Kalasdags - Kalas för olika åldrar

Lite äldre barn vill gärna hjälpa till. Dekorera tårtan ihop!
En boll och lite ballonger kan göra susen vid kalas för lite yngre barn.

Kalas för olika åldrar

Alla kalas kan inte planeras lika utan du måste tänka på födelsedagsbarnets och deltagarnas ålder.

Ettåringar

Här behöver du inte tänka så mycket på födelsedagsbarnet då hon eller han är alldeles för liten för att förstå och har säkert inte ens vett att uppskatta annat än det prassliga pappret eller snöret. Men kommer lite äldre unga gäster kan det vara kul att avsluta med en liten fiskdamm. Annars är detta en fest mest för far- och morföräldrar och andra vuxna så planera efter vuxnas behov!

Tvååringar

En tvåring är fortfarande för liten för att lämnas ensamma på kalas utan vill ha en vuxen med sig. Planera kakor, kaffe etc för det! Tvååringen gillar musik och att dansa så förbered med musik, ballonger och röj lite yta för att dansa, men några mer avancerade lekar än så behövs inte. 1½ timme är lagom för ett kalas för och med tvååringar.

Treåringar

Nu börjar barnet klara av att gå på kalas själv, men några kan fortfarande vilja ha en vuxen med sig. Om många vuxna lämnar sina barn se till att ha mycket hjälp till hands - det behövs mycket hjälp vid maten och toabesök. Man kan ge mycket tid åt fri lek i födelsedagsbarnets rum, men lämpliga lekar kan vara Björnen sover eller dansstopp.

Fyraåringar

Fyra år är en härlig ålder för barnkalas då barnen lärt sig leka tillsammans och kan samarbeta i lekar och aktiviteter. Men det blir fort för mycket och då är det bra att ha planerat in en lugn stund, tex där man sitter och pysslar tillsammans i ett grupprojekt - kanske ett stort kollage där alla bidrar med ett handavtryck. Kalaset behöver inte hålla på så länge, men avsluta med något riktigt minnesvärt. Kanske en skattjakt med gömda (bild)ledtrådar?

Femåringar

Barn i den här åldern kan lätt flippa ur och bli stökiga så planera in MÅNGA lekar och aktiviteter så det inte finns så mycket utrymme för stök och bök. Se till att även ha med lugna lekar och aktiviteter. Kalaset ska inte hålla på mer än 2 timmar, dra gärna ner på antalet deltagare och var tydlig med när kalaset är slut.

Sexåringar

En sexåring har massor med energi och behöver få använda den. Ett perfekt tillfälle att ha ett kalas utomhus eller ett sportkalas med andra ord! Planera in många aktiviteter och rörelselekar - hoppa säck, skeppsbrott mm. Födelsedagsbarnet vill och kan gärna få hjälpa till och göra inbjudningskort, klippa till dekorationer med mera.

Sjuåringar

Barnen är nu så pass stora och mogna att de kan reglerna för olika lekar och tävlingar och uppskattar därför laglekar. Det kan bli ganska hetsig stämning om allt går ut på att vinna så se till att ha några lekar som lugnar och fungerar sammanbindande också annars är det lätt att det spårar ut och nån blir ledsen.

Åttaåringar

Åttaåringar brukar föredra att göra något tillsammans med sina kamrater på kalaset, tex bowla eller gå på bio. Troligtvis vill han eller hon bara bjuda de närmaste vännerna, oftast barn av sitt eget kön.

Nioåringar

I den här åldern är barnen återigen rätt besvärliga. De vill visa vad de kan och är mycket tävlingsinriktade så laglekar är bra. Förutom stafetter av olika slag, fotboll och brännboll kan man prova frågetävlingar eller uppträdanden av olika slag - kanske charader? - för att få ordning och reda på kalaset. Blir det för mycket tävlingsnerv och otrevligt är det bra att ha planerat in lekar eller varianter på lekar som lugnar eller som främjar det sociala, tex att hela gruppen ska klara något.

Tioåringar (och äldre)

När man är tio är man nästan tonåring och vill nog verkligen inte ha något "barnkalas" utan hellre kalla det party eller fest. Tioåringen är lika upptagen av att kalaset ska bli lyckat som du är så gör planeringen av lekar och aktivititeter tillsammans. Sätt er ihop och gör egna inbjudningskort, baka kakor och dekorera till festen!

 

 

 

 (Logga in för att skriva en kommentar)
2015-05-26 22:31   Kalasdags.se
Tioåringar (och äldre) inbegriper väl även tonåringar och 11-åringar?
 
2015-03-10 20:30   Smått uppretad tonåring
Varför finns det inte från 11 år och uppåt?
 
2013-04-11 12:17   ARG 15 ÅRONG
DISKRIKIMEEING MOT TONÅRINGASR!!!!!!!+
 

Om barnkalas > Kalas för olika åldrar


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'