Kalasdags - KalasBagerskan

KalasBagerskan

Här hittar du allt som handlar om tårtor och bakning, bilder, recept, tips och idéer, inspiration...

Jultårta

Julen närmar sig i rasande fart, bara 14 dagar kvar! Jag gissar att det julstökas i var mans hem, julklappar ska slås in, julgodis kokas, fisk lutas...

Varför inte göra en jultårta att bjuda på framåt kvällen när tomten åkt vidare, klapparna är öppnade och julfriden råder?


Här är några kombinationer

Pepparkaksbotten fylld med glöggrädde och pepparkaksgrädde
Pepparkaksbotten fylld med glöggrädde och vitchokladmousse
Pepparkaksbotten fylld med glöggrädde och Marabou's "Vinter"-choklad mousse
Pepparkaksbotten fylld med lingongrädde och pepparkaksgrädde

Saffranssbotten fylld med lingongrädde och vitchokladmousse
Saffranssbotten fylld med lingongrädde och mandelgrädde

Chokladtårtbotten fylld med saffransgrädde och vitchokladmousse
Chokladtårtbotten fylld med glöggrädde och Marabou's "Vinter"-choklad mousse


Pepparkaksbotten

4 st ägg
6 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
6 dl vetemjöl
3 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
smör till formarna
skorpmjöl till formarna

Värm ugnen till 175 °.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bikarbonat och kryddor med mjölet och vänd ner i äggsmeten. Rör i gräddfilen.
Tillsätt 1 -2 msk mjöl om smeten känns för tunn. Extra mjölmängd beror på gräddfilens konsistens.
Häll smeten i välsmord och bröad form och grädda i ugnen på nedersta falsen cirka 55 minuter.
Låt svalna cirka 5 minuter i formen. Vänd upp och ner på galler och låt svalna helt.


Saffranstårtbotten

200 g margarin eller smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl



Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i
din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man
ingen mortel så kan man strunta i det.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett
fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.


Pepparkaksmousse

1,5 dl finmalda pepparkakor
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 gelatinblad
2 äggvitor
2 msk socker

Blötlägg gelatinet.
Vispa äggvitor och socker hårt, man ska kunna vända bunken uppochner.
Vispa grädde och cf ganska hårt tillsammans och blanda i
pepparkakspulvret.
Smält gelatinet och blanda ner en klick pepparkaksgrädde så det svalnar
lite. Blanda ihop gelatinröran med pepparkaksgrädden. Blanda i
äggvitorna med luftiga tag.

Lingonmousse

200 g lingon
200 g kesella
2 dl vispgrädde
1 dl socker
2-3 gelatinblad.
Vispa grädden.
Blanda kesella, hela lingon och socker (du kan vispa med elvisp en kort stund om du vill, så mosas lingonen lite)
Smält gelatinet som vanligt (blötlägg först, smält i en skvätt vatten), och blanda med  lingonröran.
Till sist blandar du i den vispade grädden. Låt eventuellt stelna en
kort stund (10 minuter max) i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Eller varför inte bara lite rårörda lingon, som dom är eller utblandat i vispad grädde!

Vit chokladmousse

300 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2,5 dl kesella

Smält chokladen, vispa grädden (inte för hårt) och blanda allt.
Det ska egentligen vara lika delar av allt, men eftersom kesellan säljs i 2,5 dl-burkar är det enklare och funkar stålande.

Glöggmousse

7 g gelatinpulver
3 msk vatten
drygt 3 dl glögg
drygt 3 dl vispgrädde
2 äggvitor
knappt 1 dl socker

Häll vattnet i en skål, strö i gelatinet. Låt det blötas upp. Ställ
skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst
sig. Rör ner glöggen. Vispa grädden. Vänd ner glögggeléen i grädden och
låt stå kallt. Rör tills det börjar stelna. Vispa äggvitorna till hårt
skum, tillsätt sockret och vispa till blank smet. Vänd försiktigt ner i
den stelnade smeten.

Mandelgrädde

2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker
150 g mandelmassa
1/2 tsk kardemumma

Vispa crème fraiche med vaniljsocker, kardemumma och socker.
Vispa grädden ganska hårt. Riv mandelmassan fint och blanda ner i cf-blandningen. Vänd ner i grädden


Pepparkaksgrädde

2 2 dl vispgrädde
lite socker
1 1
krm
vardera av malen kanel, kardemumma och nejlikor
Vispa grädden med lite socker och vänd ned kryddorna.


Saffransgrädde

3 dl vispgrädde
1 1
pkt
saffran efter smak (mellan ½-1 pkt)
2 2 tsk citronsaft
Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft


Marabou's "Vinter"-choklad mousse
150 - 200g choklad
3 dl grädde

Låt chokladen smälta i varm grädde utan att koka, låt svalna några timmar eller över natten. Vispa smeten som vanlig grädde.

-------------------------------------------------

Täck
tårtan med smörkräm eller grädde, tänk dock då på att fodra med smör
eller olja om du använder marsipan eller sugarpaste, annars riskerar du
att tårtan "blöder" - bli kladdig!

Sen till själva dekoreringen! Där finns egentligen inga gränser, man kan
göra det enkelt med marsipan/sugarpaste/MMF och några pepparkaksformar.
Kavla ganska tjock och låt det torka så kan du ställa figurerna upp i
tårtan.
Eller varför inte modellera egna små tomtar, snögubbar eller en gran. Den gör du enkelt genom att forma en kon av
marsipan/sugarpaste/MMF
och sen klippa med en böjd nagelsax små flikar från botten och upp.
Dekorera med små färglada bollar eller strössel...

Som sagt, bara fantasin som kan hindra er! *ler*

Kramar Karin

Postat 2010-12-10 13:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Eric Isaksson
Johanneshov


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'