Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Är du en Tiramisu?


Det är så häftigt att ha barn. Ofta ser jag mönster och beteenden som jag känner igen från min egen uppväxt i vår femåring. Som till exempel då barnen ser på tv. Då hittar storasyster alltid olika karaktärer som hon ”är”, tätt följd av lillebror som också hittar sin tillfälliga figur.

Hon har tydlig koll på att hon inte är dem på riktigt, men hon lever sig in i hur det skulle vara att göra som de och vilka egenskaper som gör att hon vill vara just den utvalda, i den pågående serien. Oftast är det en fin eller gullig tjej, eller hjälten, men det kan också vara något djur som gör något extra. Direkt efter hennes val av vem hon ”är” just då, så meddelar lillebror vem han är och ibland får även alla andra nya tillfälliga roller.

Då jag läste socialpsykologi lärde vi oss att jaget växer fram hos barnet då det börjar få en
realistisk bild av omvärlden, när det ser vad som är möjligt och vad det måste avstå ifrån. Det är en process som hon har varit inne i ett bra tag nu, men det är så häftigt att se vilka ideal och förebilder hon har medan hennes jag utvecklas.

Min senaste favoritfika är enkel att göra och så himla god att äta. Det är verkligen inte en ny rätt, men jag har bara aldrig kommit mig för att göra den själv förrän nu.. Och nu snittar jag en i veckan. Innan jag gick ned för att göra en form häromdagen, tittade vi i våra bröllopsalbum och efter ett tag log äldsta dottern och sa ”jag är du mamma”… Och eftersom tiramisu betyder ”pigga upp mig” eller något liknande, så tycker jag att det är väldigt passande att jag delar med mig av mitt numera väl beprövade recept.Ingredienser:
2
st ägg
1/2 dl socker
225 g mascarpone
Skalet från 1 apelsin
3 dl espressokaffe
3 msk marsalavin
15-20 savoiardikex 230
Raw cacao nibs eller kakao till garnering

Gör så här:
Separera äggulorna från vitorna
Vispa äggulorna med sockret poröst
Rör ned mascarponen och det finrivna skalet från en tvättad apelsin
Vispa äggvitorna hårt och rör ned det försiktigt
Blanda kaffet (det går bra med vanligt starkt kaffe också) med marsalavinet
Doppa savoiardikexen i kaffeblandningen till hälften och lägg dem jämt i en botten av en form med den torra sidan uppåt
Bred på hälften av mascarponeblandningen och varva sedan med ett nytt lager av varje. Som en lasagne
Låt formen stå kallt i minst några timmar. Ännu hellre en hel natt
Garnera med raw cacao nibs eller kakao innan servering


Postat 2011-02-25 23:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Baka några alla hjärtans dag hjärtan

 

Om ni har bestämt er för att fira alla hjärtans dag med en egen liten bakelse, kan jag tipsa om hur jag kommer att göra. Idag förberedde jag nämligen en enkel grund som jag kommer att ta fram på måndag eftermiddag och som går att variera nästan hur mycket som helst.

Jag använde mitt
recept på muffins, men bakade smeten i en fyrkantig form. Då den svalnat tryckte jag ut hjärtan. Det som blev kvar efter utstansningen gick åt det med efterhand. Själva hjärtana kommer att garneras… Frågan är bara med vad… Mina tankar och tips är:

Topping med jordnötssmör, nutella, grädde och florsocker.
Mousse av vit choklad, jordgubbsbitar och grädde
Grädde och färgglatt strössel
Vaniljsås och skivade bananer
Lemoncurd och jordgubbar
Chokladpudding med granatäppelkärnor
Hoppas att ni hittar någon eller några kombinationer som kan inspirera. Jag längtar till firandet på måndag…

Postat 2011-02-12 20:55 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inför alla hjärtans dag den 14 februari


Finns det någon som har undgått att det är en speciell dag på måndag? I alla affärer vimlar det av hjärtan och rosor i rött och rosa. Oavsett vem man vill fira, så kan det vara bra att börja fundera på hur… Kanske med en hjärtformad bakelse?

Alla hjärtans dag
firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i England och Frankrike.

En teori från medeltiden om kopplingen till kärlek är att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade folk till att fundera över vem de skulle hålla ihop med i minst ett år framöver.


I Sverige har firandet av alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet då influenser från USA började intressera handeln.


Postat 2011-02-10 19:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Laktosfria muffins med jordgubbar och havrekrisp

Igår kändes det som om jag var en del av konceptet familjen annorlunda. Barnen hade några extra kompisar hemma och en vanlig vardagsmiddag blev plötsligt som ett stort kalas, som såg ut att ha slutat med matkrig.

Samtidigt så tyckte jag att det var kul att fixa lite kalaskänsla med nybakade muffins efter maten, då ugnen ändå var igång. Mycket pga att jag blivit tipsad om ett recept på laktosfria sådana. Jag stoppade även i en fryst jordgubbe i varje, som gjorde dem ännu saftigare.

Efter ett ugnsvarmt hem, mycket lek och ett vardagskalas, somnade samtliga barn gott.. Och jag ser stora fördelar i att filmteamet trots allt aldrig behövde trängas med oss!


Laktosfria muffins med jordgubbar och havrekrisp
3 ägg
2 dl socker
50 g laktosfritt smör
1,5 dl laktosfri mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vanillinsocker
Ca 15 jordgubbar

Vispa äggen och sockret ordentligt
Smält smöret och blanda ned mjölken, så att även den blir varm
Rör ned mjölkblandningen i äggvispet
Blanda mjölet, vanillinsockret och bakpulvret och rör ned det försiktigt
Häll smeten i stora muffinsformar, lägg en jordgubbe i varje och strö över lite havrekrisp (se nedan)
Grädda muffinsarna tills de har fått en vacker färg, ca 20 minuter i 175 grader

Havrekrisp
50 g laktosfritt smör
1,5 dl havregryn
½ dl mjöl
½ dl socker

Lägg smöret, havregrynen, mjölet och sockret i en bunke och nyp ihop allt till en smulig massa.Postat 2011-02-04 11:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'