Kalasdags - Budget


Kalastema: Budget

Tänk enkelt

Barn är ofta ganska enkla i sin smak och kräver inga avancerade ingredienser. En kladdkaka med glass, grädde och färska bär (gärna från egna trädgården!) och nybakta kanelbullar är perfekt att bjuda på. Eller varför inte ha ett glasstånd med glass i olika smaker, strössel och såser och sen låta barnen bestämma och beställa sin egen variant.

Marängsviss är också en festlig, god och relativt billig efterrätt att bjuda på.

Servera bål och popcorn istället för läsk och chips. Det blir mycket billigare och är enklare att variera. Popcorn kan man tex färga med karamellfärg och bål kan man få i nästan vilken färg man vill och man kan lägga både läbbiga och goda grejer i.

Dubbla eller trippla glädjen

Ha kalas tillsammans med andra barn på avdelningen eller klassen. Det är jättekul att planera och fixa inför kalaset med andra barn och andra föräldrar. Förutom att det blir billigare är det ofta mer avslappnat eftersom flera vuxna delar på ansvaret.

Baka själv och laga egen mat

Att köpa färdiga hamburgare, pizzor, glasstårtor, kakor mm är ofta mycket dyrare än att laga mat och baka själv. Gör egen pizzadeg, köp tomatsås, riven ost, skinka och andra tillbehör och låt barnen fixa sina egna pizzor. Förbered bottnar genom att kavla ut degen och skär till alla tillbehören. Man kan också billigt göra egen pastasallad med ingredienser som tomat, majs, skinka, ananas, ärter, paprika, korvslantar mm. Supersmart att förbereda innan och bara ta fram.

Tidpunkt för kalaset

Spar in pengar genom att bjuda in till kalaset när det inte är lunch- eller middagstid, då räcker det att bjuda på fika och saft.

Barnen = gratis arbetskraft

Involvera barnen att bestämma om kalaset ska ha något speciellt tema och låt dem sen göra dekorationer själva. Det är t.ex enkelt och effektfullt att göra egna tårtpapper, girlanger, duk mm. Köp inga speciella dukar, tallrikar, muggar och annat av engångskaraktär. Använd det ni har hemma och piffa till det efter bästa förmåga och fantasi! Pärlor och paljetter har man ofta hemma - det blir snyggt som dekoration på en enfärgad duk!

Har ni trångt hemma?

Är det trångt hemma och många på gästlistan - var utomhus! Det går att ha kalas utomhus året runt. På vintern kan man gå till pulkabacken eller skridskobanan. På hösten och våren kan man vistas i skogen där man kan förbereda kul lekar, gå tipspromenad, ha en kurs i "Hitta Vilse". På sommaren kan man ha kalas hemma i trädgården. Kanske med fotboll- eller vattentema? Då kan du göra en superhäftig egen vattenrutschbana till alla hågade!

Gratis och nästan gratis aktiviteter:

Godispåsen

Barn idag får nog i sig godis och snarr så det räcker ändå. Godispåsen behöver inte vara störst för att "bäst". Satsa på effekt snarare än kvantitet. När kalaset är slut tar man alla i hand med en monstertass där man fyllt engångsplasthandskar med gelehallon och popcorn. :) mkt skoj och uppskattat! Man kan också göra egna godishalsband där man trär billigt storpacksgodis på tråd och hänger runt barnens hals.


Fyll gärna på med egna budgettips i kommentarsfältet nedanför!

Lekar och aktiviteter

Disktraserace
Rolig, blöt och fartfylld stafett som garanterat framkallar skratt.

Mer tips

Att flyga drake
Vissa aktiviteter för barn är tidlösa klassiker och att flyga drake är en av dem.

Gör din egen vattenrustchkana i trädgården
Har du ett gammalt duschdraperi kan du enkelt göra din egen vattenrutschkana hemma i trädgården.

Gör egna såpbubblor
Två enkla och superbra recept för att göra egna såpbubblor!(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'