Kalasdags - KalasBagerskan

KalasBagerskan

Här hittar du allt som handlar om tårtor och bakning, bilder, recept, tips och idéer, inspiration...

Halloween-tävling!I helgen är det Halloween och vad passar då inte bättre än just en Halloween-tävling!? En tävling där alla kan delta och där man kan vinna 2 fribiljetter till matmässan Det goda köket i Stockholm den 12 – 14 november.

Allt ni behöver göra är att skicka in en bild på din läskigaste, spöklika, halloween-inspirerande maträtt eller bakverk, senast den 5 november! Allt ätbart är välkommet! Jag och min familj korar en vinnare som vi presenterar den 6 november.

Skicka in din bild till karin@bagerskan.se

Ni får gärna länka om tävlingen i er blogg, och självklart även gärna rösta på Bagerskan i omröstningen av Årets matblogg, dock inget krav!

Lycka till!

Kram Karin

 

Postat 2010-10-30 10:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Halloween-tårta

 


En halloween-tårta kan egentligen se ut precis som man vill, finns inga bestämda regler eller krav. Denna tårtan gjorde jag förra halloween och är riktigt nöjd!
Innan jag gjorde Halloween-tårtan googlade jag på internet och fastnade för bilden ovan, en riktigt spöklik halloween-natt! Jag ville ha fullmånen, ett kråkslott och självklart flygande fladdermöss på min
tårta.


För att få tårtan att bli som på bilden gjorde jag den i lager. Jag började med den blåa himlen och la sen på den vita månen. Det gula ljuset i fönstrena fick jag lägga på ett ungefär där slottet skulle vara då jag inte hade någon färdig mall. Efter det kavlade jag ut den svarta MMF och skar sedan ut kråkslottet och trädet på fri hand.

  För att skära ut de fyrkantiga fönstrena använde jag mig av en platt mejsel och en kork till en penna för att få till det runda fönstret samt fladdermusens vingar. Har man inte de rätta verktygen får man hitta på egna! Den svarta lilla "gubben" har min dotter gjort, visst blev den läskig och fin!

Kram Karin


tårta
Postat 2010-10-26 13:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Döskallar o benknotor

Då Halloween närmar sig med stormsteg kommer här fler spöken, benknotor och döskallar fast denna gång i maräng.
För att göra det enkelt för sig kan man rita upp figurer på ett papper
att ha som en mall när du ska spritsa marängen. Lägg pappret på en plåt, på med bakplåtspapper, spritsa och när du är klar drar du försiktigt bort den understa pappret med de ritade figurerna!

Vi gjorde varmvispad maräng som får en bättre konsistens
och ger lite segare maränger och vanlig maräng.


Varmvispad maräng

4 sats(er) äggvitor (ca 150 g)
2,5 dl socker

Koka upp ett vattenbad på spisen. Ta en glasskål som passar till vattenbadet och häll i äggvitan och sockret. Vispa tills du känner att sockret har smält och smeten är mellan 60 – 70 grader varmt, inte högre då koagulerar marängen!
Ta glasskålen från vattenbadet och vispa med en elvisp eller ös över allt i en assistent och kör på full fart, tills du får en fast maräng.
Använd marängen i kylen eller frys in den till ett senare tillfälle. Marängen stelnar inte i frysen eftersom den innehåller mycket socker.Spritsa först kanterna och fyll sen i resten.

Att färga maräng är inte det lättaste. Det är viktigt att ha koncentrerad färg och att inte spä ut marängen allt för mycket. Som ni ser så blev den orangea marängen betydligt rinnigare än den utan färg. Jag hade tyvärr ingen koncentrerad färg så det gick åt en hel del innan
jag ens kom i närheten av den önskade färgen.

Sådana här chokladmaränger gör du lätt med en sked, bara ta en klick och klutta upp på en plåt, ringla lite chokladsås över, ev dra med änden på en sked eller liknande på marängen för att blanda in chokladen.
Baka marängerna på ca 140 grader i 35 – 40 minuter, dom ska inte vara helt stela. När dom svalnat kan man dekorera dom med vanlig smält choklad, pumporna valde jag att dekorera på framsidan men spökerna och döskallarna fick sin choklad på baksidan då framsidan vart väldigt bubblig.

Jag blev riktigt nöjd med benknotorna! Passar både till Halloween som till hundägare!

Buhuu, kram Karin

Postat 2010-10-21 09:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Spindelnät

 

 


Kvällarna blir mörkare och snart är det Halloween, en högtid fylld med skräck och läskigheter!
Varför inte baka en kladdkaka och dekorera med enkel glasyr (2 dl florsocker och 1 msk vatten), bred ut på den avsvalnade kakan och ringla smält choklad/chokladsås på innan glasyren torkat. Börja från mitten och ringla runt tills du är ute vid kanten av kakan. Dra med en kniv från mitten och ut 6 - 7 gånger så blir det som ett spindelnät. Modellera smår spindlar och annat läskigt att dekorera kakan med.

Kram Karin

Postat 2010-10-18 18:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Enkla halloween-dekorationer...Enkla ögon. Rulla två lika stora bollar i vit marsipan/sp/mmf. Blanda vitt och blått tills det blir lagom marmorerat, rulla en lite kul, platta till i handen och tryck fast på vardera boll. Rulla en mindre svart boll, platta till o tryck fast. Och till sist den lilla lilla vita bollen som ska föreställa en reflektion. Vill man göra ögonen riktigt läskigt kan man rita dit blodådror med tusch eller smal pensel doppad i röd färg.En enkel gravsten. Blanda 2/3 vitt med 1/3 svart, ev mindre till snygg marmorerad färg. Forma till en gravsten i önskad form. Gör ett litet kors i vitt och fäst med vatten/äggvita.
Rista in med vass kniv eller penna R.I.P.Enkel döskalle och benknotor. Rulla en slarvig boll och en liten mindre, lite mer fyrkantig till käke. Klämm fast käken, ev använd lite vatten/äggvita för att fästa bättre. Tryck runda hål med enden på en penna eller pensel, tryck in små bitar av svart för att få snyggare ögon. Gör en trekant till näsa och fyll med svart. Markera ut tänkerna i käken.

Rulla små avlånga bitar i vitt med en större klump i vardera ände,
tryck in den ovassa delen av en kniv för att få till benknotorna.

Kram Karin

Postat 2010-10-09 20:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur man modellerar en häst!Vad passar inte bättre än en häst på tårta
till sin hästtokiga dotter eller son!?
Här kommer en enkel beskrivning på hur du
själv kan göra en egen häst att sätta på tårtan!

Verkar något oklart så säg till!

Kram Karin

Dekorering Djur Modellering
Postat 2010-10-05 20:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
 Ballongeriet - Ballongkonstnär
128 35 Stockholm


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'