Kalasdags - Recept & Koncept - Tjugondag Knut dansas julen ut…

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Tjugondag Knut dansas julen ut…


Vad händer den 13 januari?
Tjugo dagar efter julafton, dvs den 13 januari, har Knut namnsdag. Det är kanske värt att fira för en del, men denna dag anses även julfirandet vara över. Då ska alla ljus som lyst upp våra hem tas ned och det sista julgodiset ätas upp. Vill man kan man ju dansa en sväng runt den barrande granen innan även den ska vara ute. Med andra ord startar en ny tid och förhoppningsvis känns det inte allt för nostalgiskt att ta ned allt som vi tyckte var så mysigt för en månad sedan.

Julgransplundring
Ett traditionellt firande, som startade för omkring hundra år sedan, är att ha en julgransplundring. Den tidigare nämnda stackars torra granen kan då fyllas på med små paket och godis för de som fått upp ett extra sug efter det eller frukt för de som ätit sig trötta på knäck och choklad. Förr i tiden hörde det även till att all överbliven julmat åts upp denna dag. Efter maten kunde alla dörrar och fönster öppnas och med en kvast motades julen ut under orden ”Ut Knut! Nu är julen sluuut”!

Men vad är då trettonhelgen?
Även om det definitiva slutet av julen firas en vecka senare i Sverige, kan även Trettondedag jul fortfarande firas för att minnas de tre vise männen kom till Jesus med rökelse, guld och myrra. Det är nämligen den sista stora helgdagen i det kyrkliga firandet av julen. Juldagen räknas alltid som dag ett, annandag jul som dag två och så vidare. För att göra det hela lite krångligt så hade Knut namnsdag den dagen fram till 1700-talet då denna dag flyttades till den 13 januari.

Vad kan man äta?
Vill man vara riktigt traditionsbunden, kan man som sagt äta rester och lite småtorra marsipantomtar. Jag tycker att det har varit fantastiskt med julmat, men jag är verkligen inte sugen på sill och skinka på samma sätt längre. Därför föreslår jag kycklinsspett som är enkla att förbereda innan och som räcker till många. De kan ätas både varma och kalla och till dem passar en god bulgursallad eller bröd och goda ostar.Kycklingsspett till Tjugondag Knut med sweet chili och honung
Mängden beror ju på om de serveras på en buffé eller inte, men gör hellre några extra som kan ätas dagen efter om de inte går åt. Receptet är dock för ganska många, så det kan enkelt halveras.

Ingredienser:
2 kg Innerfiléer av kyckling till 50 spett
50 grillspett
Olivolja
1 flaska sweet chilisås
1/2 flaska flytande honung
Färsk timjan, korriander eller oregano efter smak
Salt och peppar

Gör så här:
Skär rent filéerna så att det bara är fint kycklingkött och dela dem i jämnstora bitar
Trä bitarna på spett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
Häll över olivolja, salt, peppar och hälften av sweet chilisåsen och hälften av honungen
Grilla spetten i ugnen tills kycklingen är genomstekt
Låt dem svalna om de ska ätas kalla och lägg dem sedan i en plastpåse tillsammans med mer olivolja resten av sweet chilisåsen och honungen
Om de ska ätas varma kan de läggas upp direkt på ett fat med samma procedur

Inlagt 2011-01-08 23:25 | Läst 25922 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
  ★ kalasigt.se ★
Göteborg


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'