Kalasdags - Kalasmat för alla

Kalasmat för alla

Här hittar du tips och idéer på vad du ska bjuda på när någon av gästerna har födoämnesallergier. Enkelt, gott och roligt. Varmt välkommen!

Choglad

Chokladiga bars, supergoda på kalaset och enligt mina små "fika till mellis?"

Här behöver du:
4 dl Havregryn
1 dl Cashewnötter (hacka dem i mixern)  eller kokosflingor
1/2 dl Solrosfrön
10 st Torkade katrinplommon eller dadlar
1 1/2 dl russin
5 msk kakao
2 1/2 msk honung
2 msk kokosolja
1 dl hett vatten

Lägg havregryn, hackade cashew eller kokosflingor och solrosfrön på en plåt. 
Rosta i ugnen en liten stund medan du mixar allt annat med en stavmixer. 
Ta fram en bunke och blanda ihop allt till en smet. 
Kleta ut på bakplåtspapper eller på lämplig form, ställ svalt ca 1 h eller till smeten stelnat. Skär i lagom bitar. 

Jag toppade mina med hackade cashewnötter och lite salt. Ännu godare är det säkert att ringla lite smält choklad över. 

/Tessan

Recept
Postat 2018-01-18 16:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Glutenfri tårta

Glutenfri tårta som är enkel att även göra helt mjölkfri och nötfri. Finns det även någon som är känslig eller allergisk mot soja kan man enkelt även utesluta detta. 

Du behöver detta:

  • 4 ägg
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Kokosflingor till springformen
    Fyllning:
  • 2 dl ris-, soja- eller havregrädde
  • 1 banan
  • 2 msk sylt
  • Vaniljpulver
  • Färdigt marsipanlock eller mer vispbar grädde till garneringen

Såhär gör du:

  1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  2. Häll försiktigt ner potatismjölet i ägg och sockerblandningen samtidigt som du vispar.
  3. Smörj en rund springform med kokosfett och istället för ströbröd använder du kokosflingor.
  4. Häll smeten i springformen, grädda i mitten av ugnen 35-45 minuter på 180 grader.
  5. Låt kakan svalna och dela den sedan i lika tjocka, stapelbara delar.
  6. Vispa grädden, blanda lite av grädden med banan och vaniljpulver, fyll ett lager med banansmeten. Blanda en del grädde med sylt, fyll det andra lagret med denna blandning, lägg på locket och bred på resten av grädden.
  7. Garnera med sockerpasta, marsipan eller valfri vispbar grädde. På bilden har vi använt vit och svart sockerpasta och försökt efterlikna en fotboll. 

Personligen tycker jag denna tårtan är som godast med marsipanlock. 

Lycka till!
/Tessan

Postat 2015-11-03 09:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bounty

Godis innehåller ofta gluten, mjölkprotein, väldigt onödiga färgämnen och tillsatser. 
Det kan därför vara både skönt och bra att göra eget sött och gott till barnen på kalaset. Bounty är en favorit som dessutom inte kräver 100 ingredienser och du slänger lätt ihop dem. Okej,  lite kladdigt med chokladen kan det vara men det är det väl värt. 

Detta behöver du:

  • 1 nypa salt
  • 2 msk havregrädde
  • 25 g kokosfett
  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör (alt. mjölkfritt smör)
  • 200 g kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl florsocker

Såhär gör du Bounty:

  1. Blanda samman smör, kokosflingor, vaniljpulver, florsocker, havregrädde och salt. Blanda väl.
  2. Forma små avlånga bitar och lägg dem på ett fat
  3. Ställ in fatet med kokosbitarna i frysen i minst 1 timma
  4. Smält mörk choklad i vattenbad, ta ut kokosbitarna ur frysen och doppa dem i chokladen.

Så, nu har du dina smarriga Bounty's. 
Låt väl smaka!
/Tessan

Postat 2015-09-16 09:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gör egen glass

Har du ett barn som gärna hjälper till att förbereda inför sitt kalas? Är det något barn som har födoämnesallergier? Vill du vara lite mer hälsosam?

Då är detta ett bra tips som ofta är väldigt omtyckt av barnen. 

Mixa valfri smoothie eller blanda saft starkt, häll i glassformar och ställ in i frysen några timmar före servering, gärna över natt. 

Frys med hela bär eller med godisbitar för sockergrisarna. 

Om detta går hem hos barnen är det även ett perfekt mellanmål, utan godis då vill säga ;)

Mums!
/Tessan

Mums filibaba 

Glass
Postat 2015-09-07 08:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

TacoKalas

Många barns favoritmat och dessutom en maträtt som är bra att göra för alla födoämnesallergiker. Här finns det något för alla och ingen behöver känna att man äter specialmat. 

Istället för mjuka tacobröd kan man ex välja romansalladsblad. Det brukar barnen tycka är kul och spännande. 

Skär olika grönsaker i småbitar och låt barnen plocka friskt själva och fylla sina bröd eller äta med nachochips. 

Är det kalas för lite större barn så kan man dela in dem i grupper och låta dem laga tacos själva som en liten matlagningsskola. Det brukar leda till att barnen upplever att maten blir mycket godare. 

För att slippa använda onödiga tillsatser kan du enkelt slänga ihop din egen tacokrydda. 
Du behöver:

2 msk chili
1 msk chiliflakes (eller 3 msk chili)
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
3 msk spiskummin
1 1/2 msk salt
2 tsk kokossocker (alt rårörsocker)

Tacokryddan står sig länge i en glasburk med lock. 

