Kalasdags - Hej där!

Hej där!

Här intervjuar vi olika kalasfixare och andra aktörer vi vill veta mer om.

Hej där, Linda Palm

Linda Palm, författare till nysläppta boken 'Bästa kalaset'.

Grattis till nya boken ! Berätta… varför har du skrivit en bok om kalas?

Tack! Boken har fått ett varmt mottagande så det känns väldigt bra.


Jag skrev boken om temat kalas för att det är en del av barnens vardag. Debatt har pågått och pågår ständigt i olika media-kanaler kring kalas. Hur och vem man ska bjuda? Kalas kan vara festligt och roligt och kalas kan vara jobbigt. Det är ett känsligt område.

Det fanns en stark önskan från föräldrar och pedagoger jag mött, att skriva en barnbok som tar upp om kalas och problematiken runt det. Jag bollade tankar med illustratören Johanna Lundqvist Björn. Vi använde våra olika kompetenser på ett fiffigt sätt och skapade denna lekfulla men viktiga bok, som vi är riktigt stolta över.

Boken handlar om kalas, men främst om hur vi är och gör mot varandra vid sidan om kalaset. Kalas kan vara svårt att hantera, oavsett man är förälder eller lärare.

'Bästa kalaset' har illustrerats av Johanna Björn Lundqvist.


Jag tycker att vi många gånger glömmer att ha med barnen i diskussionen. Det här är mitt bidrag till att lyfta med dem i samtalet.

Jag har förstått att du inte bara är författare utan även föreläsare samt förskollärare i botten. Berätta lite om dina olika roller/arbeten och varför du mixar.

Jag omger mig ständigt av barn, föräldrar och pedagoger.

Det är det vardagliga och igenkännande, jag vill skriva om.

Att göra det svåra lätt!

Fotograf: Örjan Jakobsson

Författarporträtt Linda Palm av Örjan Jakobsson


För att kunna möta barnen på rätt nivå, är det viktigt att veta hur de tänker, känner och funderar i olika målgrupper. Därför tror jag att mina uppdrag som fyrabarnsmamma, förskollärare och föreläsare ger en bra kombination till research och inspiration.

En del berättelser blir barnböcker, andra läromedel. Jag tror på boken som underlag till ett lekfullt lärande. En inspiration för samtal. Därför ligger de två kategorierna så nära varandra, för min del.

Jag har arbetat i många år som förskollärare och tycker nu det är superkul att inspirera andra i arbetet med värdegrund och barnkonventionen, genom mina böcker och föreläsningar!

Vad tycker du man ska tänka på (som förälder och även barn) för att kalaset ska bli lyckat och roligt för alla?

  • Hur vi är och vad vi gör mot varandra både före, under och efter kalaset.
  • Jag tror att vi mår gott av att inte jämföra med varandra, istället se att variation av olika kalas berikar. Ett traditionellt barnkalas med gräddtårta, fiskdamm och närvarande föräldrar kan vara lika kul som en häftig upplevelse i en bowlinghall.
  • Använd inte kalas som någon form av statussymbol eller maktmetod och om det förekommer, prata om det.
  • Som vuxna kan vi många gånger förebygga konflikter och skapa ett gott klimat av sunda tankar och värderingar genom bra kommunikation med varandra. I den här intervjun utvecklar jag dessa tankar.
  • Att lyssna och att samtala med våra barn och andra vuxna.
  • Läs gärna boken, lyssna på barnens tankar och prata om innehållet. Det blir ett lekfullt men viktigt lärande!

Vill du veta mer om Linda Palm kika gärna in på hennes egen webbsidafacebooksida eller instagram. Här kan du också lyssna på ett radioklipp i SR P4 där Linda berättar om nya boken och författandet.

Här köper du boken 'Bästa kalaset".

Postat 2015-08-26 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'