Kalasdags - Barnboksbloggen

Barnboksbloggen

Rebecca och barnpatrullen på Kalasdags.se recenserar och tipsar om aktuella barnböcker!

Gör egna glassar i miniformat!

Glassigt värre kan det vara att få göra sin helt egen glass! Med den här isglassfomen i silikon kan man superenkelt och kladdfritt göra egna glassar, klubbor eller isbitar på ett smart sätt.

KitchnPro miniisglassform

Varje behållare rymmer 30 ml och hela formen rymmer 9 små glassar. Förutom formen följer även 9 små glasspinnar med droppskydd med!

Köp på coolstuff.se

KitchnPro mini isglassform

isglass
Postat 2021-11-30 13:55 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Aproligt - häng med apgänget en helt vanlig dag

"Apboken - en helt vanlig (ap)dag" är en rolig och småknasig bok att bli glad av. Färgglada och detaljrika bilder och intressant handling blandas med kluriga formuleringar och recept.

I den här boken av Staffan Karlsson och Anna Södergård får vi stifta bekantskap med ett apgäng under en helt vanlig dag. Det börjar med att de äter frukost, sen åker de och handlar, de leker, de äter lunch, har picnic, borstar sina tänder och somnar sen sött i sina sängar. Ja, en massa saker som vi alla gör!

Förutom att det är en rolig och händelserik berättelse med många situationer att känna igen sig i så bjuder boken även på tips på bästa ap-drickan och recept på pannkakor, smoothies och varma mackor.

De färgglada bilderna fångar apgängets roliga upptåg och knasigheter på ett härligt sätt och man kan inte låta bli att dra på smilbanden. Bilderna passar också fint ihop med den lekfulla och underfundiga texten som är kryddad med ordvitsar, knasig dialog, tips, fakta OCH lite klurigheter.

Jag rekommenderar den här boken till alla små apor därute som gillar att även de vardagligaste av situationer kan förgyllas med härligt sällskap, skratt och gott att äta.

Titel: Apboken - en helt vanlig (ap)dag

Text: Staffan Karlsson

Illustrationer: Anna Södergård

Tänkt läsarålder: 3-6 år

Antal sidor: 44

Läs mer på idusförlag

Läs mer och köp "Apboken"

Postat 2018-02-01 08:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Morrison räddar en kattunge

Morrison bor hos familjen Kredda och han älskar att bli kliad på magen och drömmer mest om goda ostar och krämig grädde. Men så en dag stöter Morrison på något som får hela tillvaron att ändras.

Trots familjen Kreddas omsorg och ivriga försök känner sig Morrison ibland ensammast i världen och inget verkar pigga upp honom.

Morrison är nybadad och surare än någonsin och bestämmer sig för att gå ut i trädgården och försöka bli på bättre humör genom att reta grannhunden Bertil. Men Bertil som annars skäller för minsta lilla låter sig inte retas utan tittar bara tankfullt in i sin hundkoja.

Morrison går vidare när han plötsligt hör något under hammocken. Han kikar och ser till sin förvåning en liten kattunge som gått vilse och nu saknar sin mamma.

Morrison tar motvilligt på sig uppdraget att rädda kattungen men vartefter tiden går så blir han mer fäst vid kattungen Skrutten och familjen bestämmer sig att kattungen får stanna. Morrison får bli Skruttens pappa och känner sig riktigt glad för första gången på länge. Han visar runt Skrutten i huset och lär honom alla sina tricks när plötsligt nästa stora förändring händer.

'Morrison räddar en kattunge' är en söt, rolig och lite knasig berättelse om en lat katt som av en slump hittar glädjen och lyckan - en egen familj.

Bilderna är fina och fångar berättelsen väldigt bra, man riktigt känner hur sur och energilös Morrison är i början och vilken energi och fart han får när han får rädda Skrutten uppe i ett träd.

Tänkt läsarålder är 3-6 år, men jag tycker den även passar äldre barn eftersom det är ganska mycket text att läsa.

