Kalasdags - Testpatrullen

Testpatrullen

Barn testar barnaktiviteter och kalasarrangemang

20 klasskompisar testar agentkalas med Spy:Co!

Spy:Co heter en kalasarrangör som  arrangerar interaktiva agentkalas som inkluderar modern teknik och mycket spänning och kluringar. Dessa unika kalas finns i fyra varianter och man kan ha dem både ute och inne. Efter att ha läst om dessa ville det gärna testas av två nyblivna åttaåringar i barnpatrullen!

Kalasförberedelserna började när det damp in ett efterfrågat brev hem ifrån Spy:Co  (http://www.spycobarnkalas.se/sv-SE) och där kunde vi ”tjuvkika” på vilka bovar man ska jaga och inte minst testa Spy:Co kepsen och känna lite på medföljande agentklistermärken. Redan där steg spänningen. Vi satte oss sedan tillsammans in i vad ett agentkalas är och läste instruktionerna (föräldrainstruktionerna fick barnen inte läsa) och vi gick in på deras hemsida och spanade runt. 

 Som föräldrer förbereder man sig genom att läsa igenom föräldrainstruktionerna, rita en karta och att gömma 10 medföljande ledtrådar längs kartan, resten ordnar Spy:Co. 

Födelsedagsbarnen i sina agentkepsar.

Vi delade in barnen i 3 lag, de var väldigt förväntansfulla och den första filmen som ger barnen en förståelse för varför deras agenthjälp behövs och vad de ska göra gjorde dem mycket engagerade. De fullkomligen sprang iväg med kartan efter att ha lyssnat på instruktionerna. När de väl hittade ledtrådar  samlades de i en grupp och löste frågan tillsammans.

Ledtrådskort som man fyllde i för att senare ringa in och läsa upp för agentchefen. 

De förstod snart att den medföjande agenthandboken behövdes och de turades om att läsa upp ledtrådar, problemlöste tillsammans och någon skrev sedan ner svaret. Därefter var det jakt på nästa ledtråd! Efter några ledtrådar ringde man in till agentchefen för att se att man var på rätt väg genom att ge ett svar på en ledtråd. Väldigt interaktivt och roligt!

Det var väldigt roligt med kontakt med Spy:Co/agentchefen hela vägen samt de olika filmerna gjorde det riktigt bra. Alla grupper lyckades lösa alla ledtrådar och slutföra uppdraget. Det blev ingen tävling mellan grupperna vilket var bra, de fick istället koncentrera sig på att lösa och finna ledtrådar tillsammans. 

Grupp 1 problemlöser tillsammans. Vad är rätta svaret och hur tar vi reda på det, kan vi få se filmen igen var frågor som ställdes.

Det var lite klurigt ibland, det gäller att slå sina hjärnor ihop som någon sa : )

Det var väldigt uppskattat att agentchefen ringer till födelsedagsbarnen efter det alla grupper ringt in sina svar, för att  gratulera barnen. De uppmanas då att se på en liten film om hur bra upplösningen gått, vilket gjorde att barnen igen samlade ihop sig. Vilket kan behövas om man som i vårt fall var 20 barn i samma kalaslokal. 

Vi frågade några av barnen vad de tyckte om kalaset och här kommer någras svar:

-Alltså så spännande och svårt också, men inte för svårt!

-Det var jättekul att leta och läsa upp ledtrådar för min grupp!

- Jag gillar verkligen att vara agent, kommer agentchefen ringa med nytt uppdrag nästa år?

- Kepsen, jag gillar kepsen, den är så....agentig! Och jag känner mig så smart!

-Spännande att vara agent, jag vill gärna vara det igen! Finns agentchefen på riktigt alltså?

- Jag kände mig lite som en tonåring, man kände sig så mycket äldre när man fick lösa ledtrådarna! Det var jättekul! 


Det finns olika svårighetsgrader på agentkalasen beroende på hur gamla barnen är, Spy:Co är väldigt snabba på att svara och guida och allt fungerade utmärkt. Rekommenderas starkt!!

Här kan man läsa mer om Spy:Co's agentkalas! 