Blanda kryddorna väl och använd ca. 2 msk till 500 g färs. 

Det är en härlig känsla att servera barn bra mat utan onödiga tillsatser och just tacokryddan man köper i affären innehåller onödigt många tillsatser i form av bland annat färgämnen, jästextrakt och stärkelse. 

Lycka till med tacokalaset!
/Tessan

Postat 2015-02-05 11:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Söta små minisemlor

I dag är jag hemma med min yngsta dotter som mår lite dåligt efter att ha fått 5-års vaccinationen. 
Hon är ändå tillräckligt pigg för att baka semlor så det blev dagens aktivitet. 

Använd en muffinsplåt eller muffinsformar.
Ta lite kokosolja på en papperstuss för att olja in formen. Fyll formarna till hälften.

Vi använder en bakplåt från Ikea.

En sats räcker till drygt 24st små semlebullar. 

Semlebullar:
1 dl kokossocker (går bra med rårörsocker)

2 dl fullkornsrismjöl
2 msk psylliumfröskal
1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
1 krm salt

2 ägg
50 g kokosfett (eller smör om alla tål det)
3 dl soyghurt eller havregurt

  1. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in en tom plåt längst ner i ugnen.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och tillsätt det i de torra ingredienserna, tillsätt även ägg och soyghurt, blanda väl.
  3. Fördela smeten i muffinsformar. När ugnen är varm, ställ in plåten med smeten och häll därefter lite kallt vatten på plåten, stäng luckan fort.
  4. Ta ut bullarna efter ca 15 minuter eller då de fått fin färg.
  5. Blanda mandelmassa med lite havregrädde så att det blir en krämig konsistens.
  6. Vispa havregrädden.
  7. Låt semlebullarna kallna helt, skär eller klipp lock och gröp ur bullarna något. Klicka i mandelmassa, spritsa grädde, sätt på locket och pudra med lite sukrin florsocker. Njut!

Perfekta små godbitar att servera på barnkalas eller när suget efter semlor faller på. 

Trevlig helg!

/Tessan

Postat 2015-01-23 11:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Toppa muffinsen - enkel quickfix och en rolig aktivitet

De vanligaste födoämnesallergierna hos barn är mjölkprotein, ägg, gluten och nötter.

Dagens blogginlägg är ♣ Glutenfri ♣ Nötfri ♣ Laktosfri

I dag tänkte jag tipsa om en enkel quick fix inför kalaset. 
Om du är som mig och älskar att baka och stå i köket och fixa när du har tid men blir stressad och misslyckas när du är inte har tillräckligt med tid och/eller ork, då är denna variant både rolig och god.

Mitt bekväma kalastips är därför;
Köp färdiga muffins i frysdisken. Där hittar du stora och goda muffins som är både nötfria, mjölkfria och glutenfria. 
Exempelvis dessa citronmuffins, 4st/förp,  från Fria. 
(innehåller ägg)

Tina muffinsen på låg värme i ugnen medans du slänger ihop en god glasyr. 
Du behöver följande:

  • 200 gram rumsvarmt, mjukt smör, kokosolja eller mjölkfritt smör
    Smör tål de flesta som är känsliga för laktos, stäm av med barnets föräldrar. 
  • 4 dl florsocker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 msk kokosmjölk alt vatten
  • Några blåbär och hallon för fägring av glasyren

Såhär gör du:

Rör ihop frostingen med elvisp, men se till att smöret, mjölkfria smöret eller kokosoljan är riktigt mjukt. Byt ev ut bären mot kakao och gör bruna nallebjörnar. Fyll en spritspåse och spritsa på dina svala muffins. Dekorera efter tycke och smak.

Topping - en aktivitet
Om du har ett mindre kalas med lite större barn kan det vara en rolig aktivitet att få garnera sin egen muffins. 
Förbered varsin skål till barnen med glasyr i. Låt barnet välja vilken färg de vill ha på toppingen. Använd plastpåsar till spritsarna (spritsar finns att köpa i de flesta välsorterade ICA- butiker). 

Ha en go dag!
/Tessan

Postat 2014-11-26 09:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Chokladklubba - Enkelt, gott och nyttigt

Kan det bli bättre än när kombinationerna enkelt, gott och nyttigt möts?
Det tycker inte jag, jag älskar när man snabbt och lätt vispar ihop något festligt till barnens kalas.



Om du har barn som är allergisk mot cashewnötter så går detta cashewnötssmör lätt att byta ut mot mandelsmör, jordnötssmör eller så skippar man det helt. 

Du behöver endast fyra ingredienser till dessa goda chokladklubbor:

Banan
 

Cashewnötssmör - Här klickar du hem det!

Choklad

Klubbpinnar

Skiva bananen/bananerna i ca 1,5 cm tjocka skivor. 
Ta en klick cashewnötssmör med en tesked och lägg mellan bananskivorna.
Lägg en banan ovanpå cashewnötssmöret och fäst klupppinnarna i bananerna. Sätt in allt i frysen under tiden du förbereder något annat kul till kalasen men helst minst 30 minuter.

 

Bryt valfri mjölkfri choklad och smält i ett vattenbad. Barn brukar tycka att ljus choklad är godast, jag rekommenderar därför Mo Free choklad, här klickar du hem den.

Ta ut bananbakelserna och doppa dem i chokladen eller ringla choklad över bananerna med en sked. Chokladen stelnar snabbt om klubborna är helt frysta.

Ställ i kylen till dess att det är dags att smaska!
 

Glass och Ballonger!
/Tessan

 

Postat 2014-08-14 17:43 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'