Kalasdags - Traditionellt


Kalastema: Traditionellt

Vill du bara ha ett helt vanligt barnkalas utan tema? Här har vi tipsen, lekarna och planeringen för att göra ett helt vanligt kalas till något extraordinärt.

För det första se: till att du har flera lekar förberedda. Vi har nedan valt ut ett par, men det finns många fler att välja från i vårt lekarkiv.

Planera kalaset så här

Välkomna alla när de kommer och se till att alla presenter läggs på ett presentbord. När alla kommit och sett sig omkring är det dags för presentöppning. Alla sätter sig i en ring och sen låter man en flaska snurra och peka på den som ska få ge sitt paket. Om alla barn inte känner varandra kan man också här låta barnen presentera sig eller hjälpa dem att berätta vad de heter. Att ha presentöppning med snurrande flaskan som hjälp gör detta till en lugn och trevlig stund, en stund som annars brukar bli lätt hysterisk och efteråt minns födelsedagsbarnet inte vem han fått vad av.

Nu kan man köra en lite vildare lek, så barnen kommer igång och få "känna" på varandra lite. Tex Dansstopp eller Hela Havet stormar kan vara kul. När man kört ett par omgångar är det dags att varva ner och få barnen att sätta sig vid bordet. Antingen låter man alla barnen bara gå och sätta sig eller så kör man en Färgmarsch till bords.

På ett traditionellt kalas bjuder jag på saft, småkakor, bullar och tårta med god fyllning, enkelt dekorerad med grädde/vaniljvisp och godis - men givetvis väljer man själv vad man vill bjuda på! Tänk på att servera något matigt om du bjuder på kalas runt lunchtid.

Efter man suttit till bords är det dags för lite fler lekar. Man kan också låta barnen leka fritt, tex kan födelsedagsbarnet vilja visa sitt rum och sina leksaker. Vill man styra lekarna så har du flera olika att välja på här nedan. Har man möjlighet att vara utomhus kan man med lite äldre barn (från 5 och uppåt) köra lite stafettlekar.

När ungefär en kvart återstår av kalaset ordnar du fiskdamm där alla barn får fånga sin godispåse.

Lekar och aktiviteter

Fiskdamm
Mer klassisk kalasavslutning än så här kan man knappast tänka sig. Passar bättre för yngre barn som tycker det är mycket spännande att se vad de fångar.

Färgmarschen
Kan göras inomhus om man har ett stort rum, annars passar denna lek bäst utomhus

Hattleken
Barn i ring, en hatt och musik är allt som behövs i den här leken som är ganska spännande.

Vad saknas?
En minneslek som kan varieras med temat och göras lättare eller svårare beroende på deltagarnas ålder.

Hela havet stormar
En klassiker! Var beredd på att en del barn har svårt att hantera att de åker ut. Låt dem få stopa musiken nästa gång så går det över snart.

Sätta svansen på grisen
Skojig lek som kan varieras med temat

Viskleken
Se hur snabbt ett meddelande förvanskas. Mycket rolig lek som lugnar ner partyt.

Gömma nyckel
En lek som kan göras olika svår beroende på deltagarnas ålder. Passar från ca 3-4 år.

Ätbart och dekorationer

Goda fyllningar till tårta
Visst är det viktigt att tårtan är fint dekorerad och ser god ut, men även insidan räknas. Här får du tips (och får gärna tipsa själv) om godaste fyllningarna till tårta.(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'