Postat 2016-12-05 20:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

4 tjejer testar Tekniska Museet

Tekniska museet har nyligen vunnit utmärkelsen Årets Museum 2016 och vi förstår varför!

Hitta hit

Tekniska museet ligger vid Gärdet i Stockholm, bredvid Etnografiska museet och Polismuseet och med Sjöhistoriska och Kaknästornet alldeles i närheten.

Man tar sig enkelt hit med buss 69 från t.ex Sergels Torg eller Kungsträdgården.

Priser

Många museer i Stockholm har ni gratis inträde, men Tekniska Museet är inte en av dessa. För en vuxen kostar det 150kr och för barn mellan 7 och 19 kostar det 100kr och det känns väldigt rimligt med tanke på allt man får! Blir Tekniska Museet en favorit kan man köpa årskort som lönar sig redan andra gången man besöker.

Utställningar

Den första utställningen vi gick in i var "100 innovationer" som visar på 100 banbrytande uppfinningar som visar hur fantastisk mänskligheten är på att lösa problem. Vid varje uppfinning fanns beskrivning och en datorskärm där man kunde rösta på sin favorituppfinning. Det pendlade mellan symaskinen, datorn och vaccinet för egen del.

Preventivmedel av olika sorter kanske är din favorit?

Det går att se aktuell ställning för hur de olika uppfinningarna placerat sig på 100-topplistan.

Sen gick vi vidare in i den coola MegaMind-utställningen där man utforskar och experimenterar sig till nya smarta idéer och lösningar på problem.

I experimentet på bilden nedanför handlar det om att skrika jättehögt. Den som skrek högst kom upp i 62 decibel, långt ifrån dagens högsta som var häpnadsväckande 129!

I MegaMind utforskar du hur det funkar och hur du kan träna din hjärna att bli ännu påhittigare. I det här rummet kan man tydligen vila sig smart. Ljud och ljud ändras hela tiden så medan man ligger och slappar ska man försöka känna när man är som mest lugn och tillfreds. Då är man i rätt mood för att ta tillvara på alla intryck och hitta nya tankebanor och kanske bra idéer.

Man får också prova att styra med tankekraft, forma i luften och måla med ögonen. Måla med ögonen var nog en av höjdpunkterna - supercoolt!

Så här fina konstverk kan det bli!

Och extra kul att kunna ladda hem sina verk via en QR-kod. Härhär och här kan ni se några av mästerverken.

Vi gick vidare och klurade på lite matteuppgifter. Gick lekande lätt!

Efter en glass och kaffe i caféet tog vi en liten vända till ett stort rum där man kunde prova olika hinderbanor, mäta sin puls, testa styrka, prova roddmaskin, spela dansspel och annat där kropp och knopp får jobba.

Vi hittade även museishoppen som hade massa spännande saker, t.ex. de här urcoola robotarna! 🤖🤖🤖

Sen var det dags att åka hem, fulltankade på intryck.

Barnkalas på Tekniska museet?

Vill man ha sitt kalas på Tekniska Museet erbjuder de bland annat inspelning i TV-studio och spännande upplevelser i utställningarna. Läs mer här om Tekniska museets barnkalas.

Postat 2016-06-23 00:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnpatrulllen testar Yoga och inspirationsbuddisar!

Vi är alla olika och det är ju det som är härligt! Så står det i instruktionerna till Yoga och inspirationsbuddisarna som några ur barnpatrullen testat. 

Idén med yogakorten är att hjälpa dem som vill  yoga med barn.

De har även testat  inspirationskort, eller så kallade afffirmationskort. Tanken med dem är att lägga ut dem på yogamattan  berätta vad det står och prata om vad det betyder för barnet som läser det. Positiva ord och meningar som skapar känslor i kroppen och som gör att vi mår bra. Idén är att man t ex drar ett kort varje dag och läser meningen på kortet och låter det hänga med under dagen. 

Några ur barnpatrullen drog till en början varsitt  yogakort och sedan försökte vi göra positonen tillsammans. Det var roligt och vi fnittrade till gunghästen. Matteo som drog det kortet klarade det klart bättre än mig som inte (ännu)  kan yoga. Vi har att lära men det var en rolig aktivitet att göra tillsammans. Att man på korten ser hur figuren gör t ex gunghästen hjälper till och känns pedagogiskt.

