Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Påskveckans olika dagar att fira


Nu syns det återigen att det är dags för att fira en större högtid. Affärerna säljer påskmat, fjädrar och pynt och många ser fram emot god mat och ledighet med familj och vänner. Vet ni varför vi firar och vad som egentligen hände under respektive dag under påskveckan?

Palmsöndagen
Denna dag har fått sitt namn av att människorna tog palmkvistar då de gick ut för att fira Jesus intåg i Jerusalem. I Sverige ersattes palmkvistarna tidigare av sälg och vide.

Blåmåndagen
Kyrkorummet kläddes ofta i blått och många teorier leder till att dagen fått sitt namn på grund av det. Andra benämningar på denna dag har att göra med att fastan tog slut denna dag: Fläskmåndag, korvmåndag, svarta måndag, vita måndag, frimåndag, latmåndag, magermåndag, sultenmåndag.

Vita tisdagen
Tisdagen har fått namn från fastlagen och kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.

Dymmelonsdagen
Det var (enligt bibeln) under onsdagen som Judas förrådde Jesus. Dymmel är ordet för stumma, vilket syftar på att man under medeltiden ersatte klockringningen med dova slag av en träkläpp - dymmel. Den traditionen försvann i Sverige under reformationen. För att hindra häxorna från att ta sig in genom skorstenen och stjäla denna dag, var det även viktigt att prata tystare, att släcka elden i spisen och att ställa spjällen före solen gick ned.

Skärtorsdagen

Jesus sägs ha tvättat lärjungarnas fötter samt ha infört nattvarden denna torsdag i påskveckan och en äldre betydelse av verbet skära är just rena. Skärtorsdagen har i svensk folklore också blivit tidpunkten för häxornas Blåkullafärd.

Långfredagen
Enligt kristen tradition var det på långfredagen
som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid inneburit stor sorg och allvar. Förr lade man stenar i skorna för att sympatisera med Jesus lidande och späkandet slog igenom även på maten, som på många håll inskränkte sig till salt sill, kall potatis och gröna ärter. Mjölk fick inte heller förekomma.

Påskafton
Påskafton är det dag som firas mest i vår tid, men det är ingen särskild dag i kristet påskfirande eftersom Jesus låg i graven och ännu ej hade uppstått.
Efter fyrtio dagar var fastan över och det blev plötsligt fritt fram att äta så mycket man orkade. Ägg symboliserar livet eller pånyttfödelsen. Men en annan förklaring till varför vi äter ägg, är att det var på våren som hönorna började värpa igen. Traditionen med målade ägg lever i alla fall vidare. Redan på 1200-talet förekom fina ägg, som fick sin färg av lökskal.

Påskdagen
Enligt den kristna tron uppstod Jesus från de döda denna dag.
För att förbereda dagen förr steg man upp tidigt. I vissa bygder var det inte ovanligt att man vistades uppe hela natten och firade. Natten mellan påskafton och påskdagen var dessutom årets stora doptillfälle.

Annandag påsk
På annandagen var det ungdomarnas tur att ställa till med fest. Alla drängar och pigor i byn samlades och hade något som kallades påskastua. I fastlagen var det drängarna som uppvaktade pigorna och nu var det pigornas tur att bjuda igen. Man åt påskmat och dansade träskopolskan m.m.Tips på mat i påsk
Idag gjorde jag en rätt som gick fint att förbereda innan gästerna kom och som kändes som en bra inledande rätt för påsken.

Förbered: Grillad zucchini, grillad kyckling, parmesan, coctailtomater, och citronklyftor.

Koka upp: Vitt vin, grädde, cream fresh, kycklingbuljong, scharlottenlök och vitlök.

Blanda allt och låt det bli varmt i grytan då gästerna har kommit. Snyggt och rent i köket och riktigt gott med en frisk smak av citron och en härlig sälta av en mängd parmesan. Jag kommer att göra om den i påsk igen!Postat 2011-04-17 23:43 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fira Skärtorsdagen om en vecka!

Många barn har koll på att man kan klä ut sig för att få godis på skärtorsdagen, men hur många vet att namnet skärtorsdag kommer av verbet skära i betydelsen rena?

På skärtorsdagsnatten höll Jesus påskmåltiden för sina lärjungar och instiftade nattvarden. Senare på natten förråddes Jesus av Judas och Jesu lidande började. Enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Jesus blev dömd. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt.

Dagens söta små färgglada påskkärringarna har inte heller så mycket att göra med de riktiga häxorna som sades flyga till Blåkulla under skärtorsdagsnatten på 1600-talet och som fick allt annat än godis då de visade sig. Under denna natt inleddes även häxsabbaten som gick ut på att skydda sig mot häxorna med bl a stålkors, påsksmällare och påskeldar.

Att fira med påskägg och vårtecken i naturen låter som en mysigare anledning till att se fram emot skärtorsdagen om en vecka, tycker jag.


  

Det finns vårtecken överallt!

Postat 2011-04-14 22:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fira våren och konsten att cykla!


Hela Sverige verkar ha blommat upp i helgen! Så har även vår gata efter att alla grannar tagit fram krattor, handskar och stora jordsäckar. Massor med nyplanterade penséer och påskliljor lyser nu tillsammans med de snödroppar och tussilago som varje år lyckas komma upp ur den nyligen frysta jorden.

Att våren har kommit är självklart en anledning att fira! Idag firade vi även ett gäng femåringar på kalas i naturen och igår firade vi ett stort steg för vår egen femåring. På förmiddagen fick hon en ny cykel och på eftermiddagen sprang pappa efter och höll i. I alla fall till en början. För envis vinner fick vi erfara då jag och lillasyster tittade medan vi planterade. ”ok, koncentrera dig nu.. och trampa, trampa, traaaampa.. Bra, fortsätt framåt, titta rakt fram, trampa och.. Wiiiiiiiii”!

Lyckan då ett barn lär sig cykla är verkligen enorm. Hon blev så glad och vi blev så glada, men gladast av alla blev nog lillebror som stått och följt träningspassen under hela eftermiddagen. Han (som också bar cykelhjälm) kom springande mot henne så snabbt han kunde ”Jaaaaaa, braaaaaaa. Du kan cyyyyykla, du kan cyyyykla”! Sedan fick hon en sådan kram att jag önskar att jag haft en filmkamera i pannan jämt. Nu får jag vara glad över att jag såg det hela själv. Och att det var en mycket stolt dotter (och son) som somnade ikväll efter en minnesvärd helg av vår, kalas, några skrapsår och en cykel utan stödhjul.

Här kommer ett tips på en god sallad som passar bra att äta i solen. Jag ser alltid till att ha halloumi hemma då det går så bra ihop med det mesta. Hör är ett förslag där den salta osten kommer till sin fulla rätt.

Koka röd quinoa, skala och tärna gurka, skölj marchésallad, stek bitar av halloumi och blanda allt med lite olja och riktigt goda svarta oliver.


Postat 2011-04-10 21:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'