Kalasdags - Kalasmat med Barnochmat.se

Kalasmat med Barnochmat.se

Vi ger dig tips på bra kalasmat! Här kan du läsa om bra kalasmat för dig och din familj. Vi ger allergitips och vi delar med oss av våra läckra kalasrecept.

Ny mjölkfri yoghurt

En god nyhet för alla mjölkallergiker och veganer är att det har kommit en ny mjölkfri yoghurt, nämligen Havregurt från Oatly. Havregurten är gjord på svensk havre och är berikad med bland annat D-vitamin, kalcium och vitamin B12 för att vara en bra ersättningsprodukt för vanlig yoghurt. En annan fördel är att havren innehåller nyttiga fibrer som kallas betaglukaner.

Vad kan jag använda havregurten till?

Havregurt kan användas som vanlig yoghurt med lite flingor till. Den passar bra som frukost eller mellanmål. Till festliga tillfällen funkar den perfekt att göra smoothies eller yoghurtglass på. Havregurten finns i smakerna naturell och jordgubb. Mixa havregurt med bär och eventuellt lite vaniljsocker eller en banan för att det inte ska bli för surt. Eller prova att mixa naturell havregurt med mango och banan.

 

Berätta gärna vad ni tycker om den nya havregurten och vad ni använder den till!

Hälsningar Anna

 

 

 

 

 

Postat 2010-11-23 20:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rosa Prinsessoppa och Grön Monstersoppa

Utnyttja säsongens råvaror och laga värmande soppor när vintermörkret kryper närmare. Vad sägs om att bjuda barnen på en ljuvligt Rosa prinsessoppa eller en läskigt Grön monstersoppa? Färgglada soppor soppor som tilltalar de flesta barn! Tänd några ljus, bre smörgåsar och kura runt matbordet framför den varma soppan. Mysigare kan det inte bli!!


Rosa prinsessoppa

En härligt rosa soppa som varje liten prinsessa och säkerligen
också små prinsar äter med förtjusning (gillas även av kungar och
drottningar)!

För barn äldre än ett år. OBS! Barn yngre än ett år
ska INTE äta rödbetor, eftersom rödbetor innehåller nitrat, som i
kroppen kan omvandlas till nitrit som kan försvåra syreupptagningen hos spädbarn.

4 portioner

2 msk kalvfond
7 dl vatten
2 skalade potatisar i skivor
2 skivade rödlökar
2 skivade klyftor vitlök
500 g rödbetor
saften av 1/2 citron
1 tsk stött kummin
1 krm chilipeppar
salt
2 dl kokbar creme fraiche (kan bytas mot havregrädde)
Tillbehör:
krasse, ärtskott eller annat grönt
mörkt grovt bröd

 

 Gör så här: 

  1. Skala rödbetorna och koka dem så de blir genomkokta. Ta upp rödbetorna ur kokvattnet och låt dem svalna.
  2. Koka upp fond och vatten.
  3. Lägg i potatis, lök och vitlök och koka tills potatisen börjar mosa sig.
  4. Skär de avsvalnade rödbetorna i mindre bitar.
  5. Lägg rödbetorna i soppan, koka upp igen och mixa med stavmixer
    (blender eller matberedare fungerar också) till en slät kräm i
    kastrullen.
  6. Krydda med citronsaft, kummin, lite chilipeppar och eventuellt mer salt och koka upp.
  7. Sjud fem minuter och vispa i creme fraiche.
  8. Smaka av om du behöver ha i mer kryddor och eventuellt mer vatten, koka upp igen och servera. Soppan ska vara ganska tjock.
  9. Servera soppan med lite grönt i tillsammans med mjukt bröd.

 Kom ihåg att man oftast kissar rosa dagen efter att man ätit rödbetor. Det är helt ofarligt!

  


Grön monstersoppa

Soppan kan ges från ett års ålder eller tidigare om man väntar med saltet och fonden tills bebisen har fått sin portion.

6 portioner

2 potatisar

2 färska broccolihuvuden

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1/2  msk olja (tex rapsolja)

1 liter vatten

2 msk hönsfond

2 dl matlagningsgrädde (kan bytas mot havregrädde)

1/2 citron

Salt och peppar

 

Gör så här:

1. Hacka löken och pressa vitlöksklyftan. Fräs löken och vitlöken i lite olja i en kastrull.

2. Skala och tärna potatisen. Lägg i potatisen i kastrullen och slå över kokande vatten.

3. Tillsätt hönsfonden och låt koka i 10 minuter.

4. Skär broccolin i mindre buketter och häll i dem i kastrullen. Låt koka i ca 5 minuter, tills broccolin och potatisen är mjuk.

5. Mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare.

6. Tillsätt matlagningsgrädde och en halv pressad citron.

6. Låt koka i någon minut och smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med färska örter.

 

Ha en mysig höstkväll! /Mathilda och Anna

Postat 2010-11-11 19:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'