Titel: Morrison räddar en kattunge

Författare: Sanna Juhlin

Illustratör: Mimmi Tollerup

Sidor: 26

Detta är del 2 om katten Morrison, den första boken heter Morrison och hamsterjakten.

Läs mer och köp på Adlibris.se

Postat 2018-02-01 08:33 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

"Varför måste pappa äta bajs?" - en tänkvärd bok om beroende

"Varför måste pappa äta bajs? "är en bok som vill få vuxna som använder nikotin att fundera över sitt "måste". Det är ett intressant ämne som många kan känna igen sig i men som inte ofta förekommer i böcker för barn.

Förutom glass, mys och ballonger gillar Charles traktorer och grävmaskiner. Det gör hans pappa också - när han inte är stressad. Charles ska snart ge alla sina nappar till kattungarna på Skansen, men tycker det verkar lite läskigt att sluta med sin mysiga vana - tänk om monstren under sängen lättare kan ta honom då?

Det här är en bok som handlar om vad beroende kan göra med vuxna och barn - ett ovanligt ämne i en bilderbok för barn. Dialogen mellan pappa och son tillsammans med de detaljrika illustrationerna signerade Hedvig Wallin väcker verkligen tankar och man kan fundera över om det är så stor skillnad på att sluta med napp och sluta snusa. Tillsammans med Charles kan läsare (barn och vuxna) fundera över hur svårt och läskigt det kännas kännas att sluta med något som man blivit beroende av, men hur lätt det kan vara att sluta när man väl förstår sig själv och sina rädslor.

Förutom att boken tar upp ett ovanligt ämne så visar det också upp en icke stereotyp familjebild, med en pappa och hans son. Jag tycker också om att boken fångar upp många nutidsdokumentära vardagssituationer med mycket igenkänning. Vi är nog många som känner igen oss i jäktiga dagislämningar och stressiga stunder när man varken är här eller där.

Kommer Charles pappa sluta snusa och Charles kunna säga hejdå till sina älskade nappar? Det får du reda på om du läser boken "Varför måste pappa äta bajs?" av Thomas Dunér och Hedvig Wallin.

Titel: Varför måste pappa äta bajs?
Författare: Thomas Dunér
Illustratör: Hedvig Wallin
Antal sidor: 26
Tänkt läsarålder: 3-6 år

Läs mer och köp boken på Adlibris.se

Postat 2018-02-01 08:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

God Natt Sagor För Rebell Tjejer

Det här är årets bästa bokpresent till både barn och tonåringar,  som vuxen älskar jag den och bläddrar ofta i den jag med. Illustrationerna är underbara. 

"Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut?"

Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.

Denna bok har blivit en av världens mest uppmärksammade barn- och ungdomsböcker. Den finansierades ursprungligen genom Kickstarter och den engelska originalutgåvan slog snabbt rekord som den mest förbeställda boken genom tiderna.

Boken har illustrerats av sextio kvinnliga konstnärer från jordens alla hörn, och presenterar hundra fantastiska kvinnor, bland andra Ada Lovelace, Malala, Elizabeth 1, Serena Willams, Amelia Earhart, Michelle Obama och Astrid Lindgren. Kvinnor från förr och nu som – mot alla odds – har uppnått otroliga resultat och ändrat historiens lopp.

Elena Favilli är en prisbelönt journalist och medieentreprenör. Francesca Cavallo är en prisbelönt regissör och författare – detta är hennes sjunde barnbok.

”Ett måste på nattduksbordet för varje flicka eller ung kvinna.” Forbes Magazine

Bokförlaget Max Ström

Du kan t ex köpa boken  här

barnbok presenttips
Postat 2017-10-13 08:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Konrad och kalaset

Åh, vi älskar kalasböcker! Denna är en berättelse om att fira någon du tycker om! Fin berättelse om samarbete mellan syskon och uppvaktning av familj. 

"Mamma fyller år. Konrad och Hedvig ska ordna frukost. Men båda vill röra i chokladen! Sch! Bråka inte. Då kanske mamma vaknar..."

Från ca 1 år. 

