Kalasdags - Kalasmat med Barnochmat.se - Mat och bak med saffran

Kalasmat med Barnochmat.se

Vi ger dig tips på bra kalasmat! Här kan du läsa om bra kalasmat för dig och din familj. Vi ger allergitips och vi delar med oss av våra läckra kalasrecept.

Mat och bak med saffran

Bara några veckor kvar till jul! Nu börjar julbaket för fullt. Vi tipsar om mat och bakverk med saffran. Prova våra saftiga saffransbullar eller knapriga biscotti.

Saffran till jul eller året runt?

Vi som jobbar på barnochmat.se älskar saffran!! Under julen passar saffran utmärkt, men glöm inte att använda denna underbara krydda även vid andra tillfällen under året. Varför inte blanda i saffran i pastasåsen med lax eller kyckling? Saffran passar också utmärkt i ostkaka och panna cotta. Vi bjuder på våra favoritrecept med saffran.


Saffranslax med pasta

Receptet räcker till 4 portioner och passar barn från 1 års ålder

1 msk rapsolja

1 lök

1 msk lök

1 burk lättcreme fraiche

1 paket matlagningsgrädde (ca 2dl)

1 tärning hönsbuljong eller 2 msk hönsfond

1 paket saffran

salt och peppar

Saft från 1/2 citron

600g Laxfilé utan skinn

 

Gör så här:

 1. Hacka löken och fräs den i oljan i en teflonpanna.

2. Tillsätt mjölet och rör om. Häll sen direkt i matlagningsgrädde, creme fraiche, buljongtärning och salt och peppar.

3. Lägg saffranspaketet på en skärbräda och skrapa med den nedre
delen av skaftet av en kniv så saffranskornen finfördelas (eller använd
en mortel). Klipp därefter upp förpackningen och häll ner i pannan.

4. Låt såsen koka ihop och skär under tiden laxen i 2 cm tjocka kuber.

5. Tillsätt citronsaft och rör om. Lägg i laxkuberna och låt sjuda på svag värme i några minuter utan att röra om.

6. Vänd laxkuberna försiktigt och låt sjuda i några minuter till, tills laxen är genomkokt.

7. Servera med pasta, grönsaker och citronklyftor.

barnochmat.se saffranslax



Saftiga saffransbullar

Ca 40 bullar

1 sats saffransbullar med kesella (tex Saffransbröd från ica.se)

50 g smör

300g mandelmassa

ägg

pärlsocker

ev russin

 

Gör så här:

1. Gör en saffransdeg. Låt jäsa enligt receptet.

2. Knåda degen på bakbordet och kavla den tunn som när du gör kanelbullar (ta halva degen i taget).

3. Bre på ett tunnt lager smör och strö över ett rejält lager med riven mandelmassa.

4. Rulla ihop degen och skär ut små bullar. Lägg bullarna i bullpapper. Tryck i russin om du vill.

5. Låt jäsa på plåten enligt receptet. Pensla sen med ägg och strö på pärlsocker.

6. Grädda bullarna enligt receptet. Ät direkt eller frys ner när de har svalnat.

barnochmat_saffransbullar

Saffransbiscotti

Ca 50 skorpor.

75 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

3 ägg

150 g sötmandel (grovhackas)

7 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 paket saffran

skal från 1 citron

 

Gör så här:

1. Vispa smör, socker och sen äggen.

2. Blanda i alla andra ingredienser till en deg.

3. Forma 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda nästan längst ner i ugnen på 200°C i 30 minuter.

5. Ta ut plåten och skär längderna till skorpor med en vass kniv.

6. Sänk ugnen till 80°C och låt skorporna vara inne tills de blir torra.

barnochmat_saffransbiscotti

Saffransostkaka

Receptet räcker till 6 portioner för en familj. Från 1 år.

 

½ dl hackad sötmandel (finhackat för mindre barn)

2 ägg

2 msk socker

1 ½ msk vetemjöl

1 dl mellangrädde

1 dl mjölk

250 g keso

1 paket saffran

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° C.

  2. Grovhacka mandeln.

  3. Vispa ägg och socker i en bunke.

  4. Blanda i mjöl, grädde, mjölk, keso, hackad mandel och saffran.

  5. Smörj en ugnsfast form och häll i smeten.

  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

  7. Servera med skogsbärssylt och en klick vispad grädde.

ostkaka

Lycka till och njut av god mat och goda bakverk!

hälsar Anna

Inlagt 2010-12-09 19:50 | Läst 16275 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'