Kalasdags - Barnboksbloggen

Barnboksbloggen

Rebecca och barnpatrullen på Kalasdags.se recenserar och tipsar om aktuella barnböcker!

Agalias Väktare: Eliona

Agalia är en magisk värld och i den finns fyra riken. Där lever väktare, kungligheter, drakar och magiska ting. Eliona är den yngsta väktaren och skickas ut för att hitta sina ännu oupptäckta krafter. Det blir en spännande resa, först när hon har tre magiska krafter blir hon en riktig väktare. Hennes uppgift är att sedan skydda den blivande drottningen Kira som bor i Mirania, det största riket. Man kastas in i en mystisk fantasivärld full med äventyr!

Boken är skriven i korta meningar och är lättläst med stor text, jag växel högläste den med snart 7-årige Matteo, vilket var ett plus att barn som precis lärt sig att läsa och som tycker om kapitelböcker orkar läsa några meningar här och var. lllustrationerna är tecknade i en färgsprakande mangastil och passar texten väldigt bra. Gillar man drakar och fantasy är detta en kapitelbok att rekommendera för yngre läsare.

Snart 7 årige Matteo ser fram emot uppföljaren!

Författare: Elin E. Mikalides och Mikhael Mikalides

Illustrationer: Gabrielle Nilsson

Förlag: Prinsen & Prinsessan bokförlag

Läsålder: 6-9 år

Boken kan man t ex. köpa på  Adlibris och på Bokus

barnbok presenttips
Postat 2015-08-28 15:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Piraterna och regnbågsskatten

När vår dotter var 5 år älskade hon pirater och det höll i sig länge, jag är säker på att Piraterna och regnbågsskatten hade blivit en stor favorit om den kommit ut då hon var yngre.  Även vår 6 åring idag gillar boken skarpt, men det är rimmet, äventyret och illustrationerna han fastnade för. Vi har på beställning nu läst den tre gånger på en vecka. Det är något magiskt med bra rim och härliga illustrationer. 

Piraterna och regnbågsskatten är en härligt fartig normbrytande bok, en äventyrsbok med 7 kvinnliga pirater som är modiga ser farliga ut och som håller ihop. 

Rimmen är härliga från början till slut, text och illustrationer väcker skratt och frågor om ord och om kvinnor faktiskt har så håriga ben. Kapten Katinka med sin krok, pirater som badar nakenfis, Marulks-Mias tatueringar och svärd och skalliga Olga är små favoriter. Vi skrattar och ser nya saker varje gång vi läser. En härlig bok, ett måste till piratälskande små barn!

Författare: Sara Berg och Karin Frimodig

Illustratör: Maria Poll

Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Utg.datum: 2015-03-27
Förlag: Olika Förlag
ISBN: 9789187413186

Köp t.ex på Adlibris eller Bokus

barnbok presenttips
Postat 2015-08-17 10:33 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför gråter pappan?

På en parkbänk utanför en förskola sitter en pappa och gråter. Alvdis och Hamsa hänger vid staketet och börjar fundera över varför pappan gråter. Kan han ha ont i magen? Har någon slagit honom? De två barnen gissar på än den ena, än det andra. Det blir mer och mer spännande, vad har egentligen hänt? Tillslut frågar Alvdis och Hamsa pappan och får ett svar de inte tänkt på. 

Bilderboken Varför gråter pappan? får barnen att fundera över känslor, jag har högläst den för 6-åriga Matteo som kom med egna funderingar under den spännande läsningen. Skulle man få reda på svaret? Skulle barnen våga fråga pappan? 

Boken har härligt livfulla och roliga illustrationer och väcker samtal, en bok vi gärna läser igen. Personligen älskar jag de normbrytande detaljerna som framkommer när man lär känna barnen i berättelsen. Som läsare vet jag faktiskt inte heller om Alvdis och Hamsa är en pojke eller en flicka. Matteo reflekterar inte över det alls. En njutning att läsa med både öron och ögon för både vuxen och barn!

Varför gråter pappan?
Författare: Kristina Murray Brodin
Illustratör: Bettina Johansson
Läsålder: Från 3 år

Förlag: Olika förlag 

ISBN: 9789185845583
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

barnbok presenttips
Postat 2015-08-03 11:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'