Kalasdags - Wild Kids


Kalastema: Wild Kids

Wild Kids är ett tävlingsprogram på SVT för barn och leds av KP's Ola Lindholm. I programserien tävlar lag Björnarna mot lag Lejonen i flera olika tävlingar och kompiskamper.

Detta populära och spännande tv-program är ett perfekt tema att utgå ifrån för barn mellan ca 7 och 12 år.

Inbjudningskorten

Vill man lägga tid och krut på att göra inbjudningskort som passar temat kan man använda grovt beigt papper, gärna bränna kanterna och använda bokstavstämplar för att trycka fram meddelandet. Komplettera med tassavtryck, läderdetaljer och färgerna gult och rött. Det går givetvis bra med vilka kort som helst, det viktiga här är ju budskapet!

Man börjar redan på inbjudningskortet att skriva vilket lag (Björnarna eller Lejonen om man vill följa tv-programmet, men det går givetvis att ta andra lagnamn) deltagaren kommer att tillhöra och en uppmaning om att ta med något hemifrån som kan hjälpa laget att vinna.

Förberedelser

Köp t-shirts eller kepsar i två olika färger som lagtröjor/lagkepsar

Köp klistermärken eller stämpel med tassmotiv (eller annat som matchar de lagnamn man valt) samt varsin lagbok där lagen samlar alla sina troféer.

Gör iorning en stor tavla eller affish med lagen samt deltagare. Affishen används vid ankomsten för de som inte kommer ihåg vilket lag de tillhör.

För avslutningen tänker vi oss en stor lägereld eller grillplats. Detta kan du antingen fixa/förbereda hemma eller så utser man ett ställe, tex en friluftsgård som har grillplatser mm där kalaset kommer äga rum.

Starten

Alla sätter sig i ring och får presentera sig och den sak de valt att ta med i lagkampen. Därefter delar man ut tröjor/kepsar efter de lag man gjort. Inga byten är tillåtna! Lagen får sen sin lagbok och några minuter på sig att utse en lagledare och komma på en lagramsa. Lagledaren är ansvarig för lagboken och fyller i lagets namn och lagramsa. Lite yngre barn kan behöva hjälp med detta och därför kan det vara bra att ha en vuxen med i varje lag.

Tävlingar

Varje tävling går ut på att samla klistermärken eller stämplar i lagboken. Hur många stämplar/klistermärken varje tävling ger får du avgöra själv, se bara till att det framgår tydligt så det inte blir nån diskussion sen när de hetsiga tävlingarna pågår. Först när alla tävlingar är avslutade räknar man samman allt och ser vilket lag som vunnit. Vänta dock med att avslöja namnet på det lag som vunnit till avslutningen.

Nedanför ser du exempel på några lekar som vi tror kan lämpa sig, men givetvis är det roligare att hitta på egna lekar och aktiviteter som passar barnens ålder och andra typer av förutsättningar. 5-6 olika tävlingar är lagom, men ha gärna några extra i beredskap ifall nåt faller helt platt eller det går fortare än du tänkt.

Äta och dricka

Se till att det finns vatten och dricksglas för alla törstiga under tiden tävlingarna pågår.

Som avslutning på kalaset samlas alla lagen runt elden och vinnaren utses. Därefter får alla grilla korv och pinnbröd. Servera färdig saft eller juice i tetror, tex smakis, fests, mer el dylikt. Detta moment kan gärna få ta ett tag, planera in minst en halvtimme och detta kan även vara ett bra tillfälle för presentöppning. Går det att tajma till att det börjar mörkna ute får man till en härlig stämning.

 

Lekar och aktiviteter

Tomma burkar
Tur eller skicklighet? Båda lär behövas!

Chokladstafett
Spänningen stiger, lager för lager, bit för bit!

Skostafett
Här gäller det att ha koll. Och vara snabb!

Armkroksstafett
Stressig stafettgren som kräver tajming och samspel.

Gå på lina - på marken
Del av stafett eller lagutmaning

Verktygen i bältet
Stressig men kul stafettlek.

Vem är läckan?
En variant på Hattleken eller Heta potatisen som lämpar sig bra utomhus och på vattentemakalas.

Vi hör ihop
Trassligt värre. Men kul!

Ätbart och dekorationer

Pinnbröd
Ett mycket enkelt sätt att baka ute i naturen på läger eller hajk och smaskigt gott.

Mer tips

Geocaching
Geocaching är något utav ett globalt fenomen, som sedan sin födelse i början av tvåtusentalet har lockat ett otaligt antal entusiastiska geocachare i Sverige och världen över.

Capture the Flag – Fånga Flaggan
Capture the Flag är en enormt populär lek för lite äldre barn och tonåringar både i USA och i England och även här i Sverige så leks en variant av den ofta av scouter runtom i landet.(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-05-07 19:37   Anonym
Hej jag heter ett anonymt namn och bor på ett anonymt ställe och har en anonym familj. Har aonyma vänner och dom är väldigt snälla mot mig för jag är snäll tillbaka. Jag är nu med min anonyma vän och hon har ett anonymt namn. Så om ni eller du vill veta mer om mitt anonyma liv så följ mig på mitt anonyma konto på instagram. Med vänlig hälsningar ett anonymt namn
 


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'