Kalasdags - Sömn och skrivande - så är de olika fenomenen sammankopplade


Sömn och skrivande - så är de olika fenomenen sammankopplade

Att kunna skriva effektivt är svårt utan att man först fått den sömn som krävs. Men hur länge ska man sova som skribent, och hur påverkar brist på sömn ditt skrivande?
Dessa frågor och fler får du svar på i den här artikeln.

Påverkar sömn ditt skrivande?

Ja, sömn påverkar ditt skrivande på ett flertal sätt. Kortfattat skriver du i regel sämre när du sovit för lite, och som bäst när du sovit precis så länge som du ska. Varför så är fallet berättar vi mer om längre ned i artikeln.

Hur påverkar sömnen ditt skrivande?

När du sovit gott en hel natt är du bättre på att uttrycka dina känslor i text, och utöver det fungerar ditt minne särskilt bra efter en god natts sömn. Enligt forskare får din hjärna en sorts "boost" när du sover gott om natten, och detta då den starka och opåverkade REM-sömnen bidrar till att du känner dig utvilad på morgonen.
När du däremot inte sovit särskilt bra uteblir de positiva effekterna samtidigt som de ersätts med negativa effekter. Negativa effekter för personer som arbetar med att skriva inkluderar bland annat sämre fantasi, fler stavfel, fler grammatiska fel och en större risk för att hela textstycken blir tråkiga och monotona.
Värt att tänka på är att enkla misstag också blir vanligare när du har fått för lite sömn, såsom att du råkar skicka ett kuvert med viktiga texter till fel person.

Hur länge ska du sova som skribent?

Som en person som skriver för att tjäna pengar gäller exakt samma sömnrekommendationer som för resten av befolkningen. Du ska alltså ha mellan cirka 7 och 9 timmars sömn per natt för att du ska fungera optimalt dagen efter. Värt att tänka på är att äldre i regel behöver mindre sömn och att yngre ofta behöver mer sömn.
Sen finns det även personer som klarar sig på ett färre antal timmar sömn varje natt utan att denne får några negativa konsekvenser av det. Om du har svårt att sova rekommenderar vi att du rådfrågar en läkare och inte själv väljer att googla efter mirakelkurer för bättre sömn på internet.

Personer som skriver kan drabbas av insomni

Personer som skriver som yrke, såsom journalister, copywriters och content writers kan drabbas av insomni om de missbrukar exempelvis alkohol eller koffein i ett försök att sova bättre.

Du sover sämre om du missbrukar koffein

Att ta några koppar kaffe per dag är oftast inga problem, men när du börjar dricka saker som kaffe och energidrycker bara för att kunna orka med arbetsdagen har du problem. När du får i dig för mycket koffein får du en sämre sömnkvalitet, vilket i förlängningen medför att du känner dig trött även om du sovit så länge som du brukar göra.
I synnerhet är det den återhämtande REM-sömnen som blir sämre om du får i dig för mycket koffein.

Du sover sämre om du missbrukar alkohol

Att dricka alkoholhaltiga drycker i måttliga mängder är oftast helt okej. Men när du behöver ta ett glas vin eller en öl på kvällen för att kunna sova har du sannolikt problem med din alkoholkonsumtion. Om du är berusad när du sover minskar tiden i REM-sömn, vilket medför att du inte blir lika utvilad på morgonen som du hade blivit om du inte druckit alkohol kvällen innan.



(Logga in för att skriva en kommentar)
Gör det själv! > Sömn och skrivande - så är de olika fenomenen sammankopplade


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'