Kalasdags - Kalasmat för alla - Sött och slött

Kalasmat för alla

Här hittar du tips och idéer på vad du ska bjuda på när någon av gästerna har födoämnesallergier. Enkelt, gott och roligt. Varmt välkommen!

Sött och slött

Popcakes är väldigt poppis bland mina minsta, 5år och 7 år. 

Tror det kan bero på att man fikar och får känslan av att man äter godis samtidigt. 

Samtidigt tycker jag själv att det är skönt att ha en backup plan när man inte hinner göra allt från grunden. Frias gluten- och mjölkfria kladdkaka är en favorit!

Dessa små söta består av:

  • 1 st Fria kladdkaka (du hittar den i frysdisken i mataffären och den är både fri från gluten och mjölkprodukter)
  • 100 g choklad (se till att en är nöt, ägg, mjölk och glutenfri)
  • Strössel eller annan fint att toppa med (läs alltid innehållsförteckningen för att inte riskera något ovälkommet födoämne). 
  • Små klubbpinnar (hittar du hos Panduro eller välsorterad mataffär)
  • 1 st liten kartong. 
  • Eventuellt lite fint papper att klä kartongen med.

Det kan vara bra att ha en pappkartong som du gör lite hål i för att hålla klubborna på plats på ett snyggt sätt. 
Jag valde en mindre kartong som jag tillsammans med barnen klädde med en av deras teckningar samt folie. Sedan gjorde vi små hål i kartongen med hjälp av en liten stålpinne (sådan som man använder när man känner om potatisen kokat klart).

Låt den färdigköpta kladdkakan tina ordentligt. Dela den sedan i lika tårtbitar och rulla de små tårtbitarna till bollar.

Grymt kladdigt men oh så gott det blir. 

Stick i en pinne i varje boll och ställ sedan in fatet med bollarna i frysen. Låt stå där minst en halvtimma för att de ska bli riktigt kalla, detta gör att chokladen stelnar väldigt snabbt och det blir mindre klabb. 

Smält choklad i vattenbad. När chokladen smält, ta fram topping/strössel och de frysta små bollarna. 

Doppa hastigt en boll i taget i chokladen, låt rinna av något, toppa den och ställ den sedan i ett av hålen i kartongen. Upprepa och vips så har du supersöta klubbor som passar till de barn som inte kan äta:

  • Gluten
  • Mjölkprodukter
  • Laktos
  • Nötter
  • Soja

Dessa klubbor går väldigt bra att förbereda dagar innan kalaset. 

Om du väljer att ha en godispåse till barnen som kommer på kalaset så är det alltid bra att läsa noga på innehållet beroende på barnets födoämnesallergi. Här har vi riktat in oss på glutenfritt och mjölkfritt (godis innehåller ofta dessa två födoämnen samt nötter)

Vi la godiset i små glassbägare med barnens namn på. De fylldes sedan med bland annat en klubba, söta björnar och Ahlgrens bilar. 

Ha en kalasbra dag!
/Tessan

Inlagt 2015-10-05 11:07 | Läst 23029 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'