Kalasdags - Barnboksbloggen

Barnboksbloggen

Rebecca och barnpatrullen på Kalasdags.se recenserar och tipsar om aktuella barnböcker!

Steg för steg mot det roligaste kalaset

Kalas: steg för steg är en bok för alla kreativa och kalassugna barn. Full med enkla, men orginella och roliga, idéer och projekt!

Boken är Clara (Underbara Clara) Lidström och Annakarin Nybergs fjärde bok i en serie gör det själv-böcker för barn som tar ungas skapar- och fixarlust på allvar. Med tydliga beskrivningar i text och bild kan barn från cirka 6-7 års ålder få prova på att baka och fixa saker på egen hand. Vi vuxna håller oss med fördel i bakgrunden, så barnen kan utveckla sin självständighet och praktiska färdigheter. Böckerna innehåller kreativa och inspirerande idéer som tilltalar både tjejer och killar.

Kalas: steg för steg innehåller flera olika recept på läckerheter som till exempel godiskola och glassbomb och även pyssel- och lektips. Flera av tipsen kan användas som aktiviteter på kalaset, till exempel finns beskrivning för hur man gör partyglasögon och partyhattar och även hur man med enkla medel tillsammans kan fixa värsta coola hullerombullertårtan.

Längst bak i boken finns också lite tips på lekar att använda i en femkamp. Vad sägs till exempel ballongstafett och potatishinderbana?

I den här boken kommer ni hitta massa roliga och annorlunda idéer att fixa till kalaset!

Ett stort plus i boken är att inga av projekten kräver avancerade verktyg och material som är svåra att få tag på, och en uttalad ambition från författarna är att böckerna och fixarprojekten ska vara för alla.

Enda minuset är att boken tar slut alldeles för fort :) Man blir omedelbart sugen på fler fiffiga idéer och projekt från duon UnderbaraClara och Annakarin Nyberg.


Titel: Kalas: steg för steg
Författare: Clara Lidström & Annakarin Nyberg
Illustrationer av: Li Söderberg & Katy Kimbell
Sidor: 53
Tänkt läsarålder: 6-9 år


Köp boken på adlibris.se

Postat 2016-04-29 10:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Eigon och den starka mamman

Eigon gillar att tävla. Det gör Eigons stora och starka mamma också.

Det enda tråkiga är att mamma alltid vinner.
Eigons mamma tycker att Eigon är för liten och mager.
Men en dag på stan kan Eigon göra något som mamma inte klarar.

I dag har vi läst Eigon och den starka mamman, en bok som handlar om att tävla. Det gillar både Eigon och hans mamma. Eigons mamma kan behöva lära sig att förlora med, tyckte barnpatrullen mitt i läsningen, och det gjorde Eigons mamma tillslut. Alla vill vinna ibland och alla är bra på något, kom vi överens om efter bokens slut. Eigons mamma är hur som haver hur stark som helst. Det var väldigt uppfriskande med en stark och tatuerad mamma tyckte både jag och barnpatrullen! Och vi gillar illustrationerna skarpt!  Boken är lättläst, vi läste varannan sida 7 åringen och jag.

Författare: Sofia Hedman
Illustrationer av Carina Ståhlberg

Ålder 3-6 år

Idus Förlag

Du kan bla köpa boken här

Postat 2016-04-08 17:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att lämna det välkända och hitta hem

Bokens titel: Ofta tänker jag på Terek

Författare: Katis Malmqvist

Illustratör: Kerstin Engblom Clavijo

Tänkt läsarålder: 6 - 9 år

Sidor: 51

Kapitelbok med enstaka illustration i svartvitt.


Boken "Ofta tänker jag på Tarek" av Katis Malmqvist är en berättelse i jagform om en flicka som flyttar med sin familj till Paris. Innan flytten känns det så stort och läskigt att det till och med är svårt att berätta för bästa kompisen. Väl på plats är språket svårt, kläderna fel och de andra barnen retas. Allt känns tungt, oändligt ensamt och längtan hem till Sverige och bästa kompisen är så stor... ända till det vänder.

"Ofta tänker jag på Terek" är en tänkvärd bok om att höra till och hitta sin plats. Det är lätt att leva sig in i hur ensamt och läskigt det kan vara att flytta, lära sig ett nytt språk, byta klass, land och försöka hitta nya vänner och sätt att vara på. Flickan i boken minns hur hon hemma i Sverige träffade Terek och undrade hur det kändes att vara i Sverige när man kommer från ett annat land.

Det är är en jättebra bok att läsa högt tillsammans med sitt barn och prata om det spännande, svåra och roliga. Med tanke på hur det ser ut i vårt samhälle när det är så lätt och vanligt att flytta (eller tvingas fly till) ett nytt land så är det nyttigt för barn (och vuxna) att sätta sig in i andras perspektiv. När man läser boken inser man att alla annorlunda är någonstans, alla är och känner sig annorlunda när de kommer till en ny plats. Men alla vill vi ha ungefär samma saker; trygghet, vänner och någonstans att höra till.

Läs mer och köp 'Ofta tänker jag på Terek' på adlibris.se

boktips flytta flytta till ett annat land
Postat 2016-04-02 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fabians fest - en hyllning till barns fantasi, lekfullhet och kreativitet

Titel: Fabians Fest

Författare och illustratör: Marit Törnqvist

Antal sidor: 44

Tänkt läsarålder: 3 - 6 år


Boken handlar om en liten pojke och hans mamma som ska på gå gatufest i staden. Men först måste mamma hitta festhatten och ballongen. Hon letar och letar, medan Fabian fantiserar högt om allt fantastiskt som ska hända. Med allt vildare spekulationer försöker han dra sin letande mamma in i den magiska världen, men hon lyssnar bara med ett halvt öra... Till slut hittas både hatt och ballong och de kan bege sig ut i staden där allt Fabian fantiserat om blir verklighet! Till exempel växer klubbor på träd, saft rinner i kanalerna och på torget serveras en tårta lika stor som torget!

Det här är en helt underbar bok om kraften i barns fantasi och hur den krockar med vuxnas måsten och praktikaliteter. Marit Törnqvists illustrationer är helt otroliga - vackra och så detaljrika att man kan titta och titta om och om igen.

Flera av uppslagen går dessutom att vika ut för att få mer att läsa och titta på.

Köp Fabians Fest av Marit Törnqvist på Adlibris!

boktips fantasi fest Marit Törnqvist
Postat 2016-04-02 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'