Kalasdags - Barnboksbloggen

Barnboksbloggen

Rebecca och barnpatrullen på Kalasdags.se recenserar och tipsar om aktuella barnböcker!

För de oändliga sommarloven

Älvsommar är en fristående fortsättning på den hyllade adventsboken "Skorstensjul". I detta vackra äventyr får vi återigen träffa Stella och skorstensbarnen men även hjälpsamma älvor.

Stella som (i förra boken) var föräldralös har nu fått en familj och hittat en trygg tillvaro med mamma Miriam, lillebror Issa, skolan och vännerna bland Skorstensbarnen. En dag söker skorstensbarnet Lilla Haj Miriams hjälp och på så sätt får Stella reda på mysteriet med osynliga hjälpande älvorna.

Skorstensbarnen är modiga och orädda när de hoppar runt på taken tack vare sin egen älva (eller lyktfe som skorstensbarnens själva säger) som likt en skyddsängel hjälper dem i den farliga miljön på Stockholms tak. Nu har alltså Lilla Haj kommit till Miriam för hennes egen älva har försvunnit! Stella och Lilla Haj ger sig i kast med att leta rätt på älvan och snabbt visar det sig bara vara en liten del i ett stort mysterium som får sin kulmen på självaste midsommarafton.

Lina Bodéns illustrationer är i sig så vackra att man faller pladask för den här boken, men Mårten Sandéns berättande är också helt fantastiskt, förunderligt och så annorlunda. En underbar kombo med andra ord! Det är också roligt att känna igen sig bland Stockholms utmärkande byggnader som Riddarholmskyrkan och Stadshuset men även de gamla gränderna i Gamla Stan.

Man kan läsa Älvsommar som en skimrande saga full med magi, men det är också en berättelse med många bottnar. Om man läser den här boken som högläsningsbok kan det bli tillfälle att tillsammans fundera över bokens underliggande allvar, tex. varför är vissa barn föräldralösa, varför lever skorstensbarnen hemlösa på Stockholms tak eller varför har Stora Skuggan blivit ett monster?

Varje kapitel rymmer också älvor gömda lite här och där så titta extra noga på de vackra illustrationerna!

Älvsommar är en magisk - och alldeles underbar - berättelse som tål att läsas många gånger. Jag kan varmt rekommendera den!

Postat 2017-07-15 10:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'