Kalasdags - Recept & Koncept - Bubbelvatten med smak för miljön

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Bubbelvatten med smak för miljön


Då vi var små fick jag och min bror, efter lång längtan, vad vi ansåg vara den ultimata prylen.. En så kallad läskmaskin! En alldeles egen bubblande maskin med glasflaskor där allt man behövde göra var att hälla i en sliskig sörja (dock inte varje dag..). Så blev det läsk!

Det var verkligen spännande. I alla fall i början. Sedan var det inte så gott att dricka de söta bubblande dryckerna som inte smakade vad de lovade. Detta är säkert annorlunda idag. Jag vet inte. Däremot har tanken om en egen bubbelmaskin förblivit ett minne, även om jag är väldigt förtjust i kolsyrat vatten. Gärna med smak.

Samtidigt vet jag ju att det varken är miljövänligt eller ekonomiskt att släpa hem flaskor.. Så häromdagen tog jag tag i det hela och köpte en (utan att göra alltför mycket reklam..) Sodastreamer. Som om inte det var nog hade jag under julhelgen tömt frysen på en massa bär från svärföräldrarnas sommarställe och kokat saft. Tre olika, helt rena smaker. Hallon, krusbär och svartvinbär. Bär och socker. Om de inte ska förvaras en evighet och om de hålls i kylen, behövs inget annat.

Med risk för att jag låter lite väl lik Ernst, men åh, vad det blir gott med ren, hemmagjord hallonsaft blandad med mitt hemmabubblade vatten! Så ekologiskt, så smakfullt och så miljövänligt!
J

Har du också bär i frysen och sug efter att koka egen saft? Det är kul och blir väldigt gott! Dessutom hade jag två femåriga provsmakare som fick vara med och bestämma sötman. Om man vill kan man ju dessutom pyssla och fixa egna etiketter... Så långt kom vi aldrig. Jag tror att det fungerar bättre tidsmässigt om man bestämmer sig för att bara göra en smak åt gången.
Saft

Ingredienser:
2 kg frysta hallon, jordgubbar, svarta vinbär eller krusbär. (Blanda bären om du vill)
6 dl vatten
Ca 3 dl socker per halvliter avrunnen saft

Gör så här:
Koka upp vattnet i en stor kastrull.  Lägg i bären och låt dem koka tills de har blivit mosiga, ca 10 min
Häll massan i en silställning för saft och låt saften rinna ur, vilket tar ungefär en halvtimme
Mät upp den avrunna, koncentrerade saften och koka upp den på nytt
Tillsätt socker efter smak  Provsmaka lite i taget med vatten tills du är nöjd
Ta kastrullen åt sidan och ta bort skummet från ytan med en sked
Häll saften i rena varma flaskor och förslut dem väl
Ställ flaskorna i kylen då de har svalnat

 

Kategorier:
Do it yourself Dekorationer och pynt Recept och ätbara tips 
Inlagt 2011-01-18 20:18 | Läst 11007 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
  ★ kalasigt.se ★
Göteborg


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'