Kalasdags - Maffia


Maffia

Större barn brukar tycka att det är spännande är att leka maffia.

Enkel variant

Deltagarna sitter i en ring på golvet. En person utses till detektiv och måste lämna rummet. En av de kvarvarande utses till mördare. Resten av deltagarna är bybor, och vet vem mördaren är. Nu kommer detektiven tillbaka in i rummet och har nu i uppdrag att lista ut vem mördaren är innan alla bybor blir mördade!

Mördaren slår till genom att i smyg blinka till sina offer som faller döda ner på golvet.

I denna enkla maffiavariant vet de barn som suttit kvar i rummet visserligen vem mördaren är, men kan oftast inte låta bli att titta på personen ibland. (Man får inte sitta och stirra på en person under hela leken.) Detektiven måste själv se en blinkning för att kunna avslöja mördaren, övriga får inte tipsa.

Detektiven kan inte bli mördad.

Vanlig variant

Både detektiv och mördare utses i hemlighet av lekledaren, t.ex. genom att knacka deltagarna på ryggen enligt på ett på förhand förklarat sätt, t.ex. tre knackningar betyder att den personen är mördaren, två knackningar betyder att den personen är detektiven.

Sedan får deltagarna vandra omkring i rummet, och mördaren slår till genom att i smyg blinka till sina offer som faller döda ner på golvet efter några sekunder.

Om mördaren blinkar till detektiven åker han fast direkt. De övriga, byborna, får inte skvallra på mördaren även om de listar ut vem det är.

Avancerad variant

lekarkivet.se kan du läsa om en mer avancerad version av Maffia-leken som förutom en gissningslek också blir ett rollspel där man kan vinna mycket på övertygande skådespelartalanger. Från ca 10 år.

P.S Det finns en wikipedia-sida där man kan läsa allt om leken och dess ursprung.(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-08-06 16:10   Mixen
Verkar väldigt roligt.
 

Lekar > Maffia


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'