Faktum är att jag som vuxen tycker om korten, det var en rolig tillsammans aktivitet och jag lärde mig något jag med. En bra present till små och stora yogisar! 

Barnen drog även varsitt affirmationskort och pratade om vad det betydde för dem. Det tyckte de först var lite svårt men snart så gick det lättare och vi fick bra diskussioner. 

Matteo 7 år gillar korten, speciellt yogakorten och inte minst illustrationerna! 

Man kan hitta yogabuddisar på www.shriyoga.se!

Så här ser korten ut!

Postat 2016-06-19 21:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Discokalas på Stockholm Salsa Dance!

Kalaspatrullen har provat på discokalas, eller närmare bestämt ett Hip Hop kalas - på Stockholm Salsa Dance. De ur barnpatrullen som var med log i hela två timmar -från början till slut!

Vi mötes av en kalasvärdinna och var lite tidiga på plats.  Under tiden vi väntade in kalasgänget fick de vara sin egen DJ och egna önskelåtar las till, samt var det superkul att få blåsa upp ballonger.

Strax kom gästerna och det styrdes upp till lekar; dansstopp, limbo, danskull, hela havet stormar och kurragömma. Det fanns även tid för fridans och en storebror som lärde barnen dansa en kortare koreografi. Under tiden det var lekar så fanns ett chips och popcornbord samt rikligt med saft. Det var helt klart discostämming :) Fartfyllt med dans, musik och flertal lekar. 

Lite senare  fylldes energin på med glass, strössel och chokladsås. Sedan avslutades kalaset med en fiskdamm. Man hinner mycket på 2 timmar! Killarna var helnöjda med kalaset och det önskas många fler discon framöver... Och så lär det väl också bli små småningom. 

Kalaset hölls av och på Stockholm Salsa Dance på Adolf Fredrikskyrkogata 13 i Stockholm. Se www.discokalas.com! Barnpatrullen rekommenderar starkt! Matteo 7 år sa efter kalaset " Limbon var roligast! Och koreografin! Och att ha alla kompisar där!"

Postat 2015-12-15 16:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Löjliga Husen

Testpatrullen har fått testa kortspelet Löjliga Husen!

Barnen kände direkt igen spelreglerna som påminner om spelet Löjliga Familjen. 

Spelet är enkelt att förstå och går ut på att samla så många kort som möjligt i familjer. Det står på korten vilka som ingår i samma familj. Man får vid start 6 kort var och sedan börjar ena spelaren fråga vem de vill runt bordet och så fortsätter spelet tills alla par är funna. Alla hus är Stockholms hus, man lär sig vad husen heter, när husen är födda och vem som ritat dem.

Det är roligt att både känna igen vissa hus och samt att lära sig nya. 10-årige Oliver började berätta om när hans klass besökte Stadshuset och mer om det och vid flera tillfällen då någon av barnen fått par gick de igenom vilka hus de kände igen och vilka de andra var. 

Första gången vi spelade blev vi lite förvirrade om hur många kort som tillhörde samma familj och utgjorde par, med det klarnade snabbt att de punkter nederst på kortet samt det man höll i var par. Det är olika antal kort som utgör par nämligen. 

Mycket lärorikt spel, lätt att förstå och det har spelats flitigt under semestern, ett spel de själva bett att få spela igen. Perfekt att ha med sig på resan, tar ingen plats och man lär sig något nytt hus varje gång! En bra födelsedagspresent till alla kalas som kommer upp vid skolstart!

Man kan köpa spelet på Moderna museets shop i Stockholm, konstbokhandeln konst-ig och på Stockholms Stadsmuseum och på www.johannahellstrom.tictail.com kan man även handla dem på nätet!

Passa på att tävla om ett eget Löjliga Husen i vår tävling!

arkitektur kortspel Löjliga husen Stockholm
Postat 2012-08-02 14:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Testat: Filimundus app Pettsons uppfinningar

Filimundus gör appar till iphone och ipad med kända figurer som Pippi och Pettson & Findus. Den senaste appen "Pettsons uppfinningar" är en riktig fullträff! Min snart femåriga tjej fick klura en hel del och höll på att kikna av skratt mellan varven. En app som både är rolig och gympar hjärnan!

