Kalasdags - Smyg på tomten


Smyg på tomten

En julig variant av leken "1 2 3 Stjärna"

Förberedelser

Denna lek passar för ett lite större antal barn, man bör vara minst 10. Man behöver ha ett ganska stort rum som är helt tomt på möbler. Man behöver ha ca 10 meter fritt utrymme, så en del av ett rum kan duga också. Utse därefter en som ska vara Tomte. Har ni en tomteluva eller tomtemask så kan Tomten gärna ta på sig det. Tomten ställer sig vid den ena väggen och övriga deltagare ställer sig redo längs med startlinjen (dvs andra sidan rummet).

Lek så här

Leken går ut på att deltagarna så fort som möjligt ska komma över till målet, dvs den vägg där Tomten står. När alla är uppställda vänder sig Tomten om och ropar något av följande:

Tomtesteg: Här sätter man hälen mot andra fotens tår. Steget blir alltså lika långt som din egen fot.
Myrsteg: Det minsta lilla steg du kan ta!
Människosteg: Normalsteg framåt.
Jättesteg: Det största steg du kan ta!
Banansteg: Deltagaren lägger sig ner på golvet/marken med armar och ben utsträckta så att man blir så ”lång” som det bara går. Precis lika långt steg får man sedan ta.
Paraplysteg: På varje steg snurrar man ett helt varv.

 

Tomten står bortvänd och ropar högt vilket steg övriga får använda och räknar sedan tyst till 10. Under tiden förflyttar sig övriga deltagare framåt, på angivet sätt. På ”Tio!” vänder sig Tomten snabbt om och ser efter så att ingen längre rör sig framåt! Om någon rör sig så får den personen gå och ställa sig vid startlinjen igen. OBS! Det är bara Tomten som avgör om någon eller några rört sig!

Vinner gör den som först kommer fram till väggen och nuddar den. Då får den personen vara Tomte i nästa omgång.(Logga in för att skriva en kommentar)
Lekar > Smyg på tomten


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'