Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Spontant städabilenparty!


Att hämta barnen en fredagseftermiddag efter en massa lek kan innebära att den lilla promenaden hem känns ganska lång. Dock inte idag. De var nöjda och glada och självklart kom frågorna:

-         Vad ska vi göra nu? Kan vi leka med någon?

-         Får vi glass? Kan vi baka chokladbollar?

Det är alltid enklare att svara ja på glassfrågan en fredag (eller ja, hela sommaren...) och i samma mening tänkte jag högt:

-         Också borde vi städa bilen efter semestern...

-         Jaaaaaaaaa! Städa bilen!

Entusiasmen i svaret förvånade mig något, men det var ju bara att ta tillvara på den och då vi kom hem satte vi igång.

 

Vi bestämde att vi skulle göra chokladbollar då bilen var färdigstädad och sedan satte vi fart och plockade fram dammsugare, skurborstar och löddrande vatten. Med undantag från att samma svamp ville användas på bilens lack som till dess mattor och även med en viss fördröjning då barnen samtidigt lekte att de körde bilen, (de behövde bara nyckeln för de skulle köra till kompis Julie och äta pannkakor med hallonsylt och sedan skulle de komma tillbaka senare på kvällen, puss och kram) så blev den riktigt fin. Det gör ganska mycket att få bort alla kexbitar och juiceförpackningar…

 

Att göra något tillsammans är kul och de spontana projekten som slutar med en liten fest är oftast väldigt mysiga. Chokladbollarna smakade fint då vi satt på trappan (inte i bilen…) och åt och tittade ut över vår löddrande vattenpöl och gummimattorna på tork.

 
 

 

Chokladbollar är för mig en klassiker som jag lätt glömmer bort att göra, men som är lika goda och enkla varje gång. Något jag behöver komma ihåg att göra oftare med andra ord.

Många har säkert sitt eget favoritrecept, men här kommer ett bra grundrecept på en relativt liten omgång. Det är bättre att göra dem oftare än att förvara dem och det är ju bara att dubbla ingredienserna om man blir fler:

 

Ingredienser:

75 g smör

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl havregryn

½ dl kokosflingor
2 msk kakao

1 ½ msk vatten

 

Kokosflingor till garnering.

Det går även att använda pärlsocker (vilket jag tycker blir för hårt och sött) eller strössel i någon fin färg.

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till en jämn smet.

Rulla lite smet i taget till små bollar.

Rulla bollarna i kokos (eller vad man valt att rulla dem i).

Låt dem stå kallt en stund om det finns tid till det (i frysen går det fort)

Laktos- eller Glutenfria chokladbollar?
För laktosfria chokladbollar är det bara att byta ut smöret till laktosfritt smör och om man vill vara säker på att de är glutenfria kan man köpa speciella havregryn som inte är packade i samma miljö som olika produkter med gluten. Eller så kan man ersätta havregrynen helt med kokosflingor eller boveteflingor.

Postat 2010-08-13 21:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'