Gubben Pettson är som bekant en klurig gubbe som gillar att experimentera och bygga saker. I appen Pettsons uppfinningar behöver Pettson hjälp av Findus att sätta ihop delarna till uppfinningarna så att ett problem löses.

Så här kan det se ut när man kommer in och ska lösa ett problem. Till vänster på den beiga ytan ser man alla delar som behövs till uppfinningen. På den vita ytan (pappret) ska man sen sätta ihop delarna rätt och sen dra i spaken för att se så att alla bitar hamnat på rätt plats.

Appen innehåller 25 olika uppfinningar, med stegrande svårighetsgrad. Efter varje löst problem får man ett kugghjul som belöning. Kugghjulen behöver man sen i lösningen av det sista problemet. Så här ser startsidan ut (här har vi löst en del problem och fått några kugghjul som belöning).

Här har vi byggt ihop en uppfinning som löser problemet med gumman som ska gungas i sin gungstol. Monstret skrämmer råttan som springer på bandet så att kugghjulet vevas runt så att det fästa repet drar i gummans gungstol.

Pettsons Uppfinningar får fem av fem kugghjul av testpatrullens fyraochetthalvtåring Fredrika.

Du kan köpa appen (som funkar för både iphone och ipad) för 15 kr i AppStore / iTunes. Vi tror att appen lämpar sig för barn mellan 4 och 9år, men även äldre barn kan tycka det är roligt.

Postat 2012-06-13 22:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Testat: Audiospot Studios i Malmö

Kalasdags testpatrull fick in ett superkul uppdrag som vi tyvärr inte själva kunde anta. Men vi ville samtidigt inte låta kalasdags.se läsare missa detta så vi beslöt oss att efterlysa testare i Malmöområdet och fick napp i Marita Hedström som mer än gärna kunde tänka sig att ställa upp med en testpatrull. :)

Här kommer Maritas rapport

Rapport från Audiospot Studio Malmö 2012-04-06

Vi beslöt oss för att besöka Audiospot Studio i Malmö på Långfredagen för att fira min yngsta dotter som fyllde 12 år.

Hon älskar sång och musik. Detta var ett perfekt koncept för hennes partyplaner. Totalt blev de tio stycken som besökte studion, fem tjejer och fem killar, alla i åldern 11-12 år.

Före besöket fick vi titta på Audiospots hemsida för att välja ut vilka två låtar som skulle spelas in, det fanns en lång lista, många som de flesta känner till. Tre till fem låtar rekommenderades att vi valde inför besöket. En del låtar är svåra att få till om man är många eller helt enkelt bara svåra att sjunga, då kan det vara bra att ha några i reserv. Låtvalen blev  "Popular" och "Genom eld och vatten".

Väl på plats blev vi glatt välkomnade av Jimmy och Tommy. Två spexiga och mycket trevliga killar med många år i branschen.

Linnéa och Jimmy försvann för en snabb överläggning om låtval och vi andra bekantade oss med lokalen som var fräsch och fin för alla partysugna.

Innan inspelningen blev alla barnen fotograferade framför en sk green screen, alla lite spända och förväntansfulla. Med Jimmys roliga tillrop blev det en glad och fin bild till cd-skivan.

När fotograferingen var klar underrättades de andra deltagarna om vilka låtar som skulle spelas in och de fick därefter öva på låtarna ett par gånger. En skärm med text (à la karaoke) fanns i lokalen och det var lätt för dem att sätta texterna efter lite hjälp från Jimmy.

När alla övat fick de gå in i studion, fem i taget, tjejerna för sig och killarna för sig. Hörlurar och mikrofoner delades ut till var och en. Sen var det dags för inspelning. Det syntes på barnen att de tyckte det var kul och lite häftigt, en RIKTIG studio ... Vi andra stod på utsidan och kikade på medan man hörde låten och sången i högtalarna. Samma sak upprepades med låt nummer två. Slutligen blev det en Happy Birthday-låt (a capella) till Linnéas förtjusning.

