21 16:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Camilla Tubertini!

Camilla Tubertini, författare till boken Millas Kalastårtor (som vi har som tävlingspris just nu)

Berätta lite mer om ditt förhållande till kalas och tårtor

När mina pojkar var små så sökte jag desperat efter idéer till kalastårtor. Hittade inte ett smack som kändes på rätt nivå för en amatörbakare, dessutom var de flesta tårtorna ganska trista, det handlade mest om nallesockerkakor, och jag ville göra något roligare än så. Dessutom gillar ju inte barn sockerkaka ens en gång - de äter hellre glass eller chokladbollar!

Jag är formgivare och copywriter till vardags, så det låg nära till hands att spåna på idéer till kalastårtor så som jag tyckte de skulle vara, jag hittade på kul namn på dem, samlade ihop en massa bra basrecept och tokiga idéer - surpuppsrutor, nöff-å-mu-sorbet och bajstårta är bara några av dem, och började provbaka och dekorera.

Och så blev det en bok av det...?

Det blev ganska många tårtor till slut och jag tänkte att jag kanske inte var den enda mamman på jakt efter kalastårtsidéer, så jag skickade bilder och lite texter till Norstedts förlag, och de nappade direkt på mina idéer! Boken sålde enormt bra och blev omtryckt och såld även till Danmark och Norge och jag har bakat tårta i tv i både Norge och Sverige - otroligt kul!

Förra året var boken helt slutsåld och jag blev ombedd att hitta på fler recept och uppdatera den, så nu har den kommit ut igen med 11 nya recept och en helt ny tipsavdelning med massor av nya, bra basrecept och produkttips på slutet. Just med tanke på att barn inte gillar sockerkaka så vidarevärst så har jag också hittat på en ny tårtstandard - tårtsmask! Med den är det busenkelt att göra våningstårtor tillsammans med barnen, och det blir jättegott!

Kolla in Camillas recept på Pytteglasstårtor!

Läs mer och köp Camillas bok Millas kalastårtor på Adlibis!

Camilla Tubertini Millas kalastårtor
Postat 2011-05-29 23:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'