Kalasdags - KalasBagerskan

KalasBagerskan

Här hittar du allt som handlar om tårtor och bakning, bilder, recept, tips och idéer, inspiration...

Superenkel glassbombAtt göra glassbomb är simpelt enkelt och imponerar lätt på nära och kära, det enda den kräver är tid. Inget man kan skynda fram utan den kräver nästan en dags förberedelser beroende på hur många lager/smaker du vill ha. Du kan antingen göra egen glass att fylla bomben men då tar det ännu lite längre tid och arbete. Men den blir minst lika god med köpe-glass, bara att botanisera i glass-frysen. Blanda gärna vanlig glass med sorbet, grymt gott!

Glassbomb

Ta en lagom stor bunke, jag använde en bunke med diametern 20 cm vilket räckte gott och väl till 4 vuxna, halva “tårtan” blev över.

Tips!
För att få snygga lager rekommenderar jag att platta till glasslagret med en blöt sked, skölj av med jämna mellanrum och dra över glassen tills du har ett jämt lager.

ca 1½ liter vaniljglass
ca 1 liter hallonsorbet
ca ½ liter mangosorbet
ca ½ liter vaniljglass blandat med kanderad frukt och hackad choklad

Låt vaniljglassen stå framme en stund (ca 30 - 60min) så den mjuknar alternativt mjukgör den med elvisp. Bred på ett ca 2 cm tjock lager glass i hela bunken och ställ in i frysen i några timmar (2-3 timmar räcker för glassen att hårdna)

Ställ fram hallonsorbeten (ca 30 - 60 min) en stund innan vaniljglassen är färdig i frysen, så den mjuknar, alternativt mjukgör den med elvisp. Bred på ett ca 2 cm tjock lager glass ovanpå vaniljglassen och ställ in i frysen i några timmar (2-3 timmar räcker för glassen att hårdna)

Fortsätt enligt ovan tills du fyllt hela bunken, den sista Cassata-glassen fyller du upp hela tomrummet med och ställer sedan in bomben i frysen tills det är dags för servering.

Det finns olika sätt att få ur glassbomben ur bunken, antingen låter du den tina i rumstemperatur i någon timme på serveringsfatet , ställer den i ett varmt vattenbad eller lägger på blöta, varma handdukar ovanpå bunken. Låt den dock inte stå för länge i vattenbadet då glassen riskerar att smälta för mycket och bomben blir alldeles rinnig. Om så händer och om du har plats så ställ in bomben i frysen en stund så att den fryser till för att fastare yta. Ett annat tips är att lägga fatet på bunken och sen vända, då slipper du risken med att bomben far runt på fatet.

Dekorering
Man kan dekorera glassbomben på olika sätt
- strössel, t.ex. snöflingor i kristyr som jag köpt på nätet
- smält choklad, den fryser fort!
- riven choklad
- vispad grädde som du spritsar snygga mönster med
- godis, t.ex. non stop
- maräng som bränns av med gasbrännare eller grillas i ugnen
- färsk frukt o bär … eller varför inte täcka den med marsipan/sugarpaste?

OBS! Något som ger en häftig effekt är att sätta i tomtebloss eller isfackla MEN även om det ger en cool effekt så släpper dom ifrån sig en hel del aska vilket gör glassbomben alldeles svart-prickig. Askan kan även ge bismak, dock inget vi kände smak av, men kan vara bra att veta!

Ett till tips…
När du skär upp glassbomben så doppa kniven i hett vatten så får du snygga raka bitar, värmen gör även att det går lättare att skära den.

Här nedan ser ni bilder på min glassbomb, dock inte de snyggaste kanske…

Kram KarinPostat 2012-01-13 10:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'