Efter inspelningen blev det servering av saft och korv, därefter fick de varsin glass och det fanns så klart laktosfri glass för de som önskade. Medan låtarna mixades ihop passade barnen på att dansa lite, det gick bra att ta med egen skiva men det glömde vi bort i påskstressen. Paketutdelning hann vi också med innan det var dags för hemfärd. De fick också höra en liten snutt av sin egen sångprestation, en i taget, UTAN musik.

När allt var färdigmixat var det dags för alla att få med sig varsin fin cd-skiva med bild på medverkande. Alla som ville fick lämna sin e-postadress. Några dagar efter partyt skickades foto ut som tagits under timmarna på Audiospot Studio. Uppskattades!

Så här såg CD'n ut - superkul minne från Audiospot Studio!

Partyt varade i två timmar och det var väl spenderade timmar. Jag tror att alla var lika nöjda och jag skulle definitivt kunna hitta en anledning att komma dit igen. Audiospot anordnar förutom kalas även möhippor, företagsfester med mera, både med och utan mat/snacks och dricka.

Jag kan VERKLIGEN rekommendera Audiospot Studio till alla som vill göra något annorlunda på kalaset. Trevlig personal, kul koncept, proffsigt utförande och verkligen det där lilla extra!

Skrivet av Marita Hedström tillsammans med nyblivna tolvåringen Linnéa

audiospot studio
Postat 2012-04-19 21:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Testat: Kalas på Junibacken!

I söndags blev testpatrullen bjudna till Junibacken för att testa deras barnkalas!

Det var 7 förväntansfulla barn i åldrarna 3-11 som mottogs redan i entrén av kalasledaren Jasmine.

Efter att hängt av oss meddelade 3-årige Matteo att det är han som fyller år.

Så här kan ett kalas på Junibacken gå till

Efter ca 20 minuters lek i den nya utställningen där jag tror de testade precis allt och där Jasmine lät dem upptäcka själva men även hjälpte till med att lyfta upp på motorcykel mm, var det dags för sagotåget.

Jasmine tog med sig 6-åringarna i sin vagn och de lipade åt den läskiga draken, ingen att vara rädd för! 3-åringarna satt med stora ögon och jag tror inte de rörde sig alls under hela resan.

Efter sagotåget fick barnen bestämma om de ville leka vid Pippishus eller gå ner till den andra utställningen och leka. Det var Pippis hus som lockade mest och Jasmine åkte rutschkana med de barn som inte helt ville åka själva. 11 åringarna tog varsin 3-åring mellan benen och det hoppades hage och lektes inne i Pippis hus.

15 minuters rutschbaneåkande räckte gott, sedan var det dags för Lennart Hellsing-teater som var ett potpurri av hans fantastiska texter, allra mest sång. Man kan ju inte låta bli att fnissa åt hans texter och flera av dem kunde vissa av barnen. Uppskattat sitta still en stund och ryckas med.

Lagom till att barnen blev hungriga och i avgränsad del av restaurangen hängde ett helt fång av ballonger som visade att här minsann var det kalas med besked! Och vilket kalasbord vi möttes av!

Det var pirattema (man kan även välja prinsesstema) och vid varje barns plats fanns en liten skattkista, med guldpengar till de flesta men till vårt lilla allergibarn låg det godis utan vare sig mjölk eller ägg i.

Alla fick pannkakor och ett alldeles eget fat med ägg- och mjölkfria pannkisar var framdukat till födelsedagsbarnet. Istället för grädde och sylt serverades sorbetglass, strössel och godis som pålägg. Barnen kunde först inte se sig mätta men började så snart att kalasa på så gott de mäktade med.

Jasmine frågade sedan om någon ville bli ansiktsmålad, titta så fina de blev!

En katt och en hund

Jasmine målar en tiger

Sist men inte mist var det dags för fiskdamm, och en lagom fylld godispåse damp ner, igen fick allergibarnet en för honom bra godispåse. Med beröm godkänt för att Junibacken hanterar allergier så självklart och galant!

Vad tyckte Testpatrullen?

