Kalasdags - Presenter till små trädgårdsmästare och naturälskare


Presenter till små trädgårdsmästare och naturälskare

Förslag på presenter till barn som är intresserade av växter och djur och gärna tar reda på hur allt funkar. T.ex hur småkryp ser ut, hur ett frö kan bli ett helt träd, vad som händer i ett växthus, vad maskar och bin är bra för, vad ett kretslopp är och mycket annat som är spännande (och lärorikt) för barn.

Med våren kommer längre dagar och naturen börjar gro och spira. Det är en fin årstid att vara ute och en ypperlig chans att lära barnen mer om naturen och att odla och fixa fint i trädgården. Här har vi samlat böcker och lärorika prylar om bland annat att odla och så frön, maskkompostering, studera insekter, vattnets kretslopp mm.

Klara färdiga odla

En ryggsäck med roliga och inspirerande projekt för barn som gillar att plantera och pyssla.

Ryggsäcken innehåller:

  • Bok
  • Planteringsspade
  • 4 påsar för frön
  • Etiketter och klistermärken

Boken innehåller fakta om växter, tips på vad du kan odla med tydliga steg-för-steg-beskrivningar, recept och mycket mer! I kapitlet ”Odla” får du tips på hur du kan göra etiketter och skyltar, tjusiga dekorationer och fiffiga krukor till dina växter. Kapitlet ”Laga” ger dig recept på bland annat mumsiga muffins med färska örter och sommarens godaste saft av vinbär och hallon. I kapitlet ”Skapa” finns beskrivningar på allt från en magisk sagostig till ett Vilda västern-inspirerat kaktuslandskap.

Köp Klara färdiga odla här

Tärningsspelet Vattenvandringen

Slå en tärning och följ med i vattnets kretslopp!

Här finns mycket att lära om var vattnet finns, hur det förflyttar sig i naturen, används av oss människor och försvinner tillbaka ut i sjöar och hav. Genom att följa med längs spelslingan och läsa instruktionerna högt för varandra repeteras på ett självklart sätt kunskapen om vad som händer med vattnet i naturen. Samtidigt stiger spänningen – vilken vattendroppe hinner först ut i havet?

Tärning och spelpjäser medföljer inte, men till spelet finns ett häfte med spelregler och fördjupningstexter om det som händer vattnet under ”Vattenvandringen”. Spelet är miljömärkt med Svanen och FSC. I hopvikt har spelet A4-format, och går att ställa i bokhyllan.

Köp tärningsspelet Vattenvandringen här

Maskkompost

Med en maskkompost kan barn och föräldrar tillsammans lära sig om kompostering och hur olika organiska material bryts ner och blir näringsrik jord som sedan kan användas för att jordförbättra i krukor och rabatter. Det finns många varianter av maskkomposter, men de som är byggda i glas är ju förstås extra pedagogiska eftersom man kan se maskarna och de olika lagren. Kika på denna bildsökning på google så ser du vilka varianter som finns.

Många förskolor brukar jobba med maskkomposter för att engagera barnen i naturintresse och miljötänk. Kolla t.ex in Regnbågens förskola som byggt dessa fina maskkomposter där alla lager av komposten syns och man kan följa kompostmaskarnas arbete.

På den här webbsidan kan du läsa mer om och beställa maskkomposter.

Lena Anderssons böcker om Maja

Majas lilla gröna

Majas lilla gröna är ingen vanlig trädgårdsbok, utan snarare en idé- och inspirationsbok som visar hur roligt det kan vara att arbeta i trädgården.

Köp på Majas lilla gröna

Majas Alfabetssånger

I den här sångboken hittar du sånger från A till Ö alla med anknytning till naturen och växtriket. En nutida låtskatt!

Köp sångboken Majas Alfabetssånger här

Sångerna finns även insjungna på en CD med samma namn, där barn under ledning av Karin Andeberg sjunger sångerna. Den CD'n kan du bland annat köpa på CDON.com och Ginza.se.

Adolf Fredriks musikklasser har också sjungit in ett flertal av sångerna, de kan du hitta på Spotify.

Maja tittar på naturen

Med kikare och förstoringsglas, med flora och fågelbok tittar Maja på allt runtomkring. Hon gör en grododling och planterar ärter, hon gör bladtavlor och plockar bär, svamp och blommor. Avgnagda kottar och harpärlor har mycket att berätta, och till och med en daggmask kan vara riktigt intressant!

Köp Maja tittar på naturen här

Affisch med Majas ABC

För alla som älskar böckerna om Maja är den här affischen pricken över i:et.  Bilderna känns igen från sångboken "Majas alfabetssånger".

Köp affischen här

Odla: steg för steg

Odla av Clara Lidström och Annakarin Nyberg innehåller tydliga beskrivningar på lätta odlingsprojekt att pyssla med, till exempel att odla tomater och solrosor, sätta vitlök och laga vitlöksost, göra ett spel av bönor eller varför inte se vad naturens skafferi har att erbjuda?

Denna bok ingår i en serie gör-det-själv-böcker som vänder sig till lågstadiebarnet som gillar att baka, fixa och odla.
Köp Odla: steg för steg här

Castor Odlar

När Castors blomma har vissnat planterar han och Frippe vita bönor istället. Det blir både blommor, blad, nya bönor att plantera och en smaskig måltid. Som vanligt i Lars Klintings serie om Castor innehåller boken underbara illustrationer, exakt rätt mängd fakta och några ord att fylla förrådet med. Längst bak i boken finns en bönguide och några odlingstips.

Köp Castor Odlar här

Odla med Tuva

Odla med Tuva är en bok av museipedagogen Sofi Hjort för alla barn som gillar att plantera och pyssla. Boken handlar bland annat om;

  • Vad som går att odla från skafferiet
  • Att odla grönsaker
  • Allemansrätten
  • Hur man binder en midsommarkrans
  • Potatisexperiment
  • Att göra fågelmat till vintern

Det bästa med den här boken är att inget av det som Tuva gör kräver en trädgård eller kolonilott; det räcker faktiskt med en fönsterbräda!

Köp Odla med Tuva här

http://www.adlibris.com/se/bok/i-tradgardsland-och-blabarsskog-9789163882197

Pysselbok: I trädgården

Varje sida i boken visar olika delar av trädgården, vad som växer ovan marken och vad som sker i jorden. I boken lär man sig också om vilka djur, småkryp, frukter, grönsaker och blommor som man kan hitta i en trädgård. Upptäck allt från vanliga blommor till flera fågelarter samtidigt som du pysslar med klistermärkena (250 st).

Köp I trädgården: pysselbok med klistermärken

Första insektsboken

Första Insektsboken beskriver cirka 100 av våra vanligaste insekter, och visar hur man skiljer insekter från andra småkryp. Du får veta hur olika grupper av insekter är "byggda" och hur ett litet ägg förvandlas till en fullvuxen insekt. I boken får du till exempel svar på varför flugan kan gå i taket och hur man själv gör en egen fjärilsodling.

Köp Första insektsboken här

Lätta fakta och bin, humlor och getingar

Hur blir det honung? Vad äter bin? Det och mycket mer lär du dig i boken som är fylld av spännande fakta, detaljrika illustrationer och fotografier.

Köp Lätta fakta om bin, humlor och getingar här

Smarta små upptäcker naturen

Smarta små upptäcker naturen är den första delen i en ny antologiserie. Här hittar du rolig och lärorik kunskap om våra vanligaste växter och djur. Här finns nya, spännande lekar och roliga naturpyssel för olika årstider och hundratals vackra och tydliga illustrationer som skapar sug efter att veta mera.
Allt detta och mycket annat upptäcker du i bokens lustfyllda mix av nyskrivna och nyillustrerade bidrag och klassiska pärlor.

Medverkande: Emma Adbåge, Lena Anderson, Ramona Badescu, Björn Bergenholtz, Christina Björk, Stefan Casta, Benjamin Chaud, Kristina Digman, Martin Emtenäs, Eva Eriksson, Maj Fagerberg, Sofia Falkenhem, Lars-Åke Janzon, Lars Klinting, Barbro Lindgren, Julie McLaughlin, Sven Nordqvist, Charlotte Ramel, Grethe Rottböll, Axel Scheffler, Sara Sheppard, Lena Sjöberg, Ulf Stark, Ulf Svedberg och Jesus Veróna.

Köp Smarta små upptäcker naturen här

Fakta och pyssel om småkryp

Roliga pysselbok som innehåller massor att göra, spännande fakta och fler än 250 klistermärken som du kan använda flera gånger.

Köp Fakta och pyssel med småkryp här

Insektsburk med förstoring

Att titta på bilder och läsa om insekter är en sak, men att se dem i verkligheten kan vara något helt annat! Med en insektsburk med förstoring kan du detaljstudera småkryp och se dem med egna ögon.

På partytajm.se eller krabat.se kan du köpa insektburk med förstoring, men de finns även i de flesta leksaksaffärer till en rimlig peng.

OBS! Kom ihåg att släppa ut krypen igen så snart du kikat klart! 🐝🐛🐌🐞🐜🕷 :)

Affisch med svenska insekter

En fin affisch att sätta upp på väggen hemma, med bilder av 61 svenska insekter gjorda av Lars Klinting.

Köp affischen här

Trädgårdsset för barn

Trädgårdset för barn finns på många ställen. De här på bilden hittade vi på biltema.se, men de finns även liknande i stål här och här. På plantagen.se finns lite mindre verktyg för att arbeta med plantor i t.ex krukor och balkonglådor.(Logga in för att skriva en kommentar)
Presenttips > Presenter till små trädgårdsmästare och naturälskare


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'