Kalasdags - Recept & Koncept - Ladda med kunskap inför Halloween

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Ladda med kunskap inför Halloween


Då löven börjar skifta i gult och rött i naturen, är det dags att tänka till om det kommande Halloweenfirandet. Intresset har ökat ordentligt i Sverige sedan mitten av 90-talet då denna amerikanska tradition kom hit.

 

Firardagen

Namnet Halloween kommer från All Hallows Eve, men det går inte att direktöversätta dagen till vår svenska Alla helgons dag. I USA firas Halloween alltid den 31 oktober oavsett veckodag, medan Alla helgons dag är den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.

 

Firarsätt

Firandet av halloween går ut på att barn (och de vuxna som vill gå med) klär ut sig och knackar dörr. Då någon öppnar, ropar alla trick or treat  eller bus eller godis, som man kan säga på svenska. Då gäller det att ge de små spökena, vampyrerna eller prinsessorna något gott att äta, för annars kan man få bus istället. Då de samlat ihop tillräckligt med godsaker är tanken att det ska bli fest. För säkerhetsskull är det inte ovanligt att denna fest fixas till i förväg med läskiga godsaker, dekorerade hus och urgröpta pumpor vid dörren.


Ursprunget

I USA har Halloween firats sedan mitten av 1830-talet och det var de irländska immigranterna som tog med sig högtiden dit. Ursprunget kommer från den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades den 31 oktober. Samhain markerade att sommaren var slut och att vintern började. Just denna natt antogs döda återvända till jorden och därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara extra på hugget då. För att lugna alla sorters väsen denna natt satte man även ut mat och dryck.

Pumpalyktorna

De urgröpta pumporna är en av de mest tydliga symbolerna för Halloween. Från början gröptes mönstren i pumporna ut för att de nära och kära som gått bort skulle få ljus och hitta hem samtidigt som de också skulle skrämma bort alla de onda andar som var ute den natten. På engelska heter de Jack o'lanterns och namnet kommer sig enligt sägnen från lyktan som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med.

 

Halloweenrecepten kommer...



Inlagt 2010-10-06 22:40 | Läst 5950 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'