Förlag: Olika Förlag

Författare: Åsa Mendel Hartvig

Illustratör: Caroline Röstlund

Man kan t ex köpa boken här

barnbok barnkalas
Postat 2017-10-12 19:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Utslängd från zoo - Megan Everett Skarsgård barnboksdebuterar

Megan Everett Skarsgård (ja gift med Stellan Skarsgård) barnboksdebuterar med en tokrolig berättelse med djup och värme. Emma besöker stadens zoo tillsammans med moster Meg som struntar totalt i regler. Som vanligt när Meg är i farten kan vad som helst hända...

Moster Meg är inte som andra vuxna och allt man vet är att vad som helst kan hända eftersom Meg struntar i allt vad normer och sociala koder heter.

Den här gången kommer Meg och hälsar på och tar med sig Emma på ett besök till zoo. Besöket blir minnesvärt på många sätt.. redan från start när det visar sig att Meg är portad från zoo och de måste börja med att klättra över staketet för att komma in. Sen fortsätter besöket i samma stil och Emma är måttligt förtjust med besök i apornas bur och selfie-tagning med de livsfarliga lejonen.

Allt Emma vill är att gå till sköldpaddorna, men Meg bara rusar vidare i den ena tokigheten efter den andra tills det brister helt för stackars Emma. Detta får Meg att stanna upp och tänka om.

Speciellt tycker jag om illustrationerna gjorda av Maria Nilsson Thore, de är fina, detaljrika och fångar känslan i berättelsen bra. Historien i sig är befriande fri från pekpinnar, stereotyper och normalitet. Det känns härligt att spinna loss långt från regler och utmana bekvämlighetszonen, men man påminns ändå om hur viktigt det är med balans mellan det kittlande roliga äventyret och det trygga i det vanliga normala.

Titel: Utslängd från zoo
Författare: Megan Everett Skarsgård
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Översättare: Lotta Olsson
Antal sidor: 40
Tänkt läsarålder: 3-6 år

Postat 2017-09-21 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fascinerande fakta om havets djur

"Den otroliga boken om havets djur" beskriver en mängd olika varelser med hjälp av fantastiska illustrationer, faktarutor och intressant information.

Det här en härlig faktabok om över 35 djur som lever i havet. Allt från den lilla clownfisken till den jättestora blåvalen och sen vidare till pingviner, narvalar, brännmaneter, mantor, jättemusslor och många många andra förunderliga havsvarelser.

Varje djur presenteras stort uppslaget (inklusive namnet på latin) med en fantastisk och detaljerad illustration tillsammans med en faktaruta och annan intressant information.

Många barn i lågstadieålder älskar att samla på sig fakta och den här boken är full av fakta om de olika djurens storlek, livslängd, levnadsmiljö, föda mm men också information som är fascinerande och rolig emellanåt. Visste du t.ex att narvalens spjut egentligen är en tand och att sjömän förr i tiden sålde spjuten och sa att de var enhörningshorn? Eller att det enda djur tillbringar vintern på antarktis är kejsarpingvinen?

Det finns en hel del såna här böcker med fakta om djur, det som gör den här boken speciell är dels det stora formatet men också de otroliga illustrationerna som är både vackra och detaljrika på ett sätt som fascinerar och väcker lusten att ta reda på mer.

Postat 2017-08-21 10:33 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

För de oändliga sommarloven

Älvsommar är en fristående fortsättning på den hyllade adventsboken "Skorstensjul". I detta vackra äventyr får vi återigen träffa Stella och skorstensbarnen men även hjälpsamma älvor.

Stella som (i förra boken) var föräldralös har nu fått en familj och hittat en trygg tillvaro med mamma Miriam, lillebror Issa, skolan och vännerna bland Skorstensbarnen. En dag söker skorstensbarnet Lilla Haj Miriams hjälp och på så sätt får Stella reda på mysteriet med osynliga hjälpande älvorna.