- Bästa pannkaksbordet jag någonsin sett! (M 6 år och A 11 år)

- Vill åka sagotåget snart igen! (T 3 år)

- Vilket underbart kalasigt kalas! (T 6 år)

- Hellsing har kalasiga texter, i allafall roligt knasiga. (H 11 år)

- Nästa år, är det jag som fyller år då igen på Junibacken? (M 3 år)

- Får man ta hem Pippis skattkista, verkligen? (H 3 1/2 år)

Junibackens kalas rekommenderas! Det var lagom tempo, lite vila emellan aktiviteter och väldigt bra arrangerat tyckte vi. Kalasdags.se tipsar om att man kan gå ihop flera föräldrar och ha kalas för sina barn här.

Vi tror att det passar barn i åldern ca 3 till ca 7 år allra bäst.

 

allergi Junibacken Lennart Hellsing Pippi Långstrump ägg- och mjölkfritt
Postat 2011-12-08 16:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Testat: Spelet Sopberget från GroLeksaker

Testpatrullen har haft förmånen att få provspela ett helt nytt spel - Sopberget från GroLeksaker. Faktum är att spelet vi fick var det allra första ut från tryckeriet. Gissa om vi var glada och sugna på att testspela!

Sopberget - ett fasligt skräpigt äventyr

Spelet går ut på att göra sig av med sopor på olika miljöstationer som finns runt om på spelplanen.

Man lär sig mycket om sopsortering och blir medveten om att nästan allt vi gör måste vi sen ta hand om - ofta i form av sopor. Det finns mycket matnyttigt om miljön och sopsortering både i spelet och i materialet (regler mm) som medföljer.

Händelsekorten och de olika spelfigurernas beskrivningar är roligt skrivna. Spelplanen är färgglad och snygg
och man kan inte låta bli att titta på den för att försöka hitta nya
detaljer.

Spelet är lätt att komma igång med och är roligt och det går ganska fort att spela klart. Speciellt händelsekorten tyckte barnen var skojiga. Vill man få mer action tipsar Testpatrullen om att man ändra reglerna lite så att man får ta händelsekort vid andra tärningsiffror än bara 1.

Spelet passar åldrarna 7-99 år och man kan spela 2-6 spelare.
Självklart är spelet miljövänligt tryckt på FSC-kartong/Cyclus-papper!

Vad tyckte Testpatrullen?

Här är några av de saker som Testpatrullen sa om spelet

- Man lär sig om sopsortering

- Det är kul!

- Man kunde fuska, hehehe....

- Man blir arg när man får plocka upp sopor!

- Bussen gick inte för Farbror Lennart hade köpt en ny bil!

Köp spelet hos GroLeksaker

 

Gro Leksaker miljö sopberget sopsortering
Postat 2011-11-29 23:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det här är testpatrullen

Testpatrullen består av barn mellan 3 och 11 år. Lika många flickor som pojkar. Intressena spretar åt alla håll, det som är gemensamt är att de alla gillar att prova nya saker! Utförligare beskrivning kommer längre fram.

Filippa 11 år
Ägnar mycket tid åt att läsa böcker, lyssna på musik, måla och pyssla. Älskar nallebjörnar, Justin Bieber och att upptäcka nya platser och upplevelser.

Hannah 11 år

Hannah älskar djur och skulle vilja ha flera stycken. Hon älskar att sporta, mest fotboll, tennis och handboll. Hannah gillar att sjunga och spelar gitarr. Hon är gärna mycket med sina vänner

Oliver 10 år

Gillar att spela både Minecraft och gitarr, tänk om det gick att göra samtidigt! Han tycker även mycket om att skissa och älskar  musik, både att sjunga och spela. Tennis och friidrott håller han gärna med på!

Felix 9år
Kan allt om djur och natur. Gillar att bygga med lego, spela minecraft och cykla.

Fredrika 4år
Gillar rosa, leka med bilar och att pyssla med mamma. Bästa fredagsmyset: se på film och äta godis!

Matteo 3 år

Fullkomligen älskar bilar och kan namnge de flesta. Helst ska de vara röda med. Dinosaurier tycker han också mycket om och filmen ICE AGE tittar han gärna på om och om igen. Springa är väldigt kul med!

Här är en bild på testpatrullen för många år sen :) Nyare bilder är på g!

Testpatrullen
Postat 2011-11-25 17:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'