Kalasdags - Barnboksbloggen

Barnboksbloggen

Rebecca och barnpatrullen på Kalasdags.se recenserar och tipsar om aktuella barnböcker!

Mats Strandbergs underbara monster

Mats Strandberg, författaren till Cirkeln och de andra succéböckerna om Engelsfors, har nu skrivit en serie barnböcker som handlar om Frank som en dag upptäcker att han blivit ett monster!
Förutom en spännande handling rymmer berättelsen också aktuella ämnen som tex utanförskap och främlingsfientlighet.

Alldeles nyligen (april 2017) släpptes den sista och avslutande delen i serien om monstret Frank som är skrivna av Mats Strandberg och vackert illustrerade av Sofia Falkenhem.

I första boken "Monstret i natten" får vi reda på hur det gick till när Frank blev ett monster och hur han som redan känner sig annorlunda och är mobbad i skolan hanterar detta nya utanförskap. Han söker tröst och kunskap i böckerna och möter såsmåningom nya monstervänner i sin egen lilla stad Yrred. För första gången känner Frank att han hittat sin flock.

Andra boken "Monstret på cirkusen" handlar om hur människorna i Yrred blir alltmer rädda för monster och när clownen Krygers cirkus kommer till stan ställs allt på sin spets. Kryger som redan fångat ett monster till ett av sina cirkusnummer lovar att hjälpa Yrredborna att fånga i stadens monster. Frank och hans monstervänner Magnolia och Jasse bestämmer sig för att göra något!

Den tredje boken "Monstret och människorna" handlar om den allt mer tilltagande rädslan för monstren och det främmande. Rädsla sprider sig som eld och är svår att stoppa när det väl börjat. Gruppen MYS skickar hotbrev, patrullerar gatorna i jakt på monster och förbjuder böcker om monster. Stadens egna monster börjar fundera på att ge sig av till en tryggare plats. Men Frank har ju sin familj kvar i Yrred och trots att det är farligt kämpar han och stadens monster för sin rättmätiga plats mitt ibland oss.

Böckerna är spännande, handlingen flyter på bra och de stilrena men vackra illustrationerna passar väldigt bra. Berättelsen väver på olika smarta sätt in ämnen som utanförskap, att inte passa in, upptäcka nya sidor hos sig själv mm men också aktuella ämnen som främlingsfientlighet och stigmatisering av det okända och främmande.

Böckerna om monstret Frank är några av de finaste böcker jag läst och jag är så tacksam för att jag har barn att läsa dem för. Monstret Frank är helt klart där uppe där i toppen tillsammans med böckerna om Sandvargen, Mio min Mio, Anne på Grönkulla och Momo.

Illustratören Sofia Falkenhem och författaren Mats Strandberg

Fotograf: Henric Lindsten

Postat 2017-06-21 10:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'