Kalasdags - Kalasmat med Barnochmat.se

Kalasmat med Barnochmat.se

Vi ger dig tips på bra kalasmat! Här kan du läsa om bra kalasmat för dig och din familj. Vi ger allergitips och vi delar med oss av våra läckra kalasrecept.

Festliga drycker med bär

Är du trött på att alltid servera saft eller läsk till barnen på kalasen? Här får du tips på några enkla och goda drycker med mindre socker. Dryckerna passar utmärkt på olika fester och även till helgmiddagarna eller till fredagsmyset.

 

 

Mjölkdrink med hallon eller jordgubbar

  1. Mixa färska eller frysta hallon eller jordgubbar och mjölk, och häll i ett glas.
  2. Tillsätt isbitar.

 

Hallonvatten med mynta

  1. Lägg hallon i botten på ett glas.
  2. Häll över kolsyrat eller vanligt vatten.
  3. Topp med lite färsk mynta.

 

Blåbärsvatten med citronmeliss

  1. Lägg blåbär i botten på några glas.
  2. Täck blåbären med isbitar.
  3. Fyll glasen med vanligt vatten eller bubbelvatten.
  4. Toppa gärna med färsk citronmeliss.

 

Dessa drycker kan varieras i all oändlighet, det är bara fantasin som sätter stop! Om mjölkdrinken känns för sur kan du blanda i lite banan eller en gnutta socker.

Hälsningar Anna & Mathilda

Foto: Mathilda Strand och Aino Leijon

 

Postat 2010-09-26 17:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Yoghurtglass till helgens festligheter

Glass är gott för både stora och små! Vi ger dig tips på en lite nyttigare glass som du och ditt barn kan göra tillsammans, snabbt, enkelt och gott! Hemgjord yoghurtglass är perfekt om du vill ha en lite fräschare avslutning på festen.

Yogurtglass kan varieras med alla möjliga bär och frukter. Prova gärna Blåbär/Hallon eller Jordgubb/Björnbär. Villl du att glassen ska bli tjockare och lite lyxigare kan den göras på turkisk yoghurt med lite vaniljsocker och en gnutta socker. Det funkar såklart lika bra med laktosfri yoghurt för den som vill ha det.

 

Yoghurtglass med blåbär och vanilj

Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker och mjölkprodukter.

Receptet räcker till ca 4 portioner.

 

1 paket frysta blåbär

3 dl vaniljyoghurt

 

Gör så här:

1. Mixa de frysta blåbären med en stavmixer eller i en matberedare tills de smulas sönder.

2. Häll i yoghurt och mixa tills allt blandas.

3. Häll glassen i små skålar och ställ in frysen tills de har stelnat lite. Garnera med frysta blåbär.

 

 

Trevlig helg!

Hälsar Anna

Postat 2010-09-16 20:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Glutenfri chokladfest

Svårt att hitta glutenfritt fikabröd som inte är torrt och tråkigt?? Vi
har provat en nyhet inom glutenfritt fikabröd som är både god och
saftig.

 

Glutenfri chokladdröm

Har du svårt att hitta gott glutenfritt fikabröd till ditt barns kalas? Eller har ditt barn vänner som har glutenintolerans? Nu har Fria Börd tagit fram en produktnyhet som är både otroligt god och saftig, nämligen Glutenfria Chokladmuffins. Fria Bröd har hämtat inspiration från deras kladdkaka när de tog fram dessa choklasmuffins som har en kladdig topp. Perfekt att ta med till kalaset eller bjuda på hemma när du inte hinner baka.


 

Testa att baka eget glutenfritt fikabröd

För dig som hellre vill baka ditt eget fikabröd bjuder vi på ett underbart recept på glutenfria kladdkaksmuffins. Hemligheten ligger i att använda en bra glutenfri mjölmix, att inte använda för mycket mjölmix och att inte låta bakverken gräddas för länge så de blir torra. Prova och njut!!!


Glutenfria Kladdkaksmuffins

Receptet räcker till cirka 12 muffins och kan serveras

till barn som är tillräckligt stora för sötsaker.

kladdkaksmuffinsbarnochmat.se

2 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g margarin eller smör

1/2 dl rapsolja eller matolja

2 dl glutenfri finmix (tex från semper)

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 krm salt

100g mörk choklad

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt.

3. Smält margarinet och tillsätt oljan. Blanda ner det i smeten.

4. Blanda glutenfri finmix, kakao, vaniljsocker bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

5. Bryt chokladen i små bitar och smält den i en skål över kokande vatten (vattenbad) och blanda i chokladen i smeten.

6. Sätt muffinsformar på en plåt och klicka ut smeten, men fyll dem
till 2/3 med smet. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. De ska vara
rejält kladdiga i mitten.

7. Låt svalna och servera muffinsen med en klick grädde eller vaniljglass.

Allergitips: Muffinsen kan göras helt vetefria genom att använda
naturligt glutenfri mjölmix (fri från vetestärkelse). De kan även göras
mjölk- och laktosfria genom att använda mjölkfritt margarin istället för
smör.

Ha en trevlig chokladfest!

Fler allergitips hittar du på allergisidan på www.barnochmat.se.

Postat 2010-09-01 19:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'