Kalasdags - KalasBagerskan - Marsmallowsfondant (MMF)

KalasBagerskan

Här hittar du allt som handlar om tårtor och bakning, bilder, recept, tips och idéer, inspiration...

Marsmallowsfondant (MMF)

Det finns olika sätt att täcka tårtor på, rena gräddtårtor, marsipan,
Sugar paste (SP) eller hemmagjord Marsmallowsfondant (MMF). Man kan  även göra egen SP men för nybörjare är det enklare att göra Marsmallowsfondant.
MMF har samma funktion som marsipan men är smidigare och mer finkornig, perfekt att göra figurer och tårtdekorationer av och passar nästan alla då den inte innehåller någon mandel.
Detta recept ger ca 1 kg MMF vilket räcker till att täcka och dekorera
två normalstora tårtor, man brukar räkna med 500g för en
normalstortårta.

Ingredienser

5 dl packade marsmallows, ca 300g
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 8 dl florsocker ev mer
potatismjöl/maizenamjöl


Lägg marsmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i mikron ca 1 minut. Tiden kan variera beroende på mikrovågsugn! De ska puffa upp och bli mjuka. Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet.

 

 

Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar, ev kan det behövas några sekunder till i mikron. Här är på gränsen till för mycket klumpar...


 

Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor
grop i mitten, häll hellre mer än vad som är beräknat i receptet så
slipper du kladda ner florsockerpaketet, för du kommer bli kladdig om
händerna!

 

 

Fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till konsistensen är som ett kletigt tuggummi. Jag burkar använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen. Ett tips är att smörja in händer i rikligt med matolja så fastnar inte degen lika lätt.

 

 

  • Sluta blanda i florsocker heller för tidigt än för sent, bättre att låta den vila över natten och sen arbeta i mer florsocker. Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när du lägger den i en väl tätsluten plastpåse, sug gärna ut luften.
    Skulle degen blir alldeles hård kan man alltid köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk igen, men håll koll så att den inte blir för mjuk, det går fort! Jag förvarar min MMF i skafferiet i gärna flera väl tillslutna påsar så att den inte torkar.  

  • Låt "degen" vila några timmar, helst över natten innan du använder den. Är den väldigt kladdig kan du knåda in lite mer florsocker.

  • Vid utkavling så använder jag ett bak/kavel-underlägg i plast, en bit vaxduk fungerar bra också. Istället för florsocker använder jag maizena eller potatismjöl då slipper man risken med att mata in mer florsocker i MMF:en. Knepet är att kavla lite, lyfta på degen för att se om det fastnar, pudra med, kavla lite till osv. En stekspade är bra att ha då man kommer in under degen. Deg låter inte rätt men kan inte komma på något bättre ord just nu. Pasta? Sen gäller det att inte kavla för tunt när du väl ska lyfta över den, det ökar risken att den ska spricka sönder, ca 3-4 mm är lagom tjockt.

  • Ett tips är att rulla upp degen på kaveln och sen rulla ut den över tårtan. Kaveln bör även vara så slät och ren som möjligt, har den skador i trät finns risken att det blir mönster i degen.

  • Då MMF innehåller gelatin behöver du inte fodra (pensla med olja eller smält smör på sidan som kommer ligga mot grädden) den vilket vanligtvis marsipan och SP kräver. Fodrar man inte marsipan och SP när den ligger på grädde finns risken att den börjar svettas. (den blir kladdig och små vattenpärlor bildas)


Kram Karin

Inlagt 2010-08-24 18:48 | Läst 29240 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-11-18 18:26   Sara
Hej
Jag är sugen på att testa MMF eller SP, men jag undrar faktiskt över smaken. Är det inte väldigt sött? Hur är smaken? Marsmallows vet jag ju så klart hur de smakar, men ihop med florsocker så blir det ju ännu sötare... Eller?
Tack för en mycket trevlig blogg! Mvh Sara
 
2010-08-30 11:56   karin
Mia - nejdå, inte speciellt svårt men ska ha tid på sig och vara beredd på att det är kladdigt. Det går ganska fort när man väl sätter igång!

Kram Karin
 
2010-08-29 23:53   Mia
Blir så himla sugen på att prova detta - är det hemskt svårt?
 


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'