Skorstensbarnen är modiga och orädda när de hoppar runt på taken tack vare sin egen älva (eller lyktfe som skorstensbarnens själva säger) som likt en skyddsängel hjälper dem i den farliga miljön på Stockholms tak. Nu har alltså Lilla Haj kommit till Miriam för hennes egen älva har försvunnit! Stella och Lilla Haj ger sig i kast med att leta rätt på älvan och snabbt visar det sig bara vara en liten del i ett stort mysterium som får sin kulmen på självaste midsommarafton.

Lina Bodéns illustrationer är i sig så vackra att man faller pladask för den här boken, men Mårten Sandéns berättande är också helt fantastiskt, förunderligt och så annorlunda. En underbar kombo med andra ord! Det är också roligt att känna igen sig bland Stockholms utmärkande byggnader som Riddarholmskyrkan och Stadshuset men även de gamla gränderna i Gamla Stan.

Man kan läsa Älvsommar som en skimrande saga full med magi, men det är också en berättelse med många bottnar. Om man läser den här boken som högläsningsbok kan det bli tillfälle att tillsammans fundera över bokens underliggande allvar, tex. varför är vissa barn föräldralösa, varför lever skorstensbarnen hemlösa på Stockholms tak eller varför har Stora Skuggan blivit ett monster?

Varje kapitel rymmer också älvor gömda lite här och där så titta extra noga på de vackra illustrationerna!

Älvsommar är en magisk - och alldeles underbar - berättelse som tål att läsas många gånger. Jag kan varmt rekommendera den!

Postat 2017-07-15 10:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mats Strandbergs underbara monster

Mats Strandberg, författaren till Cirkeln och de andra succéböckerna om Engelsfors, har nu skrivit en serie barnböcker som handlar om Frank som en dag upptäcker att han blivit ett monster!
Förutom en spännande handling rymmer berättelsen också aktuella ämnen som tex utanförskap och främlingsfientlighet.

Alldeles nyligen (april 2017) släpptes den sista och avslutande delen i serien om monstret Frank som är skrivna av Mats Strandberg och vackert illustrerade av Sofia Falkenhem.

I första boken "Monstret i natten" får vi reda på hur det gick till när Frank blev ett monster och hur han som redan känner sig annorlunda och är mobbad i skolan hanterar detta nya utanförskap. Han söker tröst och kunskap i böckerna och möter såsmåningom nya monstervänner i sin egen lilla stad Yrred. För första gången känner Frank att han hittat sin flock.

Andra boken "Monstret på cirkusen" handlar om hur människorna i Yrred blir alltmer rädda för monster och när clownen Krygers cirkus kommer till stan ställs allt på sin spets. Kryger som redan fångat ett monster till ett av sina cirkusnummer lovar att hjälpa Yrredborna att fånga i stadens monster. Frank och hans monstervänner Magnolia och Jasse bestämmer sig för att göra något!

Den tredje boken "Monstret och människorna" handlar om den allt mer tilltagande rädslan för monstren och det främmande. Rädsla sprider sig som eld och är svår att stoppa när det väl börjat. Gruppen MYS skickar hotbrev, patrullerar gatorna i jakt på monster och förbjuder böcker om monster. Stadens egna monster börjar fundera på att ge sig av till en tryggare plats. Men Frank har ju sin familj kvar i Yrred och trots att det är farligt kämpar han och stadens monster för sin rättmätiga plats mitt ibland oss.

Böckerna är spännande, handlingen flyter på bra och de stilrena men vackra illustrationerna passar väldigt bra. Berättelsen väver på olika smarta sätt in ämnen som utanförskap, att inte passa in, upptäcka nya sidor hos sig själv mm men också aktuella ämnen som främlingsfientlighet och stigmatisering av det okända och främmande.

Böckerna om monstret Frank är några av de finaste böcker jag läst och jag är så tacksam för att jag har barn att läsa dem för. Monstret Frank är helt klart där uppe där i toppen tillsammans med böckerna om Sandvargen, Mio min Mio, Anne på Grönkulla och Momo.

Illustratören Sofia Falkenhem och författaren Mats Strandberg

Fotograf: Henric Lindsten

Postat 2017-06-21 10:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'