Kalasdags - Födelsedagar i Sverige och världen runt

Födelsedagar i Sverige och världen runt

Levande ljus, tårta och uppvaktning på sängen är saker som vi svenskar tycker hör födelsedagsfirandet till. Vad betyder allt det och hur gör man på andra ställen. Hur gör ni i er familj?

Födelsedagsfirande förekom redan under antiken i furstliga familjer. I Sverige firades kungligheternas födelsedagar sedan åtminstone 1600-talet. Under 1800-talet förborgerligades seden, men främst var det männen som uppvaktades vid jämna födelsedagar med blomsterkrans och dikter. (källa: ne.se)

De olika seder som människor följer i vår tid i samband med att de firar sina födelsedagar har en lång historia. Att gratulera, ge presenter och fira födelsedagen - med levande ljus och allt - avsåg i forna tider att skydda födelsedagsbarnet mot demonerna och garantera trygghet under följande år.

Uppvaktning på morgonen är vanligt i Sverige. De övriga i familjen väcker födelsedagsbarnet med sång (oftast Ja, må h*n leva) och serverar sen frukost på sängen tillsammans med presenter.

Födelsedagstårtan kan serveras redan på morgonen, men är vanligare att man har på sin födelsedagsfest. I tårtan sitter levande ljus - gärna ett för varje år man fyller. Om födelsedagsbarnet kan blåsa ut alla ljusen på en gång anses det ge tur och födelsedagsbarnet kan önska sig något.

Födelsedagsfirandet är fyllt av många traditioner och många familjer skapar ofta sina egna små varianter eller seder.

Jag vet en familj där födelsedagsbarnen får bära en speciell födelsedagshatt på födelsedagsfesten. :)

Hur brukar ni göra i er familj? Har ni några speciella saker för er? Skriv gärna och berätta!(Logga in för att skriva en kommentar)
Om barnkalas > Födelsedagar i Sverige och världen runt


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'