Kalasdags - Hej där!

Hej där!

Här intervjuar vi olika kalasfixare och andra aktörer vi vill veta mer om.

Hej där, barnperspektivet.se

Marie Angsell, webbredaktör på barnperspektivet.se

Berätta mer om barnperspektivet och hur det hänger ihop med BRIS.
Barnperspektivet.se är BRIS webbsida för vuxna - om barn. Sedan tidigare finns BRIS Vuxentelefon - om barn, Barnperspektivet.se är ett komplement till det stöd vi ger där.
Skälet till att vi vill stötta vuxna i frågor om barn är att vi vet att barn är beroende av de vuxna de har omkring sig och barns mående hänger ihop med det stöd de får av sina vuxna. Oftast är föräldrarna de vuxna som är allra viktigast för barn. Men också andra som finns omkring barnen i deras vardag, t ex lärare, styvföräldrar, fotbollstränare, mor- och farföräldrar m fl bidrar till hur barnet har det. Och för barn som är far illa hemma kan en utomstående vuxens agerande vara direkt avgörande.
Det vi vill med Barnperspektivet.se är att ge alla viktiga vuxna råd, stöd och uppmuntran att möta de barn de har omkring sig på ett bra sätt och att våga agera om de anar att ett barn behöver hjälp.

Hur tycker ni att man som vuxen tar upp frågor som behandlar etik, moral och EQ med barn?
Jag tror att nästan allt vuxna gör tillsammans med barn påverkar barnets känsla för etik, moral och dess förmåga att fungera tillsammans med andra människor.
Det handlar ju om hur vi har det tillsammans med varandra. För att fungera ihop med andra barn och vuxna behöver vi dels veta att andra tycker att vi är alldeles tillräkligt bra och värdefulla egna personer, att våra känslor och tankar respekteras av andra. Sen måste vi förstå att andra människor är lika värdefulla och att de också har känslor som måste respekteras. Dessutom måste vi förstå att det vi själva gör och säger påverkar andra.
Genom att respektera barnet, hjälpa det att förstå sina egna tankar och känslor och inte förminska eller fördöma, ger vi barnet självkänsla. Genom att vara tydliga med våra egna känslor och behov blir vi både bra förebilder och tydliga medmänniskor. Genom att hjälpa barnet att reflektera kring hur andra människor reagerar på det barnet gör och säger hjälper vi barnet att förstå andra.
Så frågorna om etik och moral tror jag att man allra bäst tar upp genom att ha ett medvetet förhållningssätt och genom ta sig god tid för att vara tillsammans med barnet och vara nyfiken och prata mycket om sådant som barnet upplever! Detta oavsett om man är förälder, lärare eller någon annan vuxen som umgås med barn.

Vad är BRIS tips när det handlar om att bjuda in till kalas? Vad ska man tänka på?
Kalastips är inte något som BRIS funderar så mycket på, men för att knyta ann till frågan ovan: Försök att vara lyhörd för barnets egna förväntningar och önskemål och hjälp det att ta hänsyn till andra. Kom ihåg vem kalaset är till för och försök undvika att känna vuxenpressen på att kalas måste vara på ett visst sätt. Vill barnet rita sina egna inbjudningskort, ha prinsesskalas fast det är kille eller bara bjuda en kompis och farmor, så kanske det kan vara ok? Då det kommer till vilka som ska bjudas är det förstås viktiga att inte exkludera någon, att inte bjuda åtta av tio flickor i klassen t ex. Ta ansvar för att barnets kalas inte blir ett tillfälle för någon att känna sig bortvald och utanför och prata gärna med barnet om varför man ibland måste bjuda även de barn som man inte har som sina favoritkompisar. Har man ont om plats kanske det går att ordna ett utomhuskalas i pulkabacken eller i parken?

 

barnperspektivet.se
Postat 2010-11-21 22:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Ekoleko!

Madeleine Limé, grundare av Ekoleko - en webbshop för miljövänliga och giftfria leksaker

Hej! Berätta mer om Ekoleko och hur du kom på idén?

Jag trodde att alla leksaker var giftfria. Läskigt nog är det inte så. Dessutom är okunskapen stor om hur gifterna påverkar våra barn och vår miljö.

Jag ville göra något konkret för våra barn och klimatet, där affärsidén bygger på produkter som är etiskt, socialt och miljömässigt hållbara. Jag är övertygad om att man kan driva ett framgångsrikt företag som bygger på socialt ansvarstagande i praktiken.

Jag vill hjälpa andra småbarnsföräldrar att fatta sunda beslut när de köper leksaker till sina barn.

Vad menas med ekoprodukter och vilka vänder du dig till?

EkoLeko vänder sig till alla som vill ha giftfria leksaker till sina barn. Jag föredrar att prata om giftfritt och miljövänligt och inte om eko. Självklart vill vi inte ha gifter i våra barnprodukter, samtidigt värnar många idag om miljön.

Många människor vill vara miljömedvetna men att det är svårt att hitta helt rätt produkter. Det blir som ett lotteri för konsumenten, eftersom det är så många aspekter att tänka på ur miljösynpunkt; tillverkningsprocessen, materialen och transporterna för att bara nämna några.

Vi tar hänsyn till alla aspekter och väljer ut de absolut bästa.

Så här väljer vi produkter

  • Giftfria och Miljvänliga - Produkterna ska vara helt giftfria. De skall tillverkas av material och i en tillverkningsprocess som inte tär på miljön.
  • Roliga att leka med - Leksakerna skall ge glädje och vara roliga att använda.
  • Lärande och Utvecklande - Leksakerna skall vara pedagogiska, de skall vara lärande och utvecklande. Det är kul att lära sig saker!

Att värna om miljön är inte en trend utan en livsstil som fler och fler anammar. Det är svårt att förändra sitt liv helt och hållet, men när det finns en jämförbar produkt som är bättre för miljön är valet ganska lätt. Om den dessutom är giftfri och ska användas av barn så blir valet ännu lättare.

Och kalassajt som vi är vill vi gärna veta vilken din bästa kalaspryl är!

Vår bästa kalaspryl är byggbitar av majs. Ett kreativt och billigt material som fungerar både som kul ge bort present när man skall gå på kalas och som kul pyssel på kalaset. Det kladdar inte och alla kan vara med. 100 bitar kostar 34:-. Det är också en kul present i påsarna.

Gå till Ekoleko.se - Ekologiska leksaker på nätet


 

 

Postat 2010-11-14 22:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, Poppiga Charlotta Lagerberg!


Charlotta Lagerberg Thunes, författare och skapare av Popcornmannen Poppe

Hej Lotta, du känner Popcornmannen Poppe har jag hört? Vem är han?

Poppe är den molnformade mjuka popcornliknande goa kompisen som är med barnen som ett pedagogiskt redskap när de svarar på frågor som finns i slutet på varje saga i mina böcker om Popcornmannen Poppe.


Böckerna är pedagogiska och belyser EQ (=emotionell intelligens) och Livskunskap.

Han är mysig att ha i famnen när man läser om liv och död, sorg, kärlek, drömmar eller mobbning. Ett perfekt gosedjur att ha i klassrummen eller i sängen när barnen läser med mamma och pappa.

Popcornmannen Poppe bor tillsammans med sina vänner Majsan, Cornie, Mini-Majs, Mini- Corn, Poppan och alla de andra popcornen i Popcorndalen, där bubblas det av skratt och barnen får hänga med på sång, massage, odling, bakning, rita, skriva, reflektera och svara på frågor som hjälper dem att lära sig förstå sina och andras känslor på ett charmigt och skojsigt sätt hoppas poppas jag i alla fall (skratt.)

Berätta hur det kom sig att du började skriva en bok om ett popcorn som heter Poppe!

Kalas och popcorn hör verkligen ihop Mia! Och kanske var det så det hela började för mig.
Jag, Charlotta arbetade som beteendevetare på skola och var redan innan väldigt intresserad av EQ på jobbet och EQ i huvudtaget. EQ står för förmågan att tolka och förstå sina känslor för att bättre kunna tolka och förstå andra människor också.

Så när jag fick uppdraget att undervisa barn i etik och moral ville jag göra det på ett nytt sätt. Etik kan stundtals vara moraliserande och tråkigt. Så min start för Poppe kom till via en enda enkel liten fråga? Hur entusiasmerar man små barn att lära sig EQ? Jag ville att det skulle kännas kalasskoj, färgglatt, roligt och lärorikt.

Och då blev det popcorns. Vi ritade ett popcorn på whiteboarden varje dag i en skål när barnen varit gulliga mot varandra och när de bråkade suddade vi ut popcorn. När skålen var full ägde ett riktigt brak popcornkalas rum med popcorn och discodunk.

Så blev Popcornmannen Poppe en lite maskot för EQ- arbetet som jag utformade på egenhand och jag minns hur jag gjorde ett kompendium med recept till barnens påsklov med lilla Poppe i kockmössa. Härlig känsla att barnen uppskattade honom så mycket, vilket resulterade i böcker.
I mina böcker om Poppe bjuds det alltid på lite överraskningar.

Böckerna vill öppna barnens sinnen som vävs ihop med reflektion, sång, bakning, rita, skriva, odla, massera, leka och pyssla och mycket mera. Med hjälp av Poppe kan barnen reflektera och fundera över svåra ämnen på ett lättillgängligt sätt.

Så vill man ha bus och kalaskul samtidigt som man vill lära barn förstå och hantera sina och andras känslor så är Poppe ett bra alternativ för detta.

Men hej Poppe, här kommer du ju! Vilken känsla passar bäst på kalas?
Gladkänslan förstås! Vad tycker du själv Mia?

Förutom glad så pirrig och bubblig!

Vilka är dina bästa kalastips för att alla ska vara glada och lagom pirriga?
Mitt bästa tips är att ordna ett riktigt pop-i-popcornkalas där alla poppar och mår bra. I min saga betyder Poppa att man hoppar, dansar och är glad!

Ett riktigt rackarbajsarkalas för mig är när jag får smaska i mig av Majsans hemmagjorda Smörtårta och smörgräddade Prutt-Pannkakor i stora lass tillsammans med glass.
Färgglada ballonger och sköna härliga popcornsånger hör också till, men inga smöriga låtar utan musik som svänger som maränger.

Leka Popcorn-Leken såklart som är en lyssna lek som man kan lära sig i boken "Poppe och hans vänner."
Läs gärna min bok Poppe och hans vänner där Mini-Majs berättar om sitt kalas och där Popcorndalen plötsligt svänger av salsa och merengue.

I boken Popcornmannen Poppe kan du läsa om Poppan som har ett eget godisträd och om vad som händer när Poppe äter pannkakor på den årliga Smördagen.

Men det allra viktigaste kalastipset från mig är - "ÄT ALDRIG POPCORN!

Vi vill inte bli uppätna gör istället Eva Funks fina och roliga popcornhatt!

 

Läs mer om Popcornmannen Poppe

Kika in i Lottas blogg Charlie & Friends

 

Charlotta Lagerberg-Thunes popcorn Popcornmannen Poppe
Postat 2010-11-04 22:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'