Kalasdags - Barnboksbloggen

Barnboksbloggen

Rebecca och barnpatrullen på Kalasdags.se recenserar och tipsar om aktuella barnböcker!

Aproligt - häng med apgänget en helt vanlig dag

"Apboken - en helt vanlig (ap)dag" är en rolig och småknasig bok att bli glad av. Färgglada och detaljrika bilder och intressant handling blandas med kluriga formuleringar och recept.

I den här boken av Staffan Karlsson och Anna Södergård får vi stifta bekantskap med ett apgäng under en helt vanlig dag. Det börjar med att de äter frukost, sen åker de och handlar, de leker, de äter lunch, har picnic, borstar sina tänder och somnar sen sött i sina sängar. Ja, en massa saker som vi alla gör!

Förutom att det är en rolig och händelserik berättelse med många situationer att känna igen sig i så bjuder boken även på tips på bästa ap-drickan och recept på pannkakor, smoothies och varma mackor.

De färgglada bilderna fångar apgängets roliga upptåg och knasigheter på ett härligt sätt och man kan inte låta bli att dra på smilbanden. Bilderna passar också fint ihop med den lekfulla och underfundiga texten som är kryddad med ordvitsar, knasig dialog, tips, fakta OCH lite klurigheter.

Jag rekommenderar den här boken till alla små apor därute som gillar att även de vardagligaste av situationer kan förgyllas med härligt sällskap, skratt och gott att äta.

Titel: Apboken - en helt vanlig (ap)dag

Text: Staffan Karlsson

Illustrationer: Anna Södergård

Tänkt läsarålder: 3-6 år

Antal sidor: 44

Läs mer på idusförlag

Läs mer och köp "Apboken"

Postat 2018-02-01 08:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Morrison räddar en kattunge

Morrison bor hos familjen Kredda och han älskar att bli kliad på magen och drömmer mest om goda ostar och krämig grädde. Men så en dag stöter Morrison på något som får hela tillvaron att ändras.

Trots familjen Kreddas omsorg och ivriga försök känner sig Morrison ibland ensammast i världen och inget verkar pigga upp honom.

Morrison är nybadad och surare än någonsin och bestämmer sig för att gå ut i trädgården och försöka bli på bättre humör genom att reta grannhunden Bertil. Men Bertil som annars skäller för minsta lilla låter sig inte retas utan tittar bara tankfullt in i sin hundkoja.

Morrison går vidare när han plötsligt hör något under hammocken. Han kikar och ser till sin förvåning en liten kattunge som gått vilse och nu saknar sin mamma.

Morrison tar motvilligt på sig uppdraget att rädda kattungen men vartefter tiden går så blir han mer fäst vid kattungen Skrutten och familjen bestämmer sig att kattungen får stanna. Morrison får bli Skruttens pappa och känner sig riktigt glad för första gången på länge. Han visar runt Skrutten i huset och lär honom alla sina tricks när plötsligt nästa stora förändring händer.

'Morrison räddar en kattunge' är en söt, rolig och lite knasig berättelse om en lat katt som av en slump hittar glädjen och lyckan - en egen familj.

Bilderna är fina och fångar berättelsen väldigt bra, man riktigt känner hur sur och energilös Morrison är i början och vilken energi och fart han får när han får rädda Skrutten uppe i ett träd.

Tänkt läsarålder är 3-6 år, men jag tycker den även passar äldre barn eftersom det är ganska mycket text att läsa.

Titel: Morrison räddar en kattunge

Författare: Sanna Juhlin

Illustratör: Mimmi Tollerup

Sidor: 26

Detta är del 2 om katten Morrison, den första boken heter Morrison och hamsterjakten.

Läs mer och köp på Adlibris.se

Postat 2018-02-01 08:33 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

"Varför måste pappa äta bajs?" - en tänkvärd bok om beroende

"Varför måste pappa äta bajs? "är en bok som vill få vuxna som använder nikotin att fundera över sitt "måste". Det är ett intressant ämne som många kan känna igen sig i men som inte ofta förekommer i böcker för barn.

Förutom glass, mys och ballonger gillar Charles traktorer och grävmaskiner. Det gör hans pappa också - när han inte är stressad. Charles ska snart ge alla sina nappar till kattungarna på Skansen, men tycker det verkar lite läskigt att sluta med sin mysiga vana - tänk om monstren under sängen lättare kan ta honom då?

Det här är en bok som handlar om vad beroende kan göra med vuxna och barn - ett ovanligt ämne i en bilderbok för barn. Dialogen mellan pappa och son tillsammans med de detaljrika illustrationerna signerade Hedvig Wallin väcker verkligen tankar och man kan fundera över om det är så stor skillnad på att sluta med napp och sluta snusa. Tillsammans med Charles kan läsare (barn och vuxna) fundera över hur svårt och läskigt det kännas kännas att sluta med något som man blivit beroende av, men hur lätt det kan vara att sluta när man väl förstår sig själv och sina rädslor.

Förutom att boken tar upp ett ovanligt ämne så visar det också upp en icke stereotyp familjebild, med en pappa och hans son. Jag tycker också om att boken fångar upp många nutidsdokumentära vardagssituationer med mycket igenkänning. Vi är nog många som känner igen oss i jäktiga dagislämningar och stressiga stunder när man varken är här eller där.

Kommer Charles pappa sluta snusa och Charles kunna säga hejdå till sina älskade nappar? Det får du reda på om du läser boken "Varför måste pappa äta bajs?" av Thomas Dunér och Hedvig Wallin.

Titel: Varför måste pappa äta bajs?
Författare: Thomas Dunér
Illustratör: Hedvig Wallin
Antal sidor: 26
Tänkt läsarålder: 3-6 år

Läs mer och köp boken på Adlibris.se

Postat 2018-02-01 08:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'