Kalasdags - Planera kalaset i kvartar


Planera kalaset i kvartar

Med det här superenkla systemet blir det enklare att planera kalaset.

Det kan lätt kännas överväldigande att planera ett helt kalas med massvis av barn. Hur många lekar måste vi ha på kalaset? När ska man äta tårta? ... och hur lång tid tar en fiskdamm egentligen?

Alla delar av ett kalas tar en kvart

Allt blir enklare om man tänker att alla delar i ett kalas tar en kvart. Som förälder önskar man kanske att barnen sitter och dricker saft och äter bullar och tårta längelänge, men det tar oftast inte mer än en kvart. De flesta lekar har barnen tröttnat på efter en kvart och även om man hyr in en clown så kan han eller hon inte underhålla hur länge som helst.

Så utgå från att ett kalas är 2 timmar långt och varje del tar en kvart. Det ger 8 delar som du ska fylla med lekar, aktiviteter och någonting att stoppa i magen.

Att alla kommer till kalaset och att alla sen ska gå hem tar två av dessa delar. Presentöppning och tårtätning tar två till. Alltså är det 4 lekar och aktiviteter som du bör planera och förbereda innan. Ta gärna en titt i vårt lekarkiv och memorera nån lek som du kan slänga in i fall det skulle behövas. Välj då nån som inte kräver nån förberedelse.

Här kommer två exempel på upplägg

Yngre barn

Kvart 1 Alla kommer, hänger av sig, lägger present på presentbord, ser sig om lite, säger hej tll kompisar
Kvart 2 Introaktivitet*
Kvart 3 Planerad lek. Kika i vårt lekarkiv för inspiration, men fråga också barnet vad det tycker är kul.
Kvart 4 Servering av saft, bullar, kakor och tårta.
Kvart 5 Planerad aktivitet, Kika i vårt akivitetsarkiv för inspiration. Har man tema på kalaset kan man anpassa nån av barnets favoritaktiviteter till det.
Kvart 6 Planerad lek
Kvart 7 Fiskdamm
Kvart 8 Alla kollar godispåsar, leker lite fritt och sen är det dags att gå hem. Var noga med att födelsedagsbarnet säger hejdå och tackar alla för de kom. Det gillar föräldrar :)

Äldre barn

För äldre barn som har mer tålamod kan man göra mer avancerade saker och därför kan man planera in en huvudaktivitet som består av flera mindre delar/moment som tillsammans tar 2-3 kvartar. En tiokamp eller en pysselaktivitet tar relativt lång tid.

Kvart 1 Alla kommer, hänger av sig, lägger presenter på presentbord, ser sig om, hejar på kompisar.
Kvart 2 Servering av mat, t.ex korv o bröd, pastasallad el dylikt
Kvart 3 Aktivitet
Kvart 4 Aktivitet fortsätter
Kvart 5 Öppna presenter och börja sätta sig vid bordet
Kvart 6 Tårta/glass (efterrätt)
Kvart 7 Skattjakt efter rebus eller kluriga ledtrådar. Dansstopp eller Hela havet stormar (den som åker ut får godispåse)
Kvart 8 Alla kollar godispåsar, pratar med kompisar och sen börjar gästerna droppa av en efter en. Var noga med att tacka för present och säga hejdå ordentligt.

Introaktivitet

En introaktivitet är en aktivitet som för ihop kalasgänget i början av kalaset så att alla känner varandra till namn åtminstone. Man kan t.ex göra presentutdelning med hjälp av snurrande flaskan eller kanske tillsammans rita på bordet och tillsammans skapa kalasets duk! Tänker man servera mat ellr tårta tidigt på kalaset kan man göra bordsplaceringen med hjälp av memorykort.(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-01-11 10:08   Ellinor
åh vilken bra och konkret guide inför första kalaset! Tack så mycket!
 

Om barnkalas > Planera kalaset i